Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anita 35

nie umiem połykać tabletek,rozgryzam

Polecane posty

Gość bhyvb
jak mnie drażnią tacy ludzie jak jestę studentę czy jakoś tak...bardzo nam zaimponowałaś swoją wiedzą, skoro jesteś taka mądra, to zapewne wiesz też że duża część o ile nie większość medykamentów występuje tylko w postaci tabletek, witaminę C można przyjmować w innejpostaci ale nie leki na receptę, poza tym już widzę minę lekarza z publicznej placówki, który słyszy, ze "proszę o ten lek w innej postaci" zgadzam się że każdy lektrzeba stosować zgodnie z zaleceniami, ale to fobia jak każda inna i albo nie weźmiesz leku wcale, albo weźmiesz go w innej, znośniejszej postaci

No tak bo lepiej rozwalić sobie żołądek albo jeść lek, który nie działa, bo rozgryzło mu się otoczkę chroniącą przed kwasem żołądkowym, niż przyznać się lekarzowi, że ma się fobie. Bo pewnie wyśmieje. Są leki, których nie wolno rozgniatać, rozgryzać, należy je połknąć w całości, albo przyjąć inną postać leku jeżeli połknięcie jest niemożliwe, ale jasne. Przecież leki to cukierki, a ulotka to luźna sugestia.

Gość bleeeee23
Kurcze i ja nie umiem połykać dużych tabletek, minimalne połknę bez problemu,ale z dużymi mam problem i dlatego zawyczaj albo gryzę, albo rozpuszczam, ale problem pojawia sie wtedy, gdy tabletka jest niesamowicie gorzka ,gdyby sie polykalo nie czuc tego gorzkiego smaku,ale jak rozpuszczasz... od razu na wymioty mnie bierze;/ Chyba najlepszą opcją dla mnie byłyby zastrzyk

Gość Dreammie
A ja gryzę każdą, nie ważne czy gorzką, czy nie, dużą czy małą... Inaczej nie dam rady. No cóż, uraz po jedzeniu landrynki. Za jakiś czas będę musiała jeść tabletki w kapsułce, które mają ok 2,5 cm na długość. I jak ja mam ją przyjąć!? ;(

Gość gość
Ja mam ten sam problem. Nie ma opcji zebym połkneła tabletkę albo kapsułkę. Dla mnie witamina C należy już do dużych i musze ją pogryźć. Nie jestescie same! Ja jestem po 30 i nadal mam tą fobie i myślę że nigdy się jej nie pozbędę. Za każdym razem mam zacisniete gardło. Na szczęście połykam je tak rzadko że uważam że jak jakąś rozgryze raz na parę lat to nic mi się nie stanie.

Gość gość
mam to samo od zawsze, doskonale was rozumiem. próbowała nie raz nie dwa. wiem doskonale o wszystkich negatywnych skutkach rozgryzania miazdzenia czy polykania z jedzeniem, jest to dla mnie strach nie do opanowania. przewaznie połykam z bananem oczywiscie nie za pierwszym razem. rozpoczyna sie od zucia i polykania samego banana pozniej bananek z tabletką.

Gość gość
Banan jest najlepszy ! Jeśli chodzi o witaminy to nawet dwie na raz mogę połknąć ale tylko z bananem. Jeszcze nigdy nie połknęłam popijając samą wodą. Za bardzo mam to zakodowane w psychice.