Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezpieczeństwo najważniejsze

Czy są tu osoby które chciały by posiadać broń palną do obrony

Polecane posty

Wciąż w Polsce trudno o pozwolenie na posiadanie broni palnej do obrony własnej :( tyle kobiet jest napadanych,gwałconych a nawet mordowanych Europejskie prawo pozwala na posiadanie pistoletów małego kalibru i strzelb śrutowych bez zezwolenia a nawet bez rejestracji !!! Czy są tu osoby które chciały by mieć legalną broń palną do obrony ? :) Czy są tu osoby które chciały by mieć legalną broń palną sportową ? :) Na dziś ogromnie trudno o pozwolenie bez pozwolenia nadal" nie jesteśmy w UE" i jedyne co możemy kupić to wiatrówkę do 17 J i broń sprzed 1850 r :( Pytam bo chcę wiedzieć jakie było by zainteresowanie prawdziwą bronią :)

Gość jua
ja bym chciała miec broń i zajebać gości którzy mnie chcieli zgwałcić, a co?

i co taka kobieta aby się bronić ma chodzić ze strzelbą śrutową pod płaszczykiem? komiczna perspektywa :D takie rzeczy zaczną bez zezwoleń kupować pewnie różni frustraci i potencjalni przestępcy którzy do broni palnej dostępu ani kasy na nią by nie mieli 🖐️ ważniejsze jest skuteczny wymiar sprawiedliwości i nieuchronność kary a nie broń u obywateli. idziesz, zdajesz testy psychologiczne i kurs i masz. Co za problem?

Gość czemu nieee
tera mam wiatrówkę i trochę słaba bo gdyby mnie ktoś chciał okraść mi dom to nic by nie dała a tak to bym wypierdolił z giwery i bym może żył ;)

Gość Ale po co palna ...
... to wystarczy: http://militaria.wp.pl/kat,27301,wid,8335480,wiadomosc.html?ticaid=14d70 Prędkość pocisku 150 m/s, czyli jakieś 540 km/h. Spokojnie wystarczy do przebicia tkanek miękkich (np. mięśni), a więc i do zatrzymania napastnika, ale raczej go nie zabije (nie przebije kości) - no chyba, że traficie w oko. Dobra broń, do samoobrony wystarczy, a palna to jest przydatna raczej do napadania na innych celem ich zabicia, a nie do obrony. Obecne przepisy są w porządku i nie ma sensu ich zmieniać.

Gość bezpieczeństwo najważniejsz
DO : a ja wygrałem życie słuchaj tu nie chodzi o to że broni nie można mieć a o to że nikogo na nia nie stać ;) dlaczego ? odp : kurs jest drogi,opłata u psychologa powtarzana co kilka lat,dodatkowe opłaty za to że wogóle ja posiadasz + cena broni ( drogie bo mało w Polsce jest ludzi ja posiadających ), to samo z amunicją :( to w sumie gigantyczne kwoty ! a do tego trzeba przejść przez te wszystkie nie potrzebne badania...na pozwolenie zdrowa umysłowo osoba w wieku 21 lat z dobra reputacja i wykształceniem ma małe szanse :( !!! co do obrony to są pistolety małego kalibru i gazowe na które Unii nie trzeba żadnego zezwolenia wystarczy rejestracja ;) strzelby max 2 strzałowe też.shotguny 1 strzałowe jak u nas wiatrówki ;) rozumiesz ?

Gość No nie wiem czy nic wiatrówka
nie da... http://militaria.wp.pl/kat,27301,wid,8335480,wiadomosc.html?ticaid=14d70 Prędkość wylotowa pocisku około 150 m/s, czyli 540 km/h. Kości nie przestrzeli, ale skórę i mięśnie - owszem. Czyli do obrony dobra, bo to wystarczy, żeby napastnika zranić i tym samym zatrzymać, ale równocześnie go nie zabić (no chyba, że ktoś trafi w oko). Broń palna raczej do obrony nie jest potrzebna...

rozumiem i nie chciał bym spotkać w ciemny parku trzech pijanych kolesi ze śrutówką którą kupili w pobliskim monopol;owym razem z flaszką :O i dobrze, że mało ludzi posiada broń :D bo komu to potrzebne :D już widzę jak w czasie napadu wyciągasz tą swoją broń gazową albo 2 strzałową strzelbę i w stresie strzelasz do napastnika... \"urs jest drogi,opłata u psychologa powtarzana co kilka lat,dodatkowe opłaty za to że wogóle ja posiadasz + cena broni ( drogie bo mało w Polsce jest ludzi ja posiadających ), to samo z amunicją \" i dobrze... teraz jest ok a za trzy lata ci zwariujesz, dostaniesz nerwicy, psychozy albo czegoś innego... a swoją drogą takie obsesyjne pragnienie posiadania broni też pewnie jest psychologicznie podejrzane. Chęć władzy, leczenia kompleksów, lęków?

