Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ankaa24

Pierworódka prosi o rady - jakie pampersy, kosmetyki itd. najlepsze??

Polecane posty

Gość ankaa24

No i nie ukrywam, że nie chodzi o najdroższe ale coś z tych tańszych produktów a też dobrych, jakich firm unikać?

Gość mamusia........
unikaj Johnsona powoduje uczulenia.Spotkałam się z negatywnymi opiniami na temat tych kosmetyków i na skórze własnego dziecka mimo,ze spróbowałam uzywac jak córka miała 6 m-cy.Od oliwki wyszło jej uczulenie na całym ciele. Natomiast polecam kosmetyki z serii NIVEA BABY nie mają wygórowanej ceny.Poza tym nie musisz kupować przecież wszystkich kosmetyków tej serii jakie są na rynku. Na poczatek wystarczy mydełko,oliwka. Przyznam,ze chusteczki nawilzone NIVEA BABY są dość drogie,ale mozna trafić w marketach na promocje.Ostatnio udało mi się kupić dwupak tych chusteczek za 14 zł. wychodzi na to ,ze paczka po 7zł a w paczce jest 70 szt. Jak byłam z dzieckiem w domu to do mycia pupy uzywałam tylko czystej wody,lub parzyłam rumianek i tym myłam.Tak poleciła położna i faktycznie nie było problemów z odparzeniami.Poza tym często wietrzyłam pupę. Dobry jest też krem na przeciw odparzeniom.Zapobiega ich powstawaniu a jeśli już się pojawią to łagodzi podraznienia. Później po 4 tyg. można dołożyć szampon. I to by było na tyle jeśli idzie o kosmetyki. Aha jeszcze krem to twarzy i ciała jest super,ale jego uzywałam później. A zimą w wietrzne i mroźne dni polecam KREM NA KAŻDA POGODĘ tez NIVEA BABY

Gość ILONA 18
JA MAM WSZYSTKI NIVEA TZN.KUPILISMY NA RAZIE TE...BO ZA 10DNI BOBASEK SIE URODZI..

Gość ankaa24
Ostatnio zakupiłam chusteczki "dzidziuś" - były w promocji za 12zł - 3 paczki po 72szt. i tak się zastanawiam czy warto korzystać z tych promocji czy lepiej kupować z jednej firmy? To samo sie tyczy pampersów - jakie na początek wybrać? Pampersy czy np. Huggis'y też będą dobre? P.S. Czy do kąpieli używać mydełka czy czegoś w płynie? I czy używać myjki?? Jejku 100000 pytań do... jestem coraz bardziej przerażona, to już tak blisko!!! Czy damy radę, czy ni zrobimy krzywdy maleństwu :O szok!

hej ja też będę mieć pierwsze dziecko, ale z opini znajomych wiem że chusteczki dzidziuś są dobre. I też słyszałam żeby unikać Johsona (ja sama po Oliwce tej firmy dostałam uczulenia) polecam Oliwke Bambino niedroga a naprawde dobra

ankaa24----Jeśli chodzi o kosmetyki to na pocżatku mojego wsyztskie uczulały dlatego też do 3 mieisąca z zalecenia lekarza musiałam robić małemu płukane ziołową i urzywac tylko parafinki.Ale później zaczełam urzywać Johnsosa szampo i płyn do kompieli i uważam że warto,do smarowania pupci by nie było odparzeń polecam sudorcem u nas zawsze się sprawdza,od samego początku kupuje tylko chusteczki ,,dzidziuś\" i jak dla mnie rewelacja .

Gość ankaa24
Aniu84 to już na dniach jesteś! Jak sie czujesz? ja mam termin na styczeń... ale wiem że to zleci i trzeba zakupy juz kompletować. Ciuszków też niewiele. Dostaje ostatnio szału z kręgosłupem ni mogę znaleźć pozycji czuje sie zdenerwowana wiercę sie co kilkanaście sekund, dostaje przy tym szału zupełnie jakby mi ktoś na jakieś moje nerwy naciskał.. Oliwka bambino ma dla mnie duży minus - farbi ciuchy więc dla mnie odpada.

