Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sublokatorka___

SEPSA jakie szczepienia??????????????????????????????

Polecane posty

Gość sublokatorka___

kurcze codziennie slysze jak jakies dziecko choruje!! i panicznie sie tego boje bo mam corcie 3 miesieczna i troche mi choruje!! kto wie kiedy i jakie szczepienia zeby sie uchronic przed tym paskudztwem????

Pozwól że Cie troche uspokoję. Sepsa nie powstała rok temu, ani 5, ani 10 lat temu. Była od zawsze. I od zawsze ludzie na nią chorowali, umierali również, poniewaz nie było leków takich, jakie są dzisiaj. Cała panika związana z sepsą wynika stąd, że wczesniej nikt tego nie nagłaśniał. Teraz nagłaśniają- naród panikuje. Jeżeli twoje dziecko nie przebywa w miejscach z ludzmi chorymi ( chociaz nawet jakby, to i tak nie tak łatwo sie zarazić ), jeżeli nie bywa w szpitalach, to szczepienie nie jest najlepszym pomysłem. A jeżeli popadasz w panikę bo choruje, to poprostu w kazdej sytuacji którą poczytujesz jako niebezpieczną - dokładnie obserwuj dziecko. Poczytaj też sobie o pierwszych objawach, bedziesz spokojniejsza że w razie jakby co bedziesz umiała to poznac i szybko zareagować. Ale nie wierze żeby coś sie działo. Co do szczepionek - nie ma jednej szczepionki na posocznice, bo wywołuje ją caaaaaaaaaaała masa różnych rzeczy. Ale to wcale nie jest powód do paniki, uwierz.

panikę fakt wywołują media ja moje dziecko zaszczepiłam chodzi do przedszkola nie będę ryzykować i jestem spokojniejsza

Sepsa to choroba, która polega (upraszczając) na tym, że bakterie atakują cały organizm, a nie tylko np gardło czy oskrzela. Mogą ją wywołać różne zarazki, nie tylko bakterie, ale i grzyby i wirusy... Te sepsy, o których trąbią w telewizji są najczęściej wywoływane przez pneumokoki (Streptococcus Pneumoniae - dwoinka zapalenia płuc) i meningokoki (Neisseria meningitidis) Szczepionki - pneumokoki - Prevenar, minimum 3 dawki co 6 tygodni. meningokoki - Neissvac - 2 dawki. Moja osobista rada - jeśli Twoje dziecko nie ma kontaktu z dziećmi w wieku przedszkolnym, odpuściłabym sobie te szczepienia. Natomiast jeśli ma - radzę zaszczepić, z własnego doświadczenia :( Córki nie szczepiłam (tylko kupiłam jej te płatne) i nie chorowała. JAk poszła do przedszkola złapała coś, co \"sprzedała\" bratu (miał wtedy 7 miesięcy), co potem, po zrobieniu wymazu okazało się właśnie pneumokokiem :(:(:( MAły 2 miesiące brał antybiotyki, dwa pobyty w szpitalu.

No ok, pneumokoki pominęłam, nie wiem czemu. Na to rzeczywiscie warto zaszczepić. Ale sepse wywołują nie tylko one, i wcale nie jest powiedziane ze po takiej szczepionce nie mozna zachorować, bo mozna. Tylko w ogóle prawdopodobieństwo sepsy jest duzo mniejsze niż sie nam wszystkim wydaje. Tzn. wam, bo ja sie nie boje :D

nic nowego nie powiedziałaś zanim zaszczepiłam swoje dziecko to dokładnie dowiedziałam się wszystkiego co mnie interesowało na ten temat i podjęłam taką decyzję i dla mnie była ona słuszna i nie żałuje

Wiesz co, JużNiePomarańcz.. Ja też byłam taki gieroj... Byłam przekonana, że nagonkę medialną robi firma Wyeth - producent Prevenaru... Do czasu, kiedy mój niemowlaczek, lecąc przez ręce, z 40 st gorączką jechał do szpitala z zapaleniem wyrostka sutkowatego (powikłanie zapalenia ucha) TEraz czekam, aż całkiem nie wyzdrowieje, bo mimo dwumiesięcznej terapii ten sk....pneumoko nie chce się dać wyeradykować, i zaszczepię go na wszystko, co jest mozliwe :O:O:O

no wiem ale ja uważam że na meningokoki też warto bo jest to najczęstszy wirus który może wywołać sepsę u małych dzieci

Gość JAK TO JEST..........
powiedzcie,czy objawem posocznicy mięzy innymi zawsze jest gorączka?

Raczej tak. Goraczka to najbardziej podstawowy odruch organizmu. Broni sie. No i dobrze, mozecie przeciez szczepic, napisalam tylko ze i tak jest tak wielka gama tego co wywołuje posocznice ze na wszystko zaszczepic sie nie da. Bo np. moze ja wywolac cos tak błahego jak próchnica zęba. Dlatego uwazam ze te podstawowe np. pneumokoki, tak, ale tez nie ma co popadac w panikę.

Raczej tak. Goraczka to najbardziej podstawowy odruch organizmu. Broni sie. No i dobrze, mozecie przeciez szczepic, napisalam tylko ze i tak jest tak wielka gama tego co wywołuje posocznice ze na wszystko zaszczepic sie nie da. Bo np. moze ja wywolac cos tak błahego jak próchnica zęba. Dlatego uwazam ze te podstawowe np. pneumokoki, tak, ale tez nie ma co popadac w panikę.