Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość axelala

test drzewa- psychologia

Polecane posty

Gość axelala

bedac w szpitalu wzieto mnie do psychologa zeby sprawdzic czy bole nie maja podloza nerwowego. pani psycholog zrobilami test drzewa. czy ktos wie mze jak go zinterpretowac?nie wiem co mi wyszlo wg tego co narysowalam a zadnej stronki o tym nie moge znalezc

Gość nie wierze w te testy
janp jestem plastykiem wiec rysuje drzewo,zeby bylo fajne i nietypowe. Ale tez to zalezy od mojego nastroju,Jesli ktos ma tez ciagoty plastyczne , moze tak zrobic -wiec te interpretacje sa lipne. Moze sie sparwdza u wiekszosci,ale jesli jestes akurat mniejszoscia?

Gość axelala
dzieki Kuraiko

Gość
prawdę mówiąc znalazłam to na \"ściądze\" :P ale kiedyś też rysowałam to drzewo i ktoś to interpretował. chyba moja przyjaciółka z psychologii ;) mogę do niej napisać i się zapytać co i jak :>

Gość axelala
ooo bylabym wdzieczna bardzo:)

Gość kooo
Miałam taki test u psycholożki na teście w sprawie preferencji zawodowych, narysowałam palmę kokosową, co to może oznaczać? :P

Gość Misiaczek8902
wydaje mi się, ze zgodnie z tym co jest napisane powyzej musialby ktoś to zobaczyc, a nie tak sobie powiedziec np. jaka jest grubosc kreski czy tez cienie i inne elementy Ja chcialbbym zostac detektywem, czy tez osoba pracujaca w laboratorium dla detektywa, w sumie nie wiem sama, ale strasznie interesuje sie kryminalistyka i grafologia, przyczyna przestepstw, czy sa taki studia?

Gość zuzzanek
Wg mnie taki test nie jest miarodajny. Ja na przyklad narysowalabym dziuple a nie mam zadnych urazow. Narysowalabym ja bo tak kojarza mi sie drzewa z bajek jak bylam mala. Takze takie testy mozna sobie w tylek wsadzic. I potem taki pseudopsycholog wmawia ci rozne dziwne rzeczy ktore tak naprawde nie maja odzwierciedlenia w rzeczywistosci.

Tak juz jest z testami projekcyjnymi, ze interpretacje ich sa czesto dyskusyjne :) W Twoim przypadku przydalby sie WISKAD, nie wykonywalas tego testu?

Gość fiogo - fago
a ja wam powiem, tak - w rękach doświadczonej osoby test ten daje naprawdę dużo wskazówek.

Gość nie bo nie jestem głupia
takaaaaa jednaaaaa ---niby dlaczego ? Zdolnosci plastyczne nie maja tu nic do rzeczy , nie ocenia sie tutaj talentów. A test drzewa jest pomocny , ale nie może byc jedynym testem diagnostycznym. Natomiast zgadzam si e , że wskazówek daje sporo.

Gość maps
Test Drzewa Kocha, bo rozumiem, że o tym rozmawiamy stosuje się w połączeniu z innymi np. Testem Piramid Barwnych, Testem Sondiego, a kluczowe jest przeprowadzenie wywiadu klinicznego. Zdolności plastyczne nie mają tu nic do rzeczy, jeśli rysujesz drzewo nietypowe znaczy to po prostu tyle, że stać Cię na nietypowe zachowania. Interpretację dziupli jako urazu o podłożu seksualnym psycholodzy zostawiają kolorowym czasopismom, a jego właściwa interpretacja jest procesem trudnym i mozolnym (przynajmniej na początku).

Gość sylwesterrr
Ma ktoś może więcej wskazówek do interpretacji drzewa? Please ratujcie bo musze przeanalizować drzewo na zaliczenie a mam problemy z dotarciem do podrecznika

Gość do nie wierzę w te testy
dokładnie to samo chciałam napisac. Tez jestem plastykiem i wiem,z e ludzie uzdolnieni plastycznie ( niekoniecznie profesjonaliści ) raczej beda chcieli sie"wykazac" niz iśc na zywioł.

Gość Luknokia
Udostępniania takich informacji jest niezgodne z prawem. Gratuluje wszystkim nieodpowiedzialnego udostępniania tak dobrego narzędzia osobom niekompetentnym. Właśnie tracimy metodę !

Gość mimilala
skoro te informacje można znaleźć w internecie, w książkach to o czym mowa?

Gość mmaarrttuucchhaa
ja jakos przy takim tescie narysowalam ta walona dziuple i jakos nie mialam doczynienia z 'podlozem seksualnym' w dziecinstwie.. zal

Gość mam białe spodnie
Ja kiedyś interpretowałam rysunki drzew, oraz obrazki dzieci przedstawiające rodzinę. Niestety mało już pamiętam.

Gość 98i99g9t546t2wa
palma kokosowa - najczęsciej kojarzona z bezludną wyspą, jestes samotna :(

Gość marciulaTOja
Nie interpretujcie sami żadnych testów psychologicznych, bo wtedy faktycznie wyniki nie są miarodajne. Psycholog oprócz wyników testów bierze pod uwagę zachowanie osoby badanej w trakcie wypełniania danego testu, również dane zebrane podczas rozmowy nie są bez znaczenia. To co według "niepsychologów" świadczy o "tym i o tym", według psychologów świadczy zupełnie o czym innym. Stąd nasze przeświadczenie, że wyniki są nie miarodajne. Przekonanie to może wynikać również z brakiem akceptacji samych siebie takimi jakimi naprawdę jesteśmy. Nie dopuszczamy do siebie myśli, że mogę być inna niż myślę o sobie. Brak dystansu do siebie.

Są to tzw, testy projekcyjne, ale sam opis drzewa, jakie narysowałaś zbyt wiele nie powie. Istotne jest, jakich kolorów użyłaś, w którym miejscu na kartce je narysowałaś, czy przerywałaś w trakcie, czy rysowłaś szybko/wolno, silnie/lekko naciskałaś na papier podczas rysowania itp.

Gość 41441412
palma kokosowa - najczęsciej kojarzona z bezludną wyspą, jestes samotna Buachachachachacchachachachacahcahcha..... Co za bzduuuury....... Ta cała psychologia to taka nauka jak wróżenie z fusów cioci Wandzi.... mi sie kokosowa palma kojarzy z kokosem- mleczkiem kokosowym- bólem zęba - zawsze boli mnie po takich rzeczach....

Gość PEPE12
jeżeli chodzi o test drzewa ja narysowałam go na środku kartki piekna jabłoń z szeroką koroną owocami liśćmi ale cnarysowałam ją w powietrzu nie narysowałam linii gruntu i tu juz źle ....co z tego wynika mam duże mozliwości dużo do zaoferowania ale nie czuję stałego gruntu- wycofuje się nie jestem pewna i raczej jestem lękliwa....nie umiem podejmować decyzji z biegu i bez namysłu i brać tego co mi niesie życie ...za duzo analizuję....nie ważne jakie jest to drzewo ważne jak narysowane i nie chodzi tu o zdolności plastyczne...

Gość DrogaDoSukcesu
ooo ktoś wyraża się pozytywnie o moim blogu, jakie to miłe, dziękuję anatol12 :)