Gość ankaa24
Princpolo - może głupie pytanie ci zadam ale masz dziewczynkę czy chłopczyka? Ja mam mieć dziewczynke i zastanawiam sie jak używać-smarować sudocremem?? Tzn. Pupkę i pipusię też? I czy tak po wierzchu czy w zakamarkach skóry też?

Czuję się w miarę dobrze też kręgosłup mi dokucza ale najgorzej to zgaga:( przez zgagę to nawet spać nie mogę leki nic mi na nią nie pomaga. Na kręgosłup polecam ciepłą kompiel!! Ja do smarowania pupki też mam sudocrem.

hej co do sudokremu, to radze uzywac tego wypu specyfiki tylko jesli cos sie ze skorka dzieje, bo jesli jest czysta i wolna od odparzen to lepiej sobie odpuscic. dlatego nie ma sensu smarowac pupy i warg sromowych jesli nic sie nie dzieje, a jak sie dzieje to oczywiscie dobrze umyc wytrzec i posmarowac

Gość ankaa24
Acha czyli wargi sromowe też sie smaruje. ANIU84 - co do zgagi to znam ten ból, okropność :o ale polecam MIGDAŁY !!! Jak dla mnie rewelacja wystarczy, że przegryzę jednego i ulga jak nie wiem, spróbuj!!! :)

ankaa24----Ja mam chłopca.I smaruje pupcie i pachwiny ale pod warunkiem że jest odparzona.Ale u niemowlaka smarowałam za każdy mrazem :) jakoś tak na zapas :D Sudorcem jest kremem hipoalergiczym ówneiż dobrze sprawdza się przy trądziku,oparzeniach czy alergaich skurnych.

OOOOOOOOOOOOO migdałach dobrze wiedzieć :) Miałam w ciązy mega zgagi z którymi nie wiedzialam jak radzić!

Niestety nawet migdały mi nie pomogły próbowałam i migdałów i mleka i nic:( Na szczęście to już końcówka więc jakoś to przemęczę:). Ostatnio moje maleństwo strasznie się wierci a jak wypcha pupcie to mam straznie nierówny brzuszek naprawde fajny widok:) Już się nie mogę doczekać kiedy ją iściskam (ma być prawdopodobnie dziewczynka tak powiedziął lekarz w Polsce bo ci tu w irlandi są daremnie nawet tego stwierdzic nie mogli)

Gość ankaa24
Nooo mi migdały na szczeście pomagają, a jak przegryzę od razu jak czuję że bierze mnie zgaga to przechodzi wogóle :D Aniu84 to szczęśliwego rozwiązania 🌼 moja mała też sie właśnie wierci, cały dzień cichutko siedziała, wogóle ostatnio mało się rusza :( a do gin. dopiero 4 grudnia. Ja uwielbiam te ruchy!!! Nie wiem jak to będzie gdy brzuszka zabraknie! ojj będę tęsknić za ciażą i za ruchami szkraba...

też się zastanawiam jak to będzie jak nagle już nie będzie dzidzi w brzuszku tak się przyzwyczaiłam do niego:D No ale będzie już przy mnie będę ją mogła przytulić ucałować:) Moja maleńka też czasee bardzo mało się rusząła, bywały ni że i cały dzień się nie poruszyła a ja się wtedy tak denerwowałam ale na szczęście lekarz powiedział że poprostu to mały śpioch:)

Hej kobitki mam jeszcze pytanko czy używacie lub będziecie uzywać piluch tetrowych?? Mi poleciła pewna pilęgniarka żeby przynajmniej przez 1 miesiąc wkładać tetre do pampersa przynajmniej w dzień to dla dobra bioderek

Mam 7tyg. synka, w szpitalu zalecili kapac malego w mleczku (moze byc nawet wlasne, jesli ma sie nadmiar pokarmu), rowniez oliwa z oliwek podobno jest dobra. Jesli chodzi o kosmetyki to uzywam Penaten i Bübchen i sa o.k. Do walki z ciemieniuszka oliwka i swietny krem Linola Fett - polecam! Nie wiem, czy jest dostepny w Polsce, ale jest rewelacyjny. Jesli chodzi o pieluchy to stosujemy Pampersy, najpierw byly New Baby, a po 3tyg. normalne 2. Wszystkim Dziewczyna zycze lekkich i malobolesnych porodow! Ciaza to cudowny stan, ale uczucie kiedy ma sie maluszka po tej stronie brzuszka jest najcudowniejszym uczuciem na swiecie! Duzo zdrowka! 🌻

