Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poszukujęęę

ciasto knoppers ma ktoś przepis?

Polecane posty

Gość poszukujęęę

hmm? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no niestety całego przepisu nie widać, trzeba sie zarejestrować żeby cały zdobyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poszukujęęę
no właśnie na tamtej stronie to ciacho wygląda super :) myslałam że może znajdzie sie ktoś kto jest zarejestrowany tam no i podałby tu na forum... ale widzę że chyba sie nie uda :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Widocznie tak jak i Tobie każdemu szkoda kasy i czeka aż inni wrzucą za darmo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poszukujęęę
szkoda nie szkoda kasy, ale nie potrzebuję zamawiać całego abonamentu skoro tylko jeden przepis mnie interesuje... :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tam jest więcej ciekawych przepisów z tego co widzę. Zwłaszcza na ciasta. Kurcze i jak tu się odchudzać ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poszukujęęę
no owszem jest tam sporo fajnych przepisów ale ja tez posiadam podobne, a ten mnie zainteresował szczególnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No, apetycznie wygląda, na Sylwestra by mi pasowało :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
\"Placek orzechowy w andrucie\" Ciasto orzechowe: 6 jaj, 1 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki gorącej wody, 10 dag orzechów, 2 cukry waniliowe, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag mąki krupczatki Wyk:Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym,dodać po jednym żółtku i jednej łyżce wody,ubijać,następnie dodać mąkę z proszkiem i orzechami.Wymieszać i upiec. Masa:20 dag zmielonych orzechów,15 dag masła,15 dag cukru,10 łyżek mleka Wyk:Mleko zagotować z cukrem,dodać orzechy,wystudzić.Połączyć z utartym masłem.Można dodać olejek rumowy i spirytus. Składać:wafel,masa,placek orzechowy,masa,andrut Dziewczyny poszukałam na forach i znalazłam takie oto ciasto, dziewczyny piszą że bardzo podobne do knoppersa, z tym, że uboższe od knoppersa w 1 warstwę. Może takie wypróbujecie?? No i przepraszam za tamtą płatną stronę, nie wiedziałam, że trrzeba się tam zarejestrować i że nie podali całego przepisu...teraz Wam to chociaż częściowo rekompensuję :) Ale jak zrobicie to ciasto to dajcie znać czy dobre:) Smacznego i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania30x
Bardzo potrzebuję przepisu na ciasto knoppers ze strony extra smaczny pl-jeśli ktoś mógłby podać mi go tutaj bądź na e-maila będę bardzo wdzięczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja juz sama nie wiem
no laski 1.30 wam szkoda na miesiac ? przeciez przez ten czas skopiujecie wszystkie przepisy :P bedziecie mialy zapas przepisow na kilka lat :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j_harat
Proszę - oto przepis na ciasto ze strony extra.smaczny.pl Zapłaciłam za 1 miesiąc i mam ale się podzielę. Knoppers Ciasto orzechowe: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 10 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich krojonych 1 łyżka bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 masło 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao 1/2 szklanki krojonych orzechów Masa II: 1,5 kostki masła 4 łyżki Nutelli (duże) 2 łyżki spirytusu Masa III: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 masło 1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella) Ponadto: 3 wafle Sposób wykonania: Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułka i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać maki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać. Masa II: Masło utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus. Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać maki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając. Wafle dopasować do wielkości placków, na dwa przełożenia. Przełożenie: Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą. Przed polaniem polewą wafle dobrze docisnąć, można przełożyć deseczka na jakiś czas, żeby nie odkleiły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość autorka topicu tego
dziękuję za przepis :) jednak są na świecie dobrzy ludzie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość autorka topicu tego
a więc zrobiłam, tzn nie ja ale moja siostra ale jadłam więc się wypowiadam :) ciasto bardzo dobre, wszystkim smakowało, jest dośc wysokie i dla mnie świetnie sie nadaje na tort, bo jest naprawde pokaźny- duzo różnych warst ładnie wygląda. Niestety nie jest to ciasto tanie,za to bardzo pracochłonne. Jeśli ktos lubi ciacha orzechowo-czekoladowe i tego typu smaki bedzie zachwycony. Jak dla mnie jedyne co mi nie smakowalo to wafel na wierzchu ktory pod wplywem masy zrobil sie gumowaty. Ale moze to tez od wafla zalezec :) polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alla33