Gość cienkim śrutem z shotguna
No nie wiem czy nic wiatrówka - ta wiatrówka Anics Skif 3000 wątpię czy zatrzymała by grubo ubranego bandytę z nożem " nie mówiąc z bronią" prędkość tego pistoletu to tylko 140-170 m/s !.widziałem jak facet strzelał z długiej wiatrówki 300 m/s ( 25 J) na strzelnicy i nawet tamta była za słaba :o wkurwiła by bandziora który zapewne zabił by cię za to że strzeliłeś :o to... kiepski pomysł ;) prawdziwa broń nie ma 17 J tylko z 100 J i jej moc obalająca jest z 1000 x większa ;) wiatrówka jest dobra na puszki tektury... itp.Najlepszy byłby shotgun nawet dwu strzałowy bo jeden strzał to fala śrutu o potężnej mocy która odrzuci jak szmatkę napastnika to samo z rewolwerami i pistoletami 7 mm i 9mm :) to jest broń ;) a te wiatrówki z chin i inne plastikowe zabawki są dobre dla dzieci ale chyba polscy widocznie "głupi ?" naród i politycy boją się wprowadzić ustawę o posiadaniu broni w Polsce.Dodam że na południu USA można bez obaw kupować nie tylko strzelby czy pistolety ale nawet karabiny maszynowe.

Gość a pomyslcie co by bylo
gdyby kazdy lazil z bronia i nagle jakiemus kretynowi wpadlby pomysl do glowy zeby postrzelac w ludzi/zwierzeta itp. bron to nie zabawka

mam dobre wieści autorze bo jest coś co powinno ochłodzić twoje pragnienie ;) Rewolwer 1847 Navy Yank Kal.36 broń jest sprzed 1851 r i nie trzeba na nią zezwolenia !!! WOW !!! widziałem jak gość z takiej giwery rozwalił drzewo " w drzazgi " :) przypominam że prawo już się częściowo zmieniło a za rok powinno do końca być takie jak w reszcie europy ;) tu masz link do sklepu i nowej giwery ( replika starej ) http://www.militaria.pl/hege/rewolwer_1847_navy_yank_kal_36_p2272.xml?cat=320 a tu masz filmik jak taka giwera napierdala ( to jest moc że h.uj !!! ) http://www.youtube.com/watch?v=B2N6FoKB4a0

Gość W Polsce nie można wprowadzić
takiej ustawy, żeby każdy mógł posiadać broń. Nie mamy tradycji posiadania broni, ale mamy za to tradycję picia alkoholu powyżej normy. Połączenie tych dwóch cech byłoby tragiczne. Juź pijak z nożem jest bardzo groźny, a co dopiero z bronią palną? Jak ktoś słusznie zauważył, broń jest obecnie droga. To dobrze - jej wysoka cena ogranicza dostęp debilom. Podobnie było kiedyś z Internetem. Pamiętacie, jaka kiedyś (przed 2000 r.) była kultura w necie? Bo tylko bogaci mogli sobie na niego pozwolić. A teraz wyobraźcie sobie, że ci wszyscy idioci, którzy piszą tu o sraniu do ryja i obciąganiu z połykiem mogą kupić legalnie broń... Nie, ja podziękuję. Prawda jest taka, że broń palną obecnie posiadają nieliczni gangsterzy - ci, którzy napadają na banki, punkty handlowe, wyjątkowo rzadko na lokale mieszkalne. Ta broń jest używana przede wszystkim w pojedynkach gangsterskich, a nie w napadach. Wymuszenia typu "Dawaj telefon / kasę / empetrójkę" są dokonywane przy użyciu noża - i tutaj żadna broń nie pomoże, bo jak masz nóż przy ciele, to i tak się nie obronisz, a kiedy już oddasz wszystko, to nie możesz zgodnie z prawem użyć żadnej broni, bo to już nie będzie samoobrona - możesz co najwyżej wezwać Policję. A więc po co broń? Lepiej mieć paralizator, albo miotacz gazu - tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś chciał się bić. Paralizatora na sobie nie testowałem, gaz tak - i wierzcie mi, działa! To nie jest jakieś tam łzawienie, tylko natychmiastowe, ciężkie wymioty. Napastnik raczej nie będzie w stanie kontynuować ataku, a tym bardziej gonić ofiary.

autorze tu jest dokładnie ten sam colt co na filmiku ( 6 strzałowy) :classic_cool: http://bron1.pl/?load=bron&id=2282 gwarantuję ci na 100 % autorze że po strzale z takiej broni lub tamtej wcześniej podanej napastnika dosłownie " rozpierdoli na strzępy " dlatego zanim strzelisz pomyśl czy tego chcesz ;) mam nadzieję że jesteś mądrym starszym człowiekiem bo jeśli podpowiadam jakiemuś bandziorowi albo sfrustrowanemu nastolatkowi :o o shit !!! :classic_cool: bum bum !!!

