Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna_ola

Matematyka - pomoże ktoś?

Polecane posty

Gość smutna_ola

Jest ktoś taki to mógł by mi pomóc w zadaniu z matematyki (procenty) i je wytłumaczył?

Gość a jak dlugo
o co chodzi?

Gość smutna_ola
już napisze zadanie i to co sama starałam się zrobic..

Gość smutna_ola
Spodnie są o 60% droższe od kamizelki, a o 20% tańsze od marynarki. Marynarka kosztuje 200zł Ile kosztuje kamizelka? Wiem że dla Was może to byc bardzo proste ale ja mam problemy z matmą...

procenty najlatwiej sie rozwiazuje na zasadzie proporcji , ja nigdy nie moglam zapamietac tych wzorow wiec ukladam sobie proporcje i zawsze sie udaje :)

Gość smutna_ola
ten wpis o ciastku to podszyw...

Gość a jak dlugo
100% to 2 zl czyli 1% bedzie 2 gr. i teraz pomnoz 22 razy bo 22% i dodaj do 2 zl

Gość mnie wyszlo
spodnie sa 0 20% tansze od marynarki wiec najpierw obliczasz ile wynosi to 20 procent 20% x 200 zlotych = 0,2 x 200 = 40 zlotych (o tyle tansze sa spodnie) czyli cena spodni wynosi 160 zlotych.

Gość smutna_ola
cena spodni wyszła mi taka sama a kamizelka? bo właśnie tego nie wiem...

spodnie x + 0.6X = y - 0,2y kamizelka x marynarka y=200 wystarczy rozwiazac rownanie

Gość mnie wyszlo
natomiast spodnie czyli 160 zlotych to 100% a kamizelka jest tansza od spodni o 60% czyli kamizelka to 40 % ceny spodni o ile dobrze rozumiem czyli 40% x 160zlotych = 0,4 x 160 = 64 (?) 160 - 64 = 96 (?) :) na szybko ale chyb dobrze

Spodnie są o 60% droższe od kamizelki, a o 20% tańsze od marynarki. Marynarka kosztuje 200zł Ile kosztuje kamizelka? Wiem że dla Was może to byc bardzo proste ale ja mam problemy z matmą... 200 zl - 100% ( bo tyle kosztuje marynarka) x zl - 20% ( roznica pomiedzy marynarka a spodniami) x= 20% X 200 zl / 100% x = 40 zl spodnie = marynarka - 20% spodnie = 200 - 40 spodnie = 160 zlotych a teraz kamizelka 160 zl - 100% ( tyle kosztuja spodnie x zl - 60 % ( roznica pomiedzy spodniami a kamizelka ) x = 60 % x 160 zl / 100 % x = 96 zl kamizelka = spodnie - 60% kamizelka = 160 - 96 x = 64 mam nadzieje, ze sie nie rabnelam w liczeniu

Gość mnie wyszlo
boze co a napisalam :D cena kamizelki to 64 zlote pomylilam. wszystko ok, tylko bez tej ostatniej linijki w ostatnim poscie :)

Gość smutna_ola
Wielkie dzięki uratowaliście mnie! :)

Gość mnie wyszlo
bo juz nie odejmuje sie tego co wyjdzie od ceny spodni. mam nadzieje ze jasno napisalam:) ja zrobilabym ot tak, bo po co ukladac rownania:) to proste zadanie:) nie masz napisane w jaki sposob to rozwiazac wiec zrobi jak uwazasz:)

dobrze mi wyszlo :) najwazniejsze , to zrozumiec jak liczy sie procenty :) a pozniej , to juz z gorki :)

Gość mnie wyszlo
ale swinkowa Ci to bardziej solidnie napisala:)

kamizelka kosztuje 100 spodnie x + 0.6X (bo o tyle drozsze od kamizelki)= y - 0,2y (bo o tye tansze od marynarki) a rownanie, bo to ta sama kwota (cenę mają jedną) kamizelka x marynarka y=200 1,6x= 200 - 40 1,6x=160 x=100

Gość mnie wyszlo
spodnie x + 0.6X (bo o tyle drozsze od kamizelki) no to wychodzi ze spodnie to 100 procent a kamizelka to 160 procent. nie zgadzam sie z tym co napoisalas spodnie sa drozsze o 60 procent od kamizelki a nie na odwrot tak mi sie wydaje:)

Gość smutna_ola
DZIĘKI! jesteście kochani

Gość mnie wyszlo
smutna olu:) ale rozumiesz to czy nie?:P) bo wazne zebys zrozumiala:)

Gość smutna_ola
myśle ze rozumiem spodnie wyszły mi dobrze co do kamizelki tego nie miałam ale jak sama liczyłam to wyszło mi jednak 100zł?

spodnie sa o 60% drozsze od kamizelki!! aby rozwiazywac zadanie , nalezy je PRZECZYTAC ze zrozumieniem i przeanalizowac

Gość smutna_ola
I tak bardzo Wam dziękuje że poświęcliście chwilkę czasu na moje zadanie... :)