Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajalalapola

honorowe oddanie krwi-ktos wie?

Polecane posty

Gość takajalalapola

wiecie moze jak to jest z tymi badaniami na HIV np czy HVB przy oddawanieu honorowo krwi? czy jesli nie przyslali mi pisma ze jestem nosicielem ktoreegos to zonaczy ze wszystko ok? i drugie pyt: czy jesli moj znajomy ma ksiazeczke czyli mu ja dali,to nie ma wirusa? w sensie czy zanim dadza ksiazeczke to badaja na HIV i HVB? i jesli bylyby te wirusy to nie daja ksiazeczki?dziekuje za odp

Gość takajalalapola
wie ktoś?:)

jak Ci po oddaniu krwi nic nie przysłali to znaczy ze zadnych wirusów nie wykryto, a książeczkę z tego co mi wiadomo dają dopiero przy drugim oddaniu krwi, także jak dali to znaczy ze za pierwszym razem zbadali krew i jest ok. Ale zawsze można było coś nabyć w trakcie ;)

od zakażenia do możliwości wykrycia mija 3 miesiące, stąd wstępne badanie (przed donacją) jest póżniej sprawdzane kolejnym(krew z rurek po donacji). Jeśli mają dobry nr telefonu i adres to w przypadku stwierdzenia mają obowiądak poinformować Cię o tym, nawet gdyby to były podejżenia muszą to sprawdzić. sama ksiażeczka o niczym nie świadczy- zakazić się można w każdej chwili...

wyraziłem się niejasno- chodzi o to że wstępne badanie krwi wykrywa przeciwciała które pojawiają się po 3 miesiącach od zakażania. Badanie dokładniejsze sprawdza obecność samych wirusów, a nie tylko przeciwciał (które są łatwiejsza do wykrycia i wynik jest po chwili- zanim wejdziesz na kontrole lekarską)

Gość takajalalapola
chodzi mi o to,ze jesli ktos dostal ksiazeczke tzn ze nie wykryli mu wirusa, wiem ze mogl sie zarazic nawet pozniej.chodiz mi tylko o to czy nie wykryli jak na ten czas-czyli daja ksiazeczke bo jest ok?

Gość takajalalapola
czyli oni hiva juz badaja z tej probli krwi ktora wezma zanim pobiora te 450 ml? ciekawski faceciku:)

Gość przygoda_
Tak dla ścisłości: honorowym dawca jest sie dopiero po oddaniu chyba ok.20 litrów krwi. Jak sie mniej oddało to po prostu dawcą.

Gość takajalalapola
no tak,ale ksiazeczke daja juz po 1 oddaniu,wiem z doswiadzenia