Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolkaalol

JAK ZROBIC MLEKO DO CAFE LATTE?????????

Polecane posty

Gość lolkaalol

Uwilebiam caffe latte mam ekspres do kawy z zelmera z koncowka do spieniania mleka jednak albo ja nie umiem albo ten ekspres jest do dupy, mało spienia mimo ze temeratura jest chyba z 100 stopni bo para az bucha :) a mleko nie jestw pelni spineione :( zaraz opada, a jak widzialam w resauracji to to mleko jest jak ubita piana z białek i trzyma sie długo nie opada, prosze jesli znasz tajemnice robienia pianbki z mleka to podziel sie :). dziekuje :D

Gość lallalalalal
ja tez uwielbiam caffe latte....a wiec musisz kupic melko najlepiej 2 5 takie sie najlepiej pieni....jesli masz maszyne do kawy co prze rurke ciagnie mleko i nalewa bezposrednio do kubka to nic nie poradzisz ale jesli tylko ci pieni to wiem ze nalepiej wlasnie te 2% uzyc

Gość im tłustsze mleko tym lepiej
sie pieni

Gość lallalalalal
o wlasnie nie zawsze.ja probowalam najpier mleko 3.5% i byla pianka ale bardzo slaba , potem przezucialam sie na 2% i byla gesta i sztywna ze mozna jesc ja jak smietane

Gość lallalalalal
na zimno jak uzywa sie specjalnego bzyczka, a jak ma sie maszyne do kawy to ona pobiera zimne meczko i wpuszcza ciepla wode

Gość ja tez słyszałam
zwykłym mikserem nie spienisz mleka,ktoz takie bzdety wypisuje ? Proces spieniania przebiega tylko w temp 70-80 C

Gość lolkaalol
ja mam w ekspresie koncowke do spieniania mleka jednak albo nie potrafie albo nie wyjdzie lepiej, mlewko lekko sie pieni :( i zaraz opada :( a jak pilam caffe latte w restauracji to ta piana byla jak piana ubita z bialek taka sztywna i trzymal sie dlugo, wiec jak ktos zna sposob to bardzo prosze o przekazanie :) dziekuje p.s. moj ekspres pieni mleko pod wplywem pary jest bardzo goraca i nie wiem moze kompletnie za malo trzymam to mleko pod parą okolo 2 min ale mnie juz parzy :o , albo ten ekspres jest do dupy w sumie dalam za niegom 500 zl jest z zelmera :(

Gość lolkaalol
proszeee podpowiedzcie :)

Gość lalallalalal
lolkaalol a moze 2 minuty to za duzo.....albo dysza do pienienia sie popsula.....tez tak kiedys mialam ......musiam zaniesc do serwisu:)

Gość lolkaalol
raczej sie nie zepsuła bo paruje i to ostro, 2 min za duzo to jak zrobie krocej to w ogole sie nie pieni mleko, a co myslisz o tej osobnej koncowce do spieniania mleka z clatronica na allegro???? musze znalesc jakis sposob bo ta kawka jest pysznaaaaaaaa

Gość lalallalalal
wiesz co moja sama bierze mleczko i je juz do kubka nalewa spienione...ale napewno nie trwa to 2 minut...moze 15-20 sekund......na moje 2 minuty to za dlugo, to prawie tak dlugo jak sama kawka sie robi......hmmmmm......moze pojdz do jakiegos sklepu albo tam gdzie kupilas i sie zapytaj co jest grane......a czyscilas ja...tzn chodzi mi o specjalne srodki na kalk itd itd...moze masz poprostu sfy w dej dyszy......:)

Gość lalallalalal
ahhh i jeszcze cos....masz tam jakies pokretlo do regulacji strumienia pary????????

Gość lolkaalol
ekspres jest nowy i od nowosci tak dziala, pare ustawiam zawsze od najmnijezej do oporu i ona bucha z tej koncowki i pieni mleko ale to mleko zaraz opada :( raczej wszystko gra

Gość lalallalalal
biedna jestes...ja za latte bym sie dala pokroic,no moze;) nie wiem co ci proradzic, wiem jedno 2 min to za dlugo.....hahhahh.......najlepiej zrobisz jak pojdziesz do sklepu i sie zapytasz co to moze byc bo we dwie chyba nic nie wskuramy....ale daj znac jak juz spienisz:):0:):0:):0:):)):0:):):

ale do cafe latte to chyba to chyba \'gladkie\' mleko jest potrzebne a nie pianka? z tego co wiem to pianka musi byc do cappuccino... moze sie myle ale w koncu pracuje od we wloskiej restauracji i mamy duzy wybor kaw. poza tym moj chlopak jest wlochem i uwielbia kawe i na prawde zna sie na rzeczy

Gość lalallalalal
a probowalas krecic tym pokretlem????????i jakie mleko uzywasz........

Gość lalallalalal
moze nie nastawiaj pokretla na maksa

Gość lolkaalol
mleko łaciate tak krece tym pokretlem od najmniejszej pary az do oporu bucha i para :)

ale do cafe latte to chyba potrzebne jest \'gladkie\' mleko - niespienione, pianka tylko do cappuccino. moze sie myle ale pracuje w koncu we wloskiej restauracji i mamy duzy wybor kaw. poza tym moj chlopak jest wlochem, uwielbia kawe i na prawde zna sie na rzeczy :)

Gość lalallalalal
chyba naprawde zbyt skomplikowane na dwie kobietki;)

Gość lalallalalal
caffe latte sie pieni mleko.........na dole jest ono normalne potem pojawia sie warstwa ciemna tzn kawa a na samej gorze pianka o ktorej tu mowa

a zeby miec pianke to trzeba ta koncowke trzymac przy samym wierzchu mleka - wtedy pieni sie jak szalone

Gość lalallalalal
njegova - faktycznie. tego ci nie napisalam lolkaalol ....

Gość lalallalalal
tzn nie zamoczaj za gleboko tej dyszy....

Gość lolkaalol
dziewczyny sorki ze męcze ale bardzo mi na tym zalezy i trzymalam juz koncowwke na samym poczatku jak rowniez zanurzalam csalą w mleku i nic to nie dalo :(