Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna_ola

Matematyka - pomoże ktoś?

Polecane posty

Gość to ja ja
..boże jełop by nawet to zadanie rozwiązał

Gość smutna_ola
:)

Gość mnie wyszlo
carolima ale mnie chodzi o to ze napisalas ze kamizelka = x(cena spodni) + 0,6x (tyle o ile sa drozsze od kamizelki) = 1,6x czyli 160 procent = cena kamizelki a spodnie sa drozsze od kamizelki o 60 procent tak? wiec skoro spodnie to 100 pros to kamizelka nie moze byc 160% rozumiesz o co mi chodzi?:) bo juz sama nie wiem czy masz racje czy nie?:) heh

Gość smutna_ola
przykro mi że jestem gorzej niż jełopem. Za to w sexie jestem mistrzynią A o ile procent jełop jest glupszy od normalnego człeka ?

Gość smutna_ola
nie podszywaj się!

skoro zalozylam ze kamizelka kosztuje x, a spodnie kosztuja x + 0,6x to sa drozsze o 60% poza tym spraewdz swoje rozumowanie, bo liczac w druga strone nic sie nie zgadza

mnie wyszlo rozumiem o co Ci chodzi, ale ja % wykorzystalam tylko do ulozenia rownania, dalej licze na cenach nie na procentach, dlatego rozumowanie ze to 160% jest bledem

wszystko sie zgadza, nie mozesz laczyc tych dwoch rownan!!! w jedym marynarka(100%) to 80% spodni w drugim spodnie (100%) to 60% kamizelki!!!

Gość smutna_ola
glupie jesteście - po grzyba jeszcze liczycie ?

Gość mnie wyszlo
ok:) zwracam honor:) co do kamizelki to masz racje:) wychodzi 100 zlotych. :) 160% (spodnie) -> 160 zlotych 100% (kamizelka) -> x x= 100 zlotych:) racja:) moj blad:P i to jeszcze glupi:)

Gość mnie wyszlo
przyjmujac ze spodnie to 100 proc a kam 40 o wychodzi inaczej:)

Gość mnie wyszlo
chyba zglupialam:D hahaha nie moge:)

Gość mnie wyszlo
jedyne wytlumaczenie to takie ze trzeba przyjac ze spodnie to 160 procent bo sa drozsze od kamizelki jesli kamizelka bylaby o 60 tansza od spodni bylo by ze kamizelka to 40 % ceny spodni:D niech mi ktos teraz powie co jest poprawnie:D

wlasnie trzeba je polaczyc, zeby dobrze rozwiazac zadanie przyznam sie ze sama sie zapetlilam... i zaczynam miec watpliwosci, a bylam taka pewna, ze dobrze to zrobilam...

Spodnie są o 60% droższe od kamizelki, SPODNIE = 100% = 160 ZLOTYCH ROZNICA = 60% = X KAMIZELKA = SPODNIE - 60% X = 96 ZLOTYCH KAMIZELKA = 160 ZLOTYCH - 96 ZLOTYCH KAMIZELKA = 64 ZLOTE a o 20% tańsze od marynarki. MARYNARKA = 100% = 200 ZL ROZNICA = 20% = x SPODNIE = 200 - X X= 40 ZLOTYCH SPODNIE = 160 ZLOTYCH Marynarka kosztuje 200zł Ile kosztuje kamizelka? KAMIZELKA KOSZTUJE 64 ZLOTE ALBO JESTEM TOTALNIE ZAGUBIONA I OGLUPIALA

Gość mi wyszlo
carolima no wlasnie :) hehe ale mnie sie wydaje ze skoro spodnie sa drozsze o 60 proc. to powinnismy traktowac to jako 160% gdyby bylo podane ze kamizelka jest tansza o 60 procent to wtedy wynosilaby 40%ceny spodni:) tak mysle:P

Gość mi wyszlo
a juz nie wiem:) koniec:) nie chce mi sie juz myslec o tym:P

uciekam, jezeli sie myle, to zwracam honor, swinkowaaa - wyglada to calkiem logicznie :)

x-marynarka 200zl y-spodnie 80%*200=160 z-kamizelka y=160%z =>z=y/1,6=160/1,6=100zl

x-marynarka 200zl y-spodnie 80%*200=160zl [ % x zl = % x zl/ %= zl] - rownanie na jednostkach z-kamizelka y=160% (???? dlaczego tu jest % ) z =>z=y/1,6=160/1,6=100zl

nawet jak je polacze kamiezlka = spodnie - 60% spodni spodnie = marynarka - 20%marynarki kamizelka = (marynarka - 20%marynarki) - 60% ( marynarki - 20% marynarki) kamizelka = (200 - 40) - 60% ( 200-40) kamizelka 160 - 60% x 160 kamizelka = 160 -94 kamizelka = 64

swinkowaaa a jak zapisze 160%z jako 1,6z to cos zmienia? chyba nie bo to nadal ta sama liczba.

160%*z=1,6*z gdzie z-cena kamizelki. poza tym troche logiki: wedlug ciebie kamizelka kosztuje 64 zl,spodnie 160. wiec procentowo wychodzi ze spodnie sa ponad 200% drozsze od kamizelki. chyba ze matematyka wyzsza na studiach rzadzi sie innymi prawami.

tak, ale tam nie ma mowy, ile procent ceny kamizelki to spodnie , tylko ile procent ceny spodni to kamizelka , prawda? wiec nie rozumiem co ma to ma do rzeczy ?

poza tym, jesli spodnie to 160 zlotych a kamizelka to 40% ceny spodni wedlug zadania to 160 to 100 % ceny spodni 1,60 to 10% ceny spodni 1,60 +1,60 + 1,60 + 1,60 to 40% ceny spodni a to daje 6, 40 - cene kamizelki