pedo z f23 - masz racje, i to nie tylko o szacunku mowa, ale tez o traktowaniu na rowni z innymi czlonkami spoleczenstwa (architektura chociazby) ale wcale nie yloby mi zal czlowieka, ktory dostal w nogi z wlasnej winy -> chec przestepstwa

Gość Doświadczony Strzelec Forumowy
dzieci :o ... że w polsce trudno o broń ? co ? co ? co ? mocne wiatrówki,stare rewolwery,karabinki czarno prochowe,gazówki do tego można posiadać czarny proch z którego można zrobić potężne bomby rurowe(???) to sie zle skończy ! czuję że cos wisi w powietrzu :( podany powyżej rewolwer jest tani (!) 1000 zł to mała suma za którą można kupić rewolwer 44.cal ( rozbije czaszkę w pizdu) ja widziałem podobny(słabszy) rewolwer w rzeczywistości i przebijał karoserię samochodu to nie jest broń obronna tylko do zabijania ;)

Gość W Polsce nie możnawprowadzić
Masz rację. Sama broń nie wystarczy, trzeba jeszcze umieć się nią posługiwać. Jak jakaś panienka myśli że wyjmie giwerę i od razu bandyta się przestraszy jak na głupkowatych kryminałąch to jest w błędzie A poza tym prawdopodobieństwo napadu jest podobne do prawdopodobieństwa np. wypadku samochodowego. Co ma być to będzie i nie trzeba czarno myśleć

DYREKTYWA RADY WSPÓLNOT EUROPEJSKICH Kategoria C - broń podlegająca rejestracji Dyrektywa wprowadza kategorię współczesnej broni palnej dostępnej legalnie bez pozwolenia, jedynie po złożeniu oświadczenia. W praktyce oznacza to proces rejestracji broni po zakupie. Procedura jest podobna do polskiej procedury rejestracji wiatrówek o energii pocisku ponad 17 J. Szcegółowe wymagania procedury rejestracyjnej nie są jednak określone - wystarcza więc samo oświadczenie o zakupie konkretnego egzemplarza broni palnej. Procedura ta w porównaniu do polskiej procedury uzyskiwania pozwolenia na broń palną, a nawet rejestracji wiatrówek dużej mocy jest wręcz rewolucyjna. Dyrektywa dopuszcza posiadanie współczesnej broni palnej bez uprzedniej konieczności uzyskania pozwolenia na tę broń. Kategoria D - inna broń palna Inna broń palna obejmuje jeden rodzaj broni - jednostrzałową długą broń palną z lufą o gładkim przewodzie tzw. pojedynkę śrutową. Broń ta wg dyrektywy unijnej dostępna może być bez żadnych ograniczeń. Na jej legalne posiadanie nie jest konieczne pozwolenie ani nie trzeba jej rejestrować po zakupie. Status prawny takiej broni jest podobny jak wiatrówek małej mocy w Polsce. Można je kupić bez żadnych formalności. Takie podejście do kwestii legalnego posiadania długiej broni palnej, nawet tak mało praktycznej jak pojedynka śrutowa, nie mieści się w głowach wrogom legalnej broni palnej, którzy w Polsce uchwalają prawo regulujące uczciwym obywatelom dostęp do broni.

Gość bez sensu to trochę
no bo co to za obrona jak zabijesz napastnika ? to będzie morderstwo a to stawia nie jego jako winnego tylko ciebie za to że użyłeś broni :o

ja bym chciała nauczyć się strzelać :D było by super :D:) :P hehe...jest to gdzieś na mojej liście między 50 a 60 punktem umiejętności które musze zdobyć :D

Gość gość
Ja jednak zachęcam do korzystania z mozliwie innych rozwiązań i broń myśliwską, sportową czy broń bez zezwolenia starać się traktować jako narzędzie rozrywki, do której służy niż przedmiot obronny. Jeśli ktoś chce kupić sobie broń bez zezwolenia czy broń myśliwską - bo poluje to ok. Sam taką posiadam od dwóch lat - kupioną w http://www.komisbroni.pl/

Gość Smith Wesson Shield
W USA każdy kto chce ma broń i jakoś tragedii nie ma, pewnie że jest pare tysięcy morderstw może z 20tyś rocznie ale na ponad 300mln mieszkańców to pestka i mała cena za możliwość własnej obrony. Wszystkie stany pozwalają nosić broń z pozwoleniem, i bardzo dobrze, bo kryminał trzeba skutecznie eliminować.

Gość gość
Broń obowiązkowo powinna być w każdym domu.

Gość gość

Lepiej gdy kobieta się zapisze na jakiś kurs samoobrony jest masa takich szkoleń, broń palna w rękach osoby która nie jest odpowiednio przeszkolona pod kątem psychicznym i fizycznym może mieć śmiertelne skutki