Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolkaalol

JAK ZROBIC MLEKO DO CAFE LATTE?????????

Polecane posty

Gość lalallalalal
ojejku to prawdziwy orzech do zgryzienia.....hmmmm

Gość lalallalalal
o i nazwy mi sie pomysliy....ta kawke co opiaslam nazywa sie Latte Macchiato......cos chyba dzis nie moj dzien:)

Gość lolkaalol
a w restauracji tą piane robia tak ze łyzka sie z kubka wyjmuje ją i chociaz naleje sie kawy do niej to ona nie opada a ja nawet nie zdaze nalac kawy a juz opada :( masakraaa

Gość lalallalalal
te bzyczki do kawy sa naprawde super i dobrze pienia.......kiedys tylko takie uzywalam

Gość lolkaalol
wiec chyba tylko to mi pozostalo :)

u mnie w restauracji zas cafe latte to tak jak w tym opisie i bez pianki. ale napisali ze mozna dac troszke. a macchiato to ja zawsze musze spieprzyc ale klienci i tak nic nie mowia

Gość lolkaalol
njegowa :D

Gość lalallalalal
robic moze nie ale jaka przyjemnosc pic taka kawke!!!!!!!1

Gość lalallalalal
robic jak robic ale jaka przyjamnosc pic taka kawke....moja ukochana to Macchiato......moge pic ich duuuuzo dziennie

ja nie lubie kaw w ogole, ani robic ani pic. za to uwielbiam goraca czekolade :)

Gość lalallalalal
a ja wogule czekolady nie lubie pod zadnym wzgledem....hmmmm.wiem jestem wyjatkiem:)

cafe latte to kawa i cieple mleko w stosunku 1:1 , zeby je podgrzac wystarczy wlac mleko do metalowego kubka, zanurzyc w nim (3/4) ta koncuwke i odkrecic pare ( pomalu, zeby nie rozprysnelo sie po calym domu) , nie wolno mleka zagotowac !! cappucino - kawa + pianka z mleka ( mleko - zimne koniecznie, wlewasz do metalowego kubka, zanurzasz ta koncowke tak zeby byla mniej wiecej w 3/4 mleka, zeby wyszal dobra pianka to ruszasz kubkiem w gore i w dol po przekatnej ( nie nizej niz 3/4 kubka, nie wyzej niz 1/4 kubka) wtedy mleko sie ladnie spieni. nie wolno go zagotowac!!!! po kilku probach napewno sie uda :) jeszcze jakies pytania :) pracowalam rok czasu jako barista we wloskiej kafejce :)

Gość lolkaalol
swinkowa, njegova >>> ale w takiej restauracji maja ekspresy za 5000 zl a nie za 500 zl to w koncu juz nie wiem co robic zeby to ml;eko sie nie zagotowalo zawsze wychodzi mi okropnie gorrrrące :)p

ono ma byc gorace i ta koncowke nalezy wyjac, zaraz jak mleko zacznie sie podnosic ( gotowac) , dzialanie jest takie samo jak w drogich ekspresach cisnieniowych :) wystarczy tylko wprawa i kawa wychodzi przepyszna

jak bedziesz trzymac ta koncowke przy samym wierzchu , to zrobia ci sie bable i ta piana zaraz opadnie, jak bedziesz ruszac ta koncowka w kubku , to piana sie bedzie utrzymywac i bedzie sztuwna :)

Gość lolkaalol
kurde nie wychodzi 😭 piana powinna byc sztywna jak z bialek a opada :(

za pierwszym razem nie wyjdzie , musisz sie, ze tak powiem wprawic, i sprobowac kilka razy - ale wierz mi, w koncu sie uda :)

Gość retetete
polecam taki srebrny "bzyczek". Kiedys wpadł mi w oko w sklepie za 5zł ale nie kupiłam bo myślałam, że tojakies badziewie. Niedawno dostałam to jako gratis dołaczony do ksiązki. Wypróbowałam i ....super. Mleko spienione jak piana z białek. Late wypijam a w szklance zostaje mnóstwo mleka bo piana nie osiada. Juz nie chodze na latte do kawiarni. Specjalnie zamówiłam drugą tę sama ksiązkę żeby dostać kolejny bzyczek na zapas :) widziałam też na allegro cena 5-6 zł. Popatrzcie też w sklepach za 5zł. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego świetnego ustrojstwa. :)

Gość retetete
a miałam kiedyś ekspres ciśnieniowy kuiony na allegro ale był nic nie warty (kosztował około 100zł więc nie powinnam spodziewać się cudów). Ekspres w ogóle nie pienił mleka tylko rozbryzgiwał po ścianach. Ekspres wylądował w piwnicy a ja kupiłam kawiarke za 20-30zł i teraz mam więcej miejsca w kuchni i codziennie pyszne latte na stole:)

Gość retetete
ale nadal poszukuje idelanego mleka. Z mlekowity 3,2% ślicznie się pieniło ale teraz nie zawsze. z jednego kartona jest super a zinnego nie. Niby to samo mleko a jednak inne. Może macie jakieś w 100% wypróbowane?

Gość Goś__
Ja do Frappe robiłam piane z 3,2% z biedronki. Niby tanie i byle jakie, a pieknie się pieni. Pieniłam trzepaczką z taka kulka w środku. 4 min i już śliczna pianka :) A ja do Latte mam pytanie- jak to się pije? :) dwie warstwy trzeba zamieszać, czy co? :) Nigdy takiej nie zamawiałam, bo nie chciałam wyjść na debila.

Gość gohol
wiem ze nie kazdego stac na drogi express ja przeszłam przez to nie bede podawac marki lecz kupilam jakis czas temu express za 500pl -do bani teraz kupilam i to w promocji za 1700pl(wzielam na raty) bez porównania kawe robie jaka chce a pianka palce lizac mniam mniam -polecam

Gość joanna_bartosz
Najlepiej to do spieniania mleka służy spieniacz na baterie( ja taki kupiłam za 9 zł na allegro) bo wystaczy 5-10 sekund a podgrzane mleko pieni sie jak szalone. Potem wolniutko do szklanki ze spienionym mlekiem dolewam espresso i jest pychota|! Mleko na dole , kawa posrodku a pianka na górze:)