Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zapracowana

LOGIKA HELP

Polecane posty

Witam :) ze względu na to, że na kafe zagląda wiele mądrych główek proszę Was o pomoc w rozwiązaniu zadań z logiki.....:( Ja niestety nie potrawie \"logicznie\" myśleć..... a jakoś muszę przejść przez to na tych cholernych studiach.......pierwszą część jakoś rozwiązałam, ale jeszzce druga została.... dlatego bardzo proszę o pomoc mądre główki :)

Gość yataman
hmm, czegos mi tu brakuje :D

tak tak wiem zadań :D mogłabym je wysłać na maila bo jak zacznę przepisywać to dopiero kosmos wyjdzie :D

a może lepeij przepisać ok próbuję :D czy któreś z podanych wyrażeń jest równoważne implikacji (p -> q) a) ( ~ p \' ~ q) b) ~(p v ~q ) c) ~( p \' ~ q) d) ~( ~p \' q ) z jakich funkcji logicznych powstały następujące zdania : a) Nie jest tak, że jeśli Piotr idzie na wykłady wtedy i tylko wtedy, gdy Piotr niesie notatnik, to nie jest tak, ż e Piotr nie idzie na wykłady. b) Poznań leży nad Wisłą lub Jarocin leży nad Wisłą wtedy i tylko wtedy, gdy Jarocin nie jest miastem portowym. c) Kasia nie spóżnia się na wykłady i Bronek nie spóżnia się na wykłady, a Zosia nie spóżnia sie na wykłady wtedy i tylko wtedy, Kasia spóżnia sie na wykłady. d) Francja jest większa od Belgii a Hiszpania jest mniejsza od Szwecji lub Szwecja jest równa Hiszpanii, natomist Portugalia nie jest większa od Grecji. Fałszywe są zdania: \" Kasia gra na skrzypcach i fortepianie\", \" Kasia gra na skrzypcach albo gra na fortepianie\". co można stwierdzić na podstwaie tych informacji? Prawdziwe są zdania \" Jan zdał logikę zawsze wtedy i tylko wtedy, gdy zdał wstęp do prawoznawstwa\". Co można stwierdzić na podstawie tych informacji? Prawdziwe są zdania: \" Jan uczył się logiki lub wstępu do prawoznawstwa\", \" Jeżeli Jan uczył się logiki, to uczył się wstępu do prawoznawstwa\". Co można stwioerdzić na podstawie tych informacji? Na jakim prawie logicznym oparte jest wnioskowanie: \" Jeżeli prawdą jest, że oskarżony był bądż podżegaczem, bądż pomocnikiem i prawdą jest, że był podżegaczem, to wobec tego nie był pomocnikiem\".

Kurcze, to było takie fajne :) Ale niestety już nic nie pamiętam, więc nie pomogę... Wolę tego nie robić, żeby nie zrobić źle po prostu...

desiree83 podziwiam :) to było takie fajne????? jej przecież to katorga :P ale podobno tak się mówi o wszystkim czego sie nie rozumie :D

ja logikę dobrze wspominam, miało prawie to samo, ale to było 2 lata temu, mroki niepamięci mi przesłoniły... bo i tak zdawałam to wg. zasady zakuć zdać zapomnieć. ale pewnie ktoś pomoże. co studiujesz ?

Gość a co to za dzialanie apostrof
?? czyzby cos nowego wymyslili, czy to jakis zamiennik?

Fałszywe są zdania: " Kasia gra na skrzypcach i fortepianie", " Kasia gra na skrzypcach albo gra na fortepianie". co można stwierdzić na podstwaie tych informacji? wniosek: Kasia nie gra ani na skrzypcach ani na fortepianie. Prawdziwe są zdania " Jan zdał logikę zawsze wtedy i tylko wtedy, gdy zdał wstęp do prawoznawstwa". Co można stwierdzić na podstawie tych informacji? za lbo zdal oba egzaminy albo zadnego. Ale tego nei jestem pewien, troche pokrecone z tym zawsze Prawdziwe są zdania: " Jan uczył się logiki lub wstępu do prawoznawstwa", " Jeżeli Jan uczył się logiki, to uczył się wstępu do prawoznawstwa". Co można stwioerdzić na podstawie tych informacji? uczyl sie logiki i wstepu lub tylko wstepu, nie mogl sie uczyc tylko logiki.

tak właśnie myślałam, że to logika z prawa, socjologgi lub właśnie administracji :)

a pomyśleć, że tak się zarzekałam, że nigdy nic zwiazaneg chociaż na chwilę z matmą, logiką itp....... a tutaj proszę :D

