Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w ciąży

jakie ciuszki najpotrzebniejsze na poczatek

Polecane posty

Gość body body
z dlugim rekawem fajne sa w H&Mtakie cale odpinane i zapinane na krzyz na brzuszku...

Dziwne, że niewygodnie wam wkładać body przez głowę... Dla mnie to było najprościej - jeden ruch i ubrane, a te wszystkie zatrzaski, guziczki itp :O dla początkującej mamy to horror zapinać to wszystko trzęsącymi się rękami na wrzeszczącym dziecku :) Pierwszą warstwę czyli body trzeba nagiemu dziecku ubrać szybko - noworodek strasznie nie lubi być goły. Przeważnie wtedy przestaje krzyczeć. Na body używałam takie bawełniane pajacyki zapinane na zatrzaski od góry do dołu nogawek - dla mnie byłu najwygodniejsze, żadnych kaftaników, które się podciągają. Ewentualnie body z długim rękawem + śpiochy.

Gość w ciąży
a nie wydaje wam sie ze rozm 56 jest duzy ? i za duzy dla noworodków ? jaki najlpeiej rozmiar na sam poczatek??

ja robie tak jak rafinka. body+pajacyk lub body+spioszki co do rozmiaru, to ja kupiłam 56 - mala miala 51 cm i wszystko bylo za duze na poczatku. Ale 56 a 56 - rozmiar rozmiarowi nie jest rowny.

dokładnie tak :) moja mała skończyła 7 mscy,a body to dla mnie nadal podstawa :)

Gość w ciąży
super w takim razie, ale jeszcze mala obiekcja- powiedz czy ten otworek przez glowke nie jest za maly ? bo tam chyba nie ma guziczkow na ramionkach ?da sie takie cos dzieciątku wciągnąć?

Rafinka... u mnie tez było tak, ze nakupowałam trochę śpiochów, kilka kaftaników, body i pajace i najchętniej ubierałam w body i pajacyk bawełniany, albo welurowy. Co do ubierania przez głowę, to u mnie bez problemu, ale miałam też takie body rozpinane od góry do dołu. A co do rozmiaru, to ja od początku byłam przygotowywana na duże dziecko, więc całą wyprawkę kupiłam w rozm 62 i dobrze, bo dokładnie 62cm miała Zuzia jak sie urodziła:)

ja generalnie wolę takie na guziczki z boku, bo łatwiej jednak włożyć, ale takie zazwyczaj są na tyle elastyczne, że też się spokojnie włoży, ja jeszcze nie trafiłam na body, które się ciężko zakłada a jak nie jesteś pewna, to są też takie rozpinane na całej długości :)

Dla mnie podstawa to bodziaki. Mój synek ma 17 m-cy i nadal pierwsze co kupuje jak są już za male to właśnie body. Mialam zarówno odpinane jak i zakładane przez glowę i nigdy nie miałam problemu z zakładaniem ( czy to dla noworodka czy dla starszego dziecka).

Gość w ciąży
sliczny wesoly synio koralik

Rafinka-------->>>>> moj mały nie lubiał od zawsze ubierania i bardzo lubial lezec bez pieluszki i bez ubranka... ---------->>>> Jak go ubralam to krzyczal i zostalo mu to do dzis ze lubi lezec nagi...(ma 4 miesiace) tyle ze w pokoju musi byc cieplutko....

heh, to jakiś ewenemet jest :D:D:D chociaż ja nie jestem wiarygodna, bo mojemu synkowi nic nie przeszkadzało, nie płakał nigdy, po prostu nigdy :D natomiast pamiętam, że córka nie lubiała być goła, po kąpaniu trzeba było przykryć ją choćby pieluszką, i u innych dzieci też to obserwowałam :)

No ja przez głowę nie potrafię zakładać body... :) Szyjka się dziecku wygina, body utyka w połowie głowy, dziecko się wkurza, zaczyna prężyć ciałko, nie sposób wówczas włożyć np. rąk w rękawki. Wolę rozpinane: podkładam body pod dzieciątko, kładę je na nim, łapki wsuwają się bez kłopotu, a body zapinam na 5 napek: 3 w kroku, 1 przy szyjce i 1 z boku ciała. Te wkładane przez głowę, które mam, mają po 6 napek: 3 w kroku i w wokół szyjki (no ale o jedną nie ma się co licytować).

Chemical, widocznie źle wkładasz. Włóż kciuki w otwór szyi, rozciągnij, zarzuć dziecku pod brodę, kciukami podciągnij wyżej jednocześnie pozostałymi palcami podnosząc od spodu główkę dziecka. Przeciągnij przez głowe i już :) Potem rączki w rękawki i już ubrane :D Jak parę razy spróbujesz, nie będziesz sobie wyobrażała wkładać inaczej :)

chodzi mi o body, które przy szyi maja materiał na zakładkę, bez żadnych napek

Gość a kto kupuje na 56

Gość maluch założy 2-3 razy

Gość 62 to rozumiemmyślcie trochę

ja kupilam na 56 i efekt byl taki ze musialam dokupic ubranka na 50 bo w tych na 56 mala mi plywala i moglam ją nimi 3 razy okręcic dookola. Warto kupic ze 2 zestawy ciuszków na rozmiar 56, to znowu nie az tak ogromny wydatek. No chyba ze ktos lubi za wielkie śpiochy i 10 razy podwijane rękawy, albo ze ma pewnośc że dziecko urodzi się duże.