Dziewczyny nie martwcie sie, kiedy dzieci sie malo ruszaja. One po prostu maja coraz mniej miejsca, a po drugie, to duzo spia. Ja ten ostatni miesiac, tez sie martwilam (urodzilam tydz. po terminie), a jak Colinek sie urodzil, to przez pierwsze dni caly czas spal, nawet na karmienie trzeba bylo go budzic :) Dopiero wtedy dotarlo do mnie ze w brzuszku tez spal

Z kosmetyków ja radzę zaopatrzyć się w linomag maść i mydełko (np. Bambino) - i wystarczy. Sudocremu nie kupuj - jest w paczce ze szpitala, i używaj go tylko w razie potrzeby, choć przy stosowaniu Linomagu raczej takiej potrzeby nie będzie ;) Oliwki też nie kupuj - gdyby dzidek miał problemy z suchą skórą to kupisz Oilatum lub Balneum. Od oliwki dzieci dostają często (bardzo) rumienia. Chusteczki do pupy polecam Nivea - mają najmniej chemiczny skład. Przy czym zaznaczam, że składu Dzidziusiów nie widziałam. Kup też sól fizjologiczną w ampułkach do mycia oczków. Tylko nie daj sobie wcisnąć tego drogiego Physiodose, tylko takie za 20 gr/amp. Pieluszki musisz dobrać sama eksperymentalnie :) Ja używam pampersów i małej nic nie jest. A jeżeli chodzi o mycie pipki, to chusteczkami można tylko z wierzchu - po tej \"bułeczce\". Po bułeczce smaruj też Linomagiem. Bardziej w środku musisz przemywać wacikiem namoczonym w najlepiej przegotowanej wodzie, ruchem od przodu do tyłu. Aha, smarując maścią, nie nakładaj grubej warstwy, tylko taką ino-ino. Wystarczy.

ja uzywam sudokremu bez przerwy i malutka ani razu nie miala nawet troszke zaczerwienionej a poza tym to mozna tego uzywac caly czas bo to rowniez zapobiega i nie dopuszcza do odparzen! wiec lepiej zapobiegac niz leczyc!1 a i radze pipcie wycierac rowniez w srodku (nie za mocno) ale tylko po kupce bo inacze moze dostac zakazenia drog moczowych tak jak moja corcia!! tak mi lekarz powiedzial!!!

Gość polozna w szkole rodzenia
powiedziala, zeby chusteczek uzywac na poczatku jak najrzadziej (np. podczas wyjsc) a w domu tylko czysta woda i waciki. z kosmetykow - tez nic na poczatek - czysta woda do mycia wystarczy, a jak dziecko ma przesuszona skore - to oliwa z oliwek. jakis krem warto (zwlaszcza o tej porze roku). kremy na odparzenia - tez nie 'na zapas' - dopiero jak sie cos dzieje, a zeby sie nie dzialo - to jak najczesciej 'wietrzyc' pupe malucha. tyle wiem z teorii, w praktyce sprawdze za miesiac jak sie jej rady sprawdzily :)

Gość a ja mówię
ania 84, co do tetry...nie stosuj dopóki nie odpadnie pempuszek:) mokra tetra rozmiekcza kikut:(, a on ma się zasuszyć i odpaść. Ja zrobiłam błąd i stosowałam tetrę i długo kikut się ślimaczył, aż mnie olśniło i w pampersach poszło szybko, jednak o tydzień opóźniłam ten proces:( potem stosowałam tetrę, bo to co karmienie to kleksik, szkoda mi było pampersów, bo dużo suchych szło do kosza, no bo okleksione były. Koło 3 miesięcy wróciłam do pampersów, bo kupska były już tylko 2 dziennie:)

