Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pan

jacy sa ludzie z rodzin

Polecane posty

Gość pan

wielodzietnych? znam jedna osobe -kobieta po 30 ktora ma duzo rodzenstwa . Nie wyszla za maz jeszcze , mieszka z rodzicami i jest bardzo zamknieta . Widac ze pragnie milosci ale z rodzicami nie potrafi rozmawiac gdyz oni maja wobec niej wymagania , a ona nie potrafi im sprostac . Czy mozna jej jakos pomoc?

Gość pani 2
lepsi niż jedynacy

Gość Wrom
--------->pani 2 jedynacy nie są źli

ile rodzeństwa tyle charakteru. nie mówie że jedynacy z założenia są źli, ale po prostu zdarza się (nie jest to zasada) że mają to co chcą, ciezej im sie dizelić chyba - jakis taki stereotyp jakich wiele

Gość aaa...
madchen--> czy jedynakom ciezej sie dzielic spekulowalabym .Mozna sobie wyobrazic jak zyje dziecko w wielodzietnej rodzinie. Wszystkim sie wydziela , tego nie maja tamtego nie maja. I teraz kiedy taki dorosnie dopiero ciezko mu sie dzielic bo odbija sobie to czegfo nie mial w przeszlosci

Gość aaa...
dajmny na to chlopak z takiej rodziny kiedy dorosnie moze byc sknera bo zawsze mial wydzielane

eeeee \\dużo zależy od atmosfery w domu, między \"wielodziakiem\" a rodzicami i między nim a rodzeństwem. Ja jestem z rodziny wielodzietnej(?) mam dwie starsze siostry, rozpieszczona jestem jak jedynaczka ale siostr za nic w swiecie bym nie oddala. Pan w odpowiedzi na pytanie \"czy można jej jakos pomóc\": zaprzyjaźnij się z nią, może kiedyś sama Ci powie czego pragnie;)

wszystko zalezy od tego, jak rodzice wychowali jedynaka i jak wychowali cala gromadke dzieci. Generalnie znam kilku jedynakow i sa zadufani w sobie, maja wszystko, co chca, faworyzowani, bezczelni i nie licza sie z ludzmi. ALE!! Moja najlepsza przyjaciolka jest jedynaczka i jest kochana, potrafi dac od siebie wszystko, co moze. Natomiast znam tez dziewczyne, ktora ma starsze rodzenswo, ale z racji tego, ze jest najmlodsza jest oczkiem w glowie rodzicow i jest samolubna... NIe ma reguly. Przyjelo sie, ze osoby z wielkich rodzin sa dobre, czule i rodzinne, a jedynacy to samolubni, wywyzszajacy sie ludzie... Ale to zalezy...

Gość pan
mam zamiar sie z nia zaprzyjaznic bo wbrew temu co o niej mysla rodzice ja uwazam ze jest wartosciowa osoba. Ale naprawde trzeba do niej dotrzec bo ona zamknela sie w sobie czuje sie nic nie warta . Ma prawie 34 lata i wciaz jest samotna. Ma 10 rodzenstwa wiec myslke ze to lekkie przegiecie ze strony rodzicow. A co wy myslicie o tak duzym rodzenstwie?

Gość przeciez to zalezy od rodziny
czy fajna, czy patologiczna, od wychowania, srodowiska

ło kurczaki 10 rodzeństwa to już trochę przegięcie ale taka jak już wspomniałam i jak dziewczyny mówią; wszystko zależy od rodziny:) ale pytanie: czy to że ona jest nieśmiała i w ogóle to wina jej rodziny? tego że jest ich dużo? jest tu jakiś psycholog;0?

Gość milosci nie dzieli sie
przez 10. raczej sie ja mnozy...Czy jak matka ma 2 dzieci to kazde kocha o polowe mnie niz jedynaka?! Jak masz 100 znajomych zamiast 3 to nie jestes w stanie ich wszytkich lubic? Jak lubisz zupe poidorowa to juz innej nie mozesz?

tak jakby rodziny wielodzietne były jakimś nowoodkrytym gatunkiem ważki brazylijskiej i konieczne jest wnikliwe ich obserwowanie:) co to ma do rzeczy, czy rodzina jest wielodzietna czy nie, wszystko zależy od wychowania, patologii etc.

no fakt miłosci się nie dzieli tylko mnoży ale co z uwaga? też ją podzielisz w ciągu jedengo dnia dla 10 małych osóbek które cie potrzebują? oprócz tego upierz ugotuj, posprzątaj i nie wiem co jeszcze.

Gość daria11
jak masz 10 dzieci w rodzinie nie poswiecisz kazdemu wiekszej uwagi bo sila rzeczy nie starcza czasu. Takie dzieci gdy staj sie dorosle ciulaja grosz do grosza , moga okazac sie skape w przyszlosci ale nie musza. Dla mnie to jest totalne przegiecie miec tyle rodzenstwa

Gość Czasami Justyna
Można - np. ożenić się z nią i wyswobodzić spod skrzydeł rodziców.:) Heh, i tak jedynacy mają gorzej i część z nich (nas:) ) jest skazana na samotność. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie, że mogłabym z kimś dzielić pokój. A co dopiero życie.:)

ja mam 2 rodzeństwa.. znam rodzine w której jest 6 dzieci.. uważam że to wszystko zależy od pozycji jaką dana osoba/dziecko ma w rodzinie.. noi od osobowości tej osoby.. ta rodzina którą znam jest bardzo fajna.. niemniej uważam że najgorzej ma osoba najstarsza.. stawiana za wzór pozostałemu rodzeństwu.. i musząca czuwać nad całą gromadką.. jako pomocnik rodziców.

noi oczywiście najmłodsze jest zwykle najbardziej rozpieszczone przez rodzeństwo

Gość pan
ale czym jest 6 rodzenstwa wobec trzynasciorga? ewidentne przegiecie. I nawet nie wiem jak dobrzy byliby rodzice to nie poswieci sie dluzszej uwagi kazdemu z osobna i teraz ta kobieta zachowuje sie jakby przepraszala, ze zyje. Jest niedowartosciowana bo rodzice chca ja widziec na swoj sposob - przez to zamknela sie w sobie , nie rozmawia z nimi . Najgorsze, ze to juz nie jest dziecko, a kobieta dorosla.

Gość pan
ona jest tak posrodku napewno nie najstarsza ani nie najmlodsza