Mnie się też wydawało, że lepiej kupić na 62, i tak zrobiłam. Łucja przy narodzinach miała 55 cm. W ciuszkach na 62 tonęła! Wkładała nóżki do jednej nogawki, bo tyle miała luzów, itp. Próbowałam blokować śpioszki na stopkach przy pomocy skarpet, ale ona tego nie znosi (najchętniej by na golaska leżała). Na szczęście miałam 2 bodziaki na 56, które kupiła mama (nie posłuchała mnie, gdy mówiłam, że lepiej na 62, żeby było na zapas, i chwała jej za to) i 3 śpioszki, niby na 62, ale jakieś malutkie (firmy Batyr), i w tych ciuszkach malutka łazi w kółko. Gdyby dziecko potrzebowało sterty ciuchów, ale tu wystarczą 2-3 body i tyle samo śpiochów. Nie wiem czy jest sens męczyć dzieciątko podwiniętymi 3 razy rękawkami i śpioszkami z nogawkami dłuższymi o połowę od nóżek dla tych paru groszy. No - chyba, że się wie, że dzidziuś będzie wielki :)

Gość bez przesady z tym 62
az tyle sie tych wiekich dzieci nierodzi, coraz czesciej kupowane sa ubranka na roz 50/56, a i o 44 ludzie pytaja ( to na wczesniaczki), wiem, bo moi rodzice prowadza sklep z odzieza dziecieca :)

Gość bez przesady z tym 62
poza tym spora czesc tych ubranek wypada wieksza badz szersza, tak wiec warto porownywac rozmiary, tak sa w H&m ubranka poogladajcie-one naprawde wypadaja duzo wieksze i 56 pasuje spokojnie az niemowle dojdzie do 62 cm ( chyba ze jest b ciezkie)

