Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy ktoś dobrze wie

Jak po kolei uzyskac zasiłek dla samotnych matek?

Polecane posty

Gość Czy ktoś dobrze wie

Nie mam co liczyć, na to, że mój były mąż-alkoholik będzie płacił zasądzone mi alimenty. Wiem, że mogę go ścigać przez komornika, który potem wystawia zaświadczenie o tym, że nie da się ściągnąć alimentów, ale jak się do tego zabrać?

Gość hmm a moze by tak
google?

Gość mojej kolezance przez 9 lat
sie nie udalo... Zycze powodzenia 🖐️

Tak, musisz zglosic sprawe do komornika, ktory wszczyna postepowanie egzekucyjne. Czekasz 3 miesiace. Jesli nie uda sie sciagnac naleznosci, wystawia zaswiadczenie o niesciagalnosci i z tym zaswiadczeniem idziesz do opsu/mopsu/mopru (swiadczenia rodzinne) i po wypelnieniu wnioskow otrzymujesz zaliczke alimentacyjna. Oczywiscie warunek: musi byc rozwod i zasadzenie alimentow.

Nie ma czegos takiego jak zasilek dla samotnych matek - takie cos przysluguje tylko wdowom. Ty mozesz otrzymac wylacznie zasilek rodzinny na dziecko i po wszczeciu sprawy przez komornika, zaliczke alimentacyjna.

Gość Czy ktoś dobrze wie
Dzięki ill, choć te 3 m-ce brzmią okropnie.

Niestety, tyle czasu komornik ma na zalatwienie sprawy. Rozumiem, ze jestes samotna matka w pelnym tego slowa znaczeniu, tzn. przy ustalaniu praw na zasilek rodzinny nie wykazujesz rocznych dochodow konkubenta? Wtedy niestety nie masz szans na otrzymanie zaliczki.

Gość Czy ktoś dobrze wie
Nie mam nikogo, w rocznym zeznaniu są tylko moje dochody, rodzinny mi się należy, więc tym się nie przejmuję. Chyba poszukam komornika. Może mu zabierze prawo jazdy i dzięki temu na drogach będzie bezpieczniej, chi chi...

Prawka mu nie zabierze, na to nie licz ;) Zaliczka to sa marne grosze, ale zawsze.

Gość Czy ktoś dobrze wie
No właśnie, a co mu zrobi? Telewizor wyniesie? Jakoś tego nie widzę.

Skladasz wniosek o zaliczke alimentacyjna, nie o wyniesienie telewizora z domu. Mechanizm jest prosty: komornik upomina sie o alimenty, gosc jest niewyplacalny, komornik wystawia zaswiadczenie o niesciagalnosci i daje je tobie - ty robisz z tym zaswiadczeniem uzytek, ubiegajac sie o zaliczke alimentacyjna. Pieniadze pochodza z budzetu panstwa, ale panstwo nie daje nic za darmo - panu tatusiowi rosnie dlug. Gdy mu urosnie duzy dlug i nadal nie bedzie wyplacalny, troche posiedzi... to taka wersja optymistyczna.

Gość alez zes sie odezwal
babie naleza sie alimenty pomimo tego czy pracuje czy nie.

Gość alez zes sie odezwal
to do opis tandety

Gość Czy ktoś dobrze wie
Pracuję w dwóch zakładach, tak dla niektórych. Był czas, że utrzymywałam dziecko, siebie i wiecznie pijanego męża. Nie rozumiem, czemu nie miałabym upominać się o pieniądze na dziecko. Wyrok uprawomocnił się ok 2 tygodnie temu

Swieza sprawa. Musisz poczekac do terminu zaplaty, bo na dzien dzisiejszy nie jestes w stanie na 100% powiedziec, ze facet nie zaplaci. Wtedy czekasz 3 miesiace na wynik egzekucji. Oczywiscie, ze zaliczka ci sie nalezy. Nie rozumiem w ogole tekstow typu:\"wez sie babo do roboty\". Takie cos moze napisac tylko ignorant, dziecko lub dluznik alimentacyjny...

Gość Czy ktoś dobrze wie
Wyrok zapadł 15.10. Uprawomocnił się po 3 tygodniach, czyli 05.11., a pierwsza wpłata powinna była byc do 10. dnia każdego miesiąca. Więc pierwszy termin już minął, 13 dni temu...

No to mozesz dzialac, zglos sprawe komornikowi aby wszczal egzekucje. w OPSie nikt cie nie pokierowal, co masz robic?

Gość Czy ktoś dobrze wie
Wiesz, pracownice MOPSu specjalnie nie interesują się moja kieszenią, dają wniosek i tyle, tak jakbym chciała kasę z ich własnej kieszeni... Stwierdziłam jednak, że skoro sama przebrnęłam przez rozwód, to i tu jakoś sobie poradzę.

Mam nadzieje, ze wiesz co i jak. Jakby cos, chetnie pomoge. Pozostaje mi zyczyc ci powodzenia, bo to jest naprawde cieeeezka przeprawa :(