Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uh

czy nie znając prawie w ogóle francuskiego mam szansę na pracę we francji?

Polecane posty

Gość uh

chodzi mi o jakąś prace fizyczną typu zmywanie, sprzątanie lub opieka nad dziećmi. Jeżeli tak to jakie miasta polecacie? Da sie tam troche odłożyć kasy do polski mając tam pracę tego typu? i wynajmując mieszkanie powiedzmy z jedną osobą ? Co prawda uczyłam sie francuskiego przez 3 lata w liceum ale była to tylko godzina tygodniowo,za mało żeby dogadać sie z francuzami tym bardziej że język nie należy do najłatwiejszych nie mniej jednak dla mnie jest bardzo ciekawy. Zamierzam oczywiście podszkolić sie jeszcze troche przed wyjazdem, ale boje sie że mimo to będzie mi bardzo trudno sie dogadać. A czy operując jedynie angielskim na początku mam szanse zdobyć prace?

Najlepiej by bylo gdybys bedac w Polsce znalazla prace. Nigdy nic nie wiadomo, ale genralnie rynek francuski dla obcokrajowcow nie jest najlatwiejszy. Do tego nie placa najlepiej. Moze poszukaj pracy jako opiekunka do dziecka. Powodzenia bo moze byc Ci bardzo potrzebne. P

Gość uh
"i wynajmując mieszkanie powiedzmy z jedną osobą ?" znaczy chodziło mi o wynajęcie pokoju a nie mieszkania:)

Gość a zatrudnilabys w Polsce
kogos nie znajcego prawie w ogole polskiego? zwlaszcza jak bys miala wybor - takie same kwalifikacje i jezyk/brak jezyka? we francji dogadanie sie po angielsku graniczy z cudem (doswiadczenia mam paryskie, gdzie indziej pewnie jeszcze gorzej), poza tym, oni nie uznaja innego jezyka jak tylko francuski...

Gość pestka90401
Nie masz szans na prace. Poza tym Francuzi unikaja zatrudniania na czarno. Skoro znasz angielski, to jedz do UK albo Irlandii.

Gość uh
no tak zdaje sobie sprawe że wyjazd do Anglii byłby dużo rozsądniejszy, tylko że jako miejsce do życia Anglia nie kojarzy mi sie zbyt dobrze zawsze marzyłam o tym by zwiedzić francje, zamieszkać i w ogóle podoba mi sie klimat francji(nie tylko pogodowy). Może pojade do Anglii zarobie troche i pojade chociaż na jakąś wycieczke do francji:)

Gość pestka90401
Mozesz oczywiscie sprobowac poszukac pracy jako nianka, a raczej aupair, tylko pieniedzy z tej pracy nie odlozysz, za to mozesz sie nauczyc swietnie jezyka, a wtedy wszystko jest latwiejsze.

Gość uh
no tak tylko nie wiem czy jakaś rodzina francuska zgodziłaby sie zatrudnić osobe co prawie w ogóle nie zna francuskiego. Czy żeby jechać jako au pair do francji koniecznie trzeba znać francuski czy wzięliby kogoś kto zna tylko angielski?

Ja pojechalam do Hiszpanii jako au-pair nie znajac hiszpanskiego tylko angielski, rodzicom zalezalo zebym rozmawiala z dziecmi po angielsku. Moze Tobie tez sie uda znalezc taka rodzine we Francji.

Gość praca we Francji
Jesli nie znasz jezyka, to prace we Francji znajdziesz najlatwiej i bez problemow z zalatwianiem papierow poprzez biuro rekrutacyjne w Polsce. Aktualnie we Francji jest bardzo trudno o prace..wiem, bo sama szukam. W twoim wypadku najlatwiej by bylo znalesc prace jako fille au-pair. Zazwyczaj mieszkasz wtedy u rodziny , ktora zapewnia Ci wyzywienie, poza tym dostajesz kieszonkowe - chyba jakies 300 euro miesiecznie. Poza tym mozesz jeszcze poszukac czegos z listy 61 dozwolonych dla Polakow zawodow... sprzatanie, praca hotelach, opieka nad staruszkami.. do tego wszystkiego trzeba miec oczywiscie pozwolenie na prace. To chyba Cie nie dotyczy, ale niektore biura rekrutacyjne szukaja pielegniarek , lekarzy i rehabilitantow, bo we Francji ich brakuje. Wiem, ze w Krakowie jest takie biuro (nie pamietam nazwy niestety), w ktorym szukaja wlasnie osob z wyksztalceniem medycznym, i gdzie zapewniaja przyspieszony kurs francuskiego dla osob bez znajomosci frnacuskiego. Francuzi mowia bardzo zle po angielsku... Powodzenia

Do autorki Mieszkam od paru lat we Francji i powiem Ci tak,ze bardzo ciezko bedzie znalezc Ci prace nie znajac kompletnie jezyka francuskiego.Francuzi nie naleza do ludzi,ktorzy zrobia wszystko aby Cie zrozumiec.Nie to Ty im musisz dokladnie wytlumaczyc wszystko duzymi literami.Taka niestety jest tu rzeczywistosc. A co do jezyka angielskiego tak jak kolezanka wyzej powiedziala,nie znaja oni dobrze angielskiego i nawet jesli twierdza,ze tak jest ciezko jst sie z nimi porozumiec po angielsku.