Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolkaalol

JAK ZROBIC MLEKO DO CAFE LATTE?????????

Polecane posty

Gość a mnie naszła ochota na
zrobienie cafe latte macchiato mężowi, podgrzałam mleko, tak, żeby nie parzyło. przelałam do dość szerokiego i głębokiego naczynka (taki dzbanek miarka) i potraktowałam je taką końcówką blendera-ubijaczką do piany.świetnie się spieniło. całość przelałam do szklanki, piana się ślicznie rozwarstwiła, wlałam gorącą kawę i uzyskałam 3 piękne warstwy :) mleko było zwykłe 2 %, piana gęsta, że nie opadła do samego końca. za drugim razem nawet mleko posłodziłam i też wyszło. sobie robię natomiast latte macchiato z inką ;) to ze względu na moją alergię na kawę i też super wychodzi.

Gość pafcio_555
jak spienić mleko bez spieniacza: -potrzebne nam są mleko, słoik, mikrofalówka; 1)wlewamy mleko do słoika tyle ile chcemy mieć w kawię (ale nie więcej niż pół słoika) 2) zamykamy szczelnie słoik i mocno potrząamy słoikiem przez ok. 30sekund 3)otwieramy słoik, wkładamy go do mikrofalówki i grzejemy aż mleko się ładnie spieni 4)po wyjęciu słoika z mikrofalówki łyżeczką przekładamy mleko do kawy w sposób zależny od tego jaką kawę chcemy ot i już :)

Gość turtura
No o.k,ale takie mleko nigdy nie wyjdzie takie fajne jak przy użyciu dobrego spienaca. takie drobne akcesoria nie są drogie http://www.magicznaplaneta.pl/dzial/drobneagd/kategoria/?id=288&prod=25912 praktycznie to jest żaden koszt, trzeba tylko od czasu dokupić baterie. Ja ma taki w domu i często robię sobie pyszną kawę z cudownie spienionym mlekiem:)

Gość IGA:)
Jeśli mogę! Dziewczyny dobrze zrobiona kawa nie zależy wyłącznie od ekspresu czy spieniacza mleka,jeśli wam nie wychodzi to trzeba do wysokiej szklaneczki nalewać warstwami po odwróconej łyżeczce,czyli wlewamy słodki syrop następnie spienione mleko,zanim wlejemy do ekspresu musi być schłodzone,a na koniec czarną kawę ja robię espresso i gotowe na górę można posypać tartą czekoladą,gwarantuję,że wyjdzie:):):)

Gość gość
Ja mam Tak że z tylu mam pojemnik na wodę i wtedy do szklanki nalewam mleka i zaczynam pienić mam taka koecówkę i się pięknie pieni mleko jest zimne prosto z lodówki:)

Gość gość
jakie mleko najlepiej się spienia>?

Gość gość
Moim zdaniem im więcej % tłuszczu ma mleko tym lepiej się spienia. Chyba już takie 3,2% jest ok  moja kumpela ma kawiarnie i wiem, ze tam wykorzystuje to mleko: - http://www.rotr.pl/produkty/mleko-dla-baristow.html , zawsze świetnie się spienia i kawa z nim jest bardzo smaczna.