kiedyś ściągnęłam z jakiegoś forum wyprawkę z komentarzem młodej mam. może się wam przyda. WYPRAWKA POKOIK Łóżeczko Materac do wyboru: piankowy, gryczany, kokosowy dobry ale najlepszy podobno to kokosowy z trawa morska gryczano-kokosowy-tez dobry najwazniejsze żeby nie był miekki tylko twardy ze sciagana materialowa poszewka! Prześcieradło (2-3 szt) bawełniane/frotte na gumce frottka na zime a bawelna na lato Podkład do łóżeczka (2 szt) nieco szersze niż materac Ceratka do wózka-absolutnie nie!! Kocyki (2 szt)-jeden cienki drugi gruby np. firmy BELPLA Rożek z kokosem (2szt)-TAK!! Przewijak Tak i możesz klasc na to recznik albo sa specjalne powloczki w frottki i kosztuja kolo 12 zl Wanienka Lezaczek- moja bratowa bardzo sobie chwali Nawilżacz powietrza-tak warto wydac troche wiecej kaski na to cudo Wozek z fotelikiem samochodowym i potrzebnymi akcesoriami typu torba parasolka itp. Posciel ,kolderka to na pozniej tak jak i poduszka ale ochraniacz kupcie od razu AKCESORIA Pielucha tetra (20 szt.) Pielucha flanela (8 szt.) Pieluchy jednorazowe z wycieciem na pempuszek- kupcie Huggisa i BELLA tez sa fajne dla noworodkow JA mialam tez pampersy Ręcznik z kapturem (2szt). Kaptur malo przydatny ale mogę wam oddac 3 takie reczniki Lepiej zainwestowac w duzy mieciutki dobrej jakosci recznik bo takie reczniki sa dobre maksymalnie do pol roku Butelka (2 szt) ja bym kupila wiecej i to do mleka a potem i tak będą wam potrzebne do herbatek i soczkow JA obecnie mam 6 do mleka i 3 do herbatek ale od poczatku jeśli będziesz karmic piersia nie będą ci potrzebne takie ilosci wtedy wystarcza ci 2 ale jeśli będziesz karmic butelka to od razu zainwestuj w wiecej one się zuzywaja wiec i tak po paru miesiacach musisz wyrzucic wiec będziesz miala na podmianke Smoczek uspokajający (3 szt) kupcie trzech roznych firm kauczukowe i silikonowe bo zalezy od dziecka co polubi Nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci –tak ale najprostsze bez ozdob zwykle z zaokraglonymi koncami Szczotka do włosów Termometr do pomiaru temperatury ciała obowiazkowo i elektroniczny z gietka koncowka bo dziecko się wierci przy mierzeniu a nikt nie lubi sztywnego kijka w pupie Termometr pokojowy-dodatkowy gadzet Termometr do wody Urzadzenie do usuwania wydzieliny z nosa polecam FRIDE NOSE produkcji swedzkiej Sterylizator do butelek do mikrofali jeśli chcecie kupic to elektryczne tez sa rewelacyjne Aventu tylko cena powyzej 300 zl Szczotka do szorowania butelki-tak Termos- tak ale na pozniej chyba ze karmic będziesz butelka Nosidełko (husta lub na szelkach) chusty sa podobno rewelacyjne teraz zaluje ze nie kupilam Podgrzewacz do butelek-przydaje się UBRANKA Kaftaniki (2 szt. - 56 rozmiar, 3 szt. - 62 rozmiar) lepiej bez kołnierzyka Koszulki (2 szt.-56 rozmiar, 3 szt.-62 rozmiar) Body i pajacyki (2 szt.-56 rozmiar, 3 szt.-62 rozmiar) najlepiej na zatrzaski Śpiochy (2 szt.-56 rozmiar, 2 szt.-62 rozmiar) najlepiej na zatrzaski Czapeczki (3 szt.) Skarpetki bawełniane lub buciki bawełniane (2-3 szt) Sweterki + spodenki (2 szt) Rękawiczki Kombinezon zimowy Ciepły spiworek- KOSMETYKI Krem na pupę (np. Beanthen, Sudokrem,Linomag) Krem do buzi JA JESTEM ZADOWOLONA Z nivea NA KAZDA POGODE TO JEDEYNY KREM KTÓRY W SKLADZIE NIE MA WODY A WIADOMO CO SIĘ DZIEJE Z WODA NA MROZIE A TO WSZYSTKO BYLOBY NA BUZI DZIECKA Proszek do prania JELP Chusteczki nawilzane KUPOCIE ROZNYCH FIRM I ZOBACZYCIE CO WAM ODPOWIADA Waciki KOSMETYCZNE TAKIE JAK DO DEMAKIJAZU NIE KUPUJ DUZYCH KWADRATOWYCH BO DZIECKO NIE MA TAKIEJ DUZEJ BUZI I TAK MUSISZ RWAC NA KAWALKI LEPSZE OKRAGLE MALE Sterylne gaziki Patyczki do uszu i noska TAK TAKIE Z OGRANICZNIKAMI Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1)TAK Sól fizjologiczna DUZO!!! JA JEJ UZYWALAM LITRAMI A TO DO BUZI MYCIA A TO DO NOSKA WIEC DUZO Paracetamol (w czopkach, dawka 50 lub 80 mg, lub w syropie). EFERALGAN na początek, potem NUROFEN Z SYROPIE ALBO PANADOL KUP W APTECE TEZ VIBURCOL POMAGA PRZY ZABKOWANIU, I PRZY KOLKACH AHA I ESPUMISAN NA KOLKI PODOBNO POMAGA ALE NAM NIE POMAGALO NIC Oliwka np. Bambino, Johnsons, Nivea, Sanosan-NIE UZYWA SIE JUZ JAK UZYJESZ OILATUM DO KAPIELI TO OLIWKA JEST ZBEDNA JA UZYWAM OLiatum Puder- podobno lepiej nie uzywac???NIE Mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe KUP ZWYKLE BAMBINO ALE JAK SIĘ OKAZALO ZE MA ALERGIE TO NIE MOŻNA W MYDLE WIEC PRZESZLISMY NA OILATUM I TAK JUŻ ZOSTALO Szampon dla niemowląt UZYWAMY OILATUM SZAMPON ALE DOPIERO OD 2 MIESIACA WCZESNIEJ NIE UZYWALISMY Rumianek - do robienia naparów- NIE UZYWA SIĘ BO RUMIANEK NIE JEST JUŻ CZYSTY BO ZANIECZYSZCZENIA S.A. I ZAMIAST POMOC MOŻE ZASZKODZIC Gencjana - roztwór wodny spirytusowy (do pielęgnacji pępka)-SAMA ZROBISZ SOBIE Z SPIRYTUSU -NIEZBEDNY Maść nagietkowa - działa gojąco i regenerująco na skórę NIE UZYWALAM LEPIEJ ALANTAM MASC LUB KREM DLA MAMY Laktator Wkładki laktacyjne ZUZYWASZ TEGO WIECEJ NIŻ PODPASEK W PIERWSZYM DNIU OKRESU Biustonosz dla kobiet karmiących (2 szt) TAK ALE KUP NA OSTATNI DZWONEK BO PIERSI CALY CZAS ROSNA Koszule przystosowane do karmienia (2-3 szt) Majtki jednorazowe (min. 3 pary) Szlafrok Podklady poporodowe Tantum rosa do rozpuszczania w saszetkach - do podmywania, ulatwia gojenie krocza. Skarpetki na porodowke SKARPETKI Z SLABA GUMKA CZYLI SCIAGACZEM Poduszka z dziurką do siedzenia po porodzie –NIE WIDZIALAM ŻEBY KTOS TEGO W SZPITALU UZYWAL