Fałszywe są zdania: " Kasia gra na skrzypcach i fortepianie", " Kasia gra na skrzypcach albo gra na fortepianie". co można stwierdzić na podstwaie tych informacji? wniosek: Kasia nie gra ani na skrzypcach ani na fortepianie. Prawdziwe są zdania " Jan zdał logikę zawsze wtedy i tylko wtedy, gdy zdał wstęp do prawoznawstwa". Co można stwierdzić na podstawie tych informacji? za lbo zdal oba egzaminy albo zadnego. Ale tego nei jestem pewien, troche pokrecone z tym zawsze Prawdziwe są zdania: " Jan uczył się logiki lub wstępu do prawoznawstwa", " Jeżeli Jan uczył się logiki, to uczył się wstępu do prawoznawstwa". Co można stwioerdzić na podstawie tych informacji? uczyl sie logiki i wstepu lub tylko wstepu, nie mogl sie uczyc tylko logiki.

ja też się zarzekałam a musiałam przejść przez logikę a teraz przez statystykę...

) Nie jest tak, że jeśli Piotr idzie na wykłady wtedy i tylko wtedy, gdy Piotr niesie notatnik, to nie jest tak, ż e Piotr nie idzie na wykłady. , => i ~ b) Poznań leży nad Wisłą lub Jarocin leży nad Wisłą wtedy i tylko wtedy, gdy Jarocin nie jest miastem portowym. v, , ~ c) Kasia nie spóżnia się na wykłady i Bronek nie spóżnia się na wykłady, a Zosia nie spóżnia sie na wykłady wtedy i tylko wtedy, Kasia spóżnia sie na wykłady. ~, i, d) Francja jest większa od Belgii a Hiszpania jest mniejsza od Szwecji lub Szwecja jest równa Hiszpanii, natomist Portugalia nie jest większa od Grecji. i, v, ~

a co to za dzialanie apostrof to geniusz :) bo inaczej nie można nazwać osoby, która wie choć trochę o co kaman w logice :)

jeszacze raz bo mi znak mniejszosci pozjadala kafe :/ ) Nie jest tak, że jeśli Piotr idzie na wykłady wtedy i tylko wtedy, gdy Piotr niesie notatnik, to nie jest tak, ż e Piotr nie idzie na wykłady. rownowaznisc, implikacja, negacja b) Poznań leży nad Wisłą lub Jarocin leży nad Wisłą wtedy i tylko wtedy, gdy Jarocin nie jest miastem portowym. alternatywa, rownowaznosc, negacja c) Kasia nie spóżnia się na wykłady i Bronek nie spóżnia się na wykłady, a Zosia nie spóżnia sie na wykłady wtedy i tylko wtedy, Kasia spóżnia sie na wykłady. negacja, koniunkcja, rownowaznosc d) Francja jest większa od Belgii a Hiszpania jest mniejsza od Szwecji lub Szwecja jest równa Hiszpanii, natomist Portugalia nie jest większa od Grecji. koniunkcja, alternatywa, negacja gwarancji na nic nie daje, logike mialem 8 lat temu :(

pierwsze jest proste, tylko musze wiedizec co to za dzialanie ten apostrof :P zawsze lubilem matematyke i tyle :)

:D to taka kropka pośrodku :D jeżeli mogę to wyśle Ci skan na maila jak to wygląda. Jeeeeny matematycy to pewnie mają niezła polewkę z takich orłów matematycznych jak ja :D

kropki tez za bardzo nie znam, nei masz gdzies opisanego czy to: alternatywa, koniunkcja, implikacja, rownowaznosc, negacja, albo wrecz definicje?

a matematykiem nie jestem, chociaz chcialbym byc i nawet probowalem, wiec ostroznei podchodz do moich odpowiedzi :P

nie właśnie i najgorsze jest, że w następnym zadaniu też mi sie to pojawia.... ja poprostu nie mam tych zadań z podręcznika tylko to są jakieś wymysły wykładowcy :(

no to wiecej nei pomoge, powodzenia na cwiczeniach zycze

Gość jussan
kurde, tez skończyłam administracje i jestem niemal pewna ze miałam te same zadania.Ale logikę miałam bodajże na 2 roku czyli 5 lat temu i wiele nie pamiętam.Z matmy zawsze byłam tępa (dlatego administracja) ale wiem ze da sie to zrozumieć.Musisz tylko sie skupić i sprobować połączyć definicje z przykładem. To przecież logiczne :)

w logice mnozenie nie wystepuje, moze to tak dziwnie napisana koniunkcja , zwykle zapisywana jako "v" do gory nogami. Ale to tylko zgadywanie moje :(

już przeszukałam chyba wszystko co mi przyszło do głowy.......i faktycznie nigdzie niema kropki... no bo pojawiają sie np takie przykłady ta kropkę napiszę słownie w miejscach występowania. [ (r = q ) kropka (~q -> p ) ] V { (p V r ) kropka ~ ( p V r) ] może masz rację o tej koniunkcji :(