Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuzaaaab.

Badanie

Polecane posty

Gość zuzaaaab.

Idę dzis do laboratorium zrobic morfologię czy nic nie moge jesc przed tym badaniem i dlaczego?

Gość zuzaaab.
naprawde... to przy jakim badaniu nie mozna jesc? Oczywiscie badaniu krwi? dziekuje za odp🌻

powinno sie byc na czczo przy badaniu poziomu glukozy oraz poziomu lipidow czyli cholesterol, trojglicerydy... to tyle:)

Gość .... ........
na morfologie idzie sie naczczo

sorry ale pierwsze slysze ze morfologie robi sie na czczo... a jestem lekarzem od 7 lat; nie wprowadzajcie ludzi w blad prosze:)

Gość .... ........
przez jakis czas robilam morfologie z rozmazem recznym ob jezdzilam do kliniki hematologii i musialam byc na czczo

Gość .... ........
tak mi powiedzial lekarz hematolog

Nie wiem jakim lekarzem jesteś ale napewno powinno się być na czczo przed morfologią NAPEWNO wynik może być nie właściwy, (zrób na czczo będzie wiarygodny) ostatnio ginekolog mi powidziala, ze nawet badanie na prolaktynę powinno się robić na czczo....

Mi zawsze lekarze kazali iśc na CZCZO.I uważam że mieli racje,po zjedzeniu pośiłku wynik może być wyższy.

nie mam pojecia jaki wplyw moze miec pokarm na poziom krwinek zarowno bialych, czerwonych jak i plytek, nie ma tez wplywu na hematokryt ani objetosc krwinki, bardzo czesto lekarze zlecaja na czczo bez powodu; jesli leczysz sie u hematologa to byc moze zlecal na czczo biorac pod uwage ze moga byc potrzebne inne badania; co do prolaktyny nie wypowiem sie na 100% bo to nie moja dzialka, ale tez wydaje mi sie na czczo niepotrzebnie; ginekolodzy jesli chodzi o badania wiedza nie powalaja o EKG nie wspomne, mam duuuuzy dystans co do ich niektorych pomyslow, zreszta znaja sie na tym na czym maja sie znac; zrobicie jak uwazacie; powiedzialam wszystko co mialam do powiedzenia na ten temat; ale powiem w pracy ze morfologie robi sie na czczo --- bedzie odkrycie dnia:D:D

tylko się wtrącę co do prolaktyny to na pewno na czczo! robiłam te badanie kilka razy, zalecane przez ginekologa, potem endokrynologa i zawsze zalecenie na czczo. co do morfologii to nie wiem. :)

Gość ja ostatnio robilam morfologie
i tez musialam byc na czczo

Hmm Ja robiąc badanie krwi robie wszystko (lipidy, glukozę, ob, leukocyty, erytrocyty, plytki krwi, cholestrerol, zwykle robię cały ogół badań i muszę być na czczo zresztą do glowy by mi nie przyszlo aby się najeść i iść na badani glupota..........zawsze jestem na czczo

Gość na pewno trzeba być na czczo

Gość DO qurka wodna
można wiedzieć gdzie pracujesz?

Szkoda czasu i pieniędzy heheh a później powtarzanie badań bo wynik nieprawidłowy....albo o jejku wcześniej pani miala większe objętości a teraz prawidłowe są, zróbmy jeszcze badanie, powtórzmy....czytalam takie artykuły.... już trochę robiłam morfologii w życiu więc wiem...

Gość .... ........
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA Pacjent zgłasza się rano na czczo, po okresie nie przyjmowania pokarmów i płynów przez 12-15 godzin (można pić niewielkie ilości wody lub słabej nie osłodzonej herbaty, np. w celu przyjęcia leku doustnego; picie kawy jest niedozwolone). Pacjent powinien być wypoczęty. Jeśli lekarz prowadzący nie zaleci inaczej, pacjent powinien przyjmować leki jak zazwyczaj. W związku z wykonywaniem niektórych analiz krwi, może istnieć konieczność przestrzegania określonej diety przez kilka dni przed badaniem. Zalecenia w tym względzie są ustalane indywidualnie z lekarzem prowadzącym oraz z laboratorium wykonującym analizy.

Gość .... ........
MORFOLOGIA KRWI Podstawowe badanie, na podstawie którego lekarz ocenia stan zdrowia pacjenta. Wykonuje się je na czczo, a krew do badania pobiera się z żyły. Wyniki obecnie przedstawia się za pomocą skrótów i symboli pochodzących z języka angielskiego, które obowiązują na całym świecie.

Gość .... ........
qrka wodna ---- wszyscy zalecaja na czczo

Gość kurde aż się mamy zapytam
bo zawsze pobierała mi krew na czczo (do badania OB, morfologii), ale napiszę po 14.00, bo dopiero wróci z pracy

no i co uwazacie ze mam powiedziec? ani ja ani nikt z moich znajomych lekarzy nie zleca SAMEJ morfologii na czczo bo nie ma takiej potrzeby; w przeciwienstwie do wyczytanych w internecie informacji kierujemy sie przede wszystkim zdrowym rozsadkiem; istniec moze tylko jeden wyjatek: jesli ktos obzera sie tluszczami i wyprodukuje sobie surowice wysoce lipemiczna, wtedy moze byc problem przy wirowaniu osocza, ale to sa skrajne przypadki, dlatego zalecenia laboratorium sa takie a nie inne, chca wykluczyc taka mozliwosc, w praktyce jest to niepotrzebne, zakladam ze nie idziecie na badania po zjedzeniu golonki tylko ewentualnie kanapki, taki posilek na pewno nie wplywa na wynik morfologii; a moi koledzy najczesciej zlecaja na czczo dla swietego spokoju; zreszta ta dyskusja jest jalowa i tak wiecie lepiej; idzcie na czczo, od tego sie nie umiera:)

Gość kurde aż się mamy zapytam
a ja zapytam się mamy z ciekawości, bo nawet nigdy nie zastanawiałam się nad tym:) i absolutnei nie neguję tego co napisała qrka wodna:) bo dlaczego miałaby nie mieć racji? ja tylko chcę wiedzieć dokładnie dlaczego:)

Gość .... ........
ja tylko mam nadzieje ze hematolog u ktorego sie lecze nie myslal ze o 6.00 rano zjadam sobie golonke :D

właśnie tutaj wylania się problem... Osoba, która chce się zbadać i np. cholesterol, myślę, że bardziej wiarygodny wyjdzie na czczo.....mialam taki przypadek jestem osobą szczupła i pomimo tego w lipcu wyszedł mi nadmiar cholesterolu...musialam powtorzyć za 3 miesiące.... lekrz mi powiedział, że od zwykłego batonika, ciasteczka, szyneczki, masełka itp. ....może podskoczyć i wtedy będzie niewiaygodne badanie....twierdząc, że trzeba będzie wtedy powtórzyć badanie, wykluczając to nie łatwiej nie jeść przed badaniem, chyba nikt nie umarł z tego.... A skąd osoba, która idzie na badanie może podejrzewać, że ma podwyższony poziom cholesterolu....

qurka wodna tak ja uważam, nie łatwiej zrobić to od razu niż powtażać nadanie za jakiś czas a przed badaniem w lipcu nic nie jadlam....a jednak....

jak napisalam wyzej do badania cholesterolu i trojglicerydow TRZEBA byc oczywiscie na czczo i to nie podlega dyskusji, a jeszcze lepiej powstrzymac sie od tlustych pokarmow kilka dni przed badaniem; ale pytanie zalozycielki topiku dotyczylo morfologii:)