Gość a ja mówię
aha, jeśli chodzi o higienę pipci, to pielegniarka po porodzie powinna ci dać instruktarz i pokazać na twoim dziecku, ja miałam wcześniej chłopca i i nie miałam pojęcia jak to jest z dziewczynką:) wszystko łopatologicznie mi wyjaśniono:) tak więc nie martw się na zapas, wszystko ci pokażą i powiedzą pielęgniarki:) o wszystko możesz je zapytac, w końcu będziesz miała 3 doby, żeby ci wszystko pokazały:D

Gość ankaa24 - co do tetry
A pieluszki tetrowe to jakie wybrać i ile? Mam na razie 10sztuk ale pewnie to stanowczo za mało? - jakie wymiary pieluszki /są różne na allegro/ - grube czy cienkie /też z allegro sie dowiedziałam/ - i .... jak je składać?? Czy to też pokażą w szpitalu?

Co do odparzeń do dużo zalezy od skóry maluszka. Moja ma bardzo wrażliwą i mimo ze używam profilaktycznie Sudokremu to i tak czesto ma odparzenia. To zalezy tez od tego co zje (moze miec bardziej kwaśny mocz). Ja tetre nie uzywałam, bo wtedy pewnie z odparzen by sie rany zrobiły :( Aha, a pieluszki zmieniam natychmiastowo - zarówno po siusiu jak i kupce , a i tak bywa czerwona pupa :( Tetre zakładałam na Pampersa przez pierwsze 5 miesiecy ze wzgledu na bioderka. Polecam takie najtańsze, dobre są potem na ścierki ;) Kupilam 20 sztuk. W szpitalu mi pokazali jak zakładac (ale musialam o to poprosic a i tak pielegniarka z wielką łaską mi pomogła drąc przy okazji sie na mnie ze matka jestem a przewinac nie umiem, swoja drogą totalny bezsens). Myc siuśki tez mnie nikt nie uczył z położnych, moja mama mi wszystko pokazała. Chustki do pupy kupuje Nivea Soft oraz Bambino. Odradzam Johnson - uczulają. Chustki Pampers tez uczuliły Justysie. Krem do buzi Bambino a na zime Penaten. Oliwka i mydło - Bambino. Mimo wrażliwej skóry dla Justysi Bambino bylo najlepsze. I Nivea (ale Nivea droższe).

Castaya - ja nie wątpię, że po Sudocremie dziecko nie miało odparzeń, ale po co WYTACZAć DZIAłO NA MUCHę? Niektórym dzieciom niczego nie trzeba, innym wystarcza Linomag, a jeszcze innym, tak jak napisała Jana, wysuszający Sudocrem to za mało. Uważam jednak, że rozsądnie jest zacząć od najłagodniejszego możliwego środka, i mieć coś silniejszego pod ręką w razie problemów.

Gość a ja mówię
aniu, tetra najtańsza, jest prostokatna, nie warto kupować droższych i grubszych, bo i tak przewijasz po każdym karmieniu, koło 30 powinno ci wystarczyć jeśli byś chciała, tak przez trzy miesiące stosować, bo potem taniej wychodzą pampersy, bo jednak tetrę ciągle trzeba prać, a przeliczywszy wodę, proszek i prąd:O a później tych pampersów wcale nie idzie dużo;) ktoś wspomniał, super szmaty są później z tetry, ja myje okna:) ja kupowałam promocyjne opakowania Happy Bella i nie narzekam na jakość, a w promocji nie wychidziło tak drogo, jak orginalny Pampers:) dziwi mnie że pielęgniarka nie chciała komus pokazać jak przewijać dziecko, przecież one od tego są, chyba zalezy od szpitala:) ja mimo drugiego dziecka, czyli powinnam wiedzieć wszystko, byłam instruowana o wszystkim, a piguła zaglądała co jakiś czas, czy wszystko u nas ok:) jak niunia długo płakała, to zaraz były, czy w czymś mam problem:) w nocy przychodziły z pytaniem czy przewinąć dziecko, chociaż sama to robiłam:) kąpały małą co wieczór i pytały czy chcę spróbować a one mi pomogą:) jeśli szłam pod prysznic zawsze któraś zostawała z moim dzieckiem:)