Ciasto drogie ale na święta można się skusić. Ale ta strona z przepisami wydaje się super. Chyba się tam zaloguje. Pozdrawiam moje kuchareczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j_harat
Co do strony extra.smaczny to warto się zalogować i odpisać sobie pare przepisów. Stron z przepisami jest 57 z czego na stronie ok 20 przepisów - jest w czym wybrać i naprawdę niektóre przepisy bardzo fajne. Są też przepisy na desery, przystawki, sałatki, dania główne, napoje itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krysia zs
J - harat a czy mogłabys podac przepis na jabłecznik z nugatem jesli go posiadasz? przepis ten mnie bardzo zainteresowal a go nie znalazlam nigdzie poza serwisem. Mogę sie podzielic przepisami znalezionymi na innym forum tej samej autorki co knoppers. Prosze pisać jak ktos chetny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j_harat
Jabłecznik z nugattem Ciasto kruche: 50 dag mąki 30 dag margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Mus z jabłek: 1 1/2 kg kwaśnych jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2-3 łyżki cukru (w zależności od smaku, może być więcej lub mniej) Masa I: 1 kostka masła 3 duże kopiate łyżki nutelli 3 łyżki spirytusu Masa II: 1/2 l śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części. Upiec. Mus z jabłek: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozgotować dodać cukier i suchą galaretkę. Mieszać na ogniu do rozpuszczenia. Wystudzić. Masa I: Masło utrzeć, dodać nutellę i spirytus. Masa II: Śmietanę ubić, dodać cukier. Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić, tężejące wlewać stopniowo do śmietany ubijać. Przełożenie: Ciasto kruche - jabłka - ciasto kruche - masa I - masa II, posypać tartą czekoladą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krysia zs
dziekuję Ci bardzo :) sadze ze nie tylko ja skorzystam z Twojej uprzejmosci. No to ja podam te przepsiy co znalazlam, moze jak nie teraz to potem ktos sie skusi, a moze ktos te ciasta robił/jadł i hcce sie podzielic opinia o nich. PSZCZÓŁKA MAJA Biszkopt: 2 jajka 4 lyzki cukru cukier waniliowy 3 lyzki maki pszennej 2 lyzki maki ziemniaczanej pol łyżeczki proszku do pieczenia 2 lyzki oleju 4 serki homogenizowane waniliowe 2 lyzki kakao 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszcze Biszkopt: Bialka ubic na sztywna piane,stopniowo dodawac cukier i zoltka.Wsypac make z proszkiem,delikatnie mieszac lyzka, na koncu dodac olej. Wlac do tortownicy o wymiarach 26cm. Do dwoch serkow waniliowych dodac łyżkę kakao.1 galaretke cytrynowa rozpuścić w niepelnej szklance goracej wody, tezejaca połączyć z serkami. Serki wylac na zimny biszkopt. Wstawic do lodowki do stężenia. Brzoskwinie pokroic w kostke, podzielic na dwie czesci. 1 galaretke brzoskwiniowa rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki goracej wody ,wystudzic, połączyć z jedna czescia brzoskwin, tezejaca wylac na warstwe masy serowej, wstawic do lodowki do stężenia. Dwa kolejne serki połączyć z lyzka kakao, rozpuścić galaretke cytrynowa w niepelnej szklance wody, tezejaca połączyć z masa serowa, wylac na warstwe galaretki, wstawic do lodowki do stężenia. Druga galaretke brzoskwiniowa rozpuścić w 1 i1/2 szklanki goracej wody, ostudzic, połączyć z druga czescia brzoskwin, tezejaca wylac na warstwe serowa. Wstawic do lodowki na kilka godzin do całkowitego stężenia. karmelowo -kawowe Biszkopt: 10 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej niepelna szklanka maki ziemniaczanej 1 lyzka kakao 1 lyzka kawy naturalnej 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Bialka ubic , dodac cukier, zoltka, wsypac make,kawe i kakao,wymieszac delikatnie lyzka drewniana. Mase podzielic na dwie czeci, upiec 2 biszkopty. Orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki maki pszennej 5 dag orzechow mielonych 1 lyzka kakao 1/2 szklanki cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia Ubic bialaka, dodac cukier i zoltka, wsypac pozostale skladniki,delikatnie wymieszac. Upiec. Krem I: Puszka mleka skondensowanego 1 maslo sok z cytryny spirytus Maslo utzrec dodac ugotowany karmel, sok z cytryny, spirytus. Krem II: 1/2l mleka duzy budyn smietankowy 3 lyzki cukru maslo 3 lyzki suchej kawy capuccino 1 czekolada Ugotowac budyn, wystudzic. Maslo utzrec dodawac zimny budyn,i sucha kawe capuccino. Czekolade pokroic dodac do kremu, wymieszac. Dodatkowo: maly sloik wisni 1 galaretka wisniowa Galaretke rozpuscic w 1 szklance goracej wody, do tezejacej dodac odsaczone wisnie. Przelozenie: biszkopt kakaowo-kawowy - krem karmelowy - placek orzechowy - galaretka z wisniami - krem capuccino - biszkopt kakaowo- kawowy - polewa. MORELOWIEC Z PIERNICZKAMI Biszkopt : 5 jaj 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3 lyzki oleju 2 sloiki dzemu morelowego niskosłodzonego 1 galaretka morelowa Delekta 1/2 kg piernikow nadziewanych w czekoladzie 2 sniezki 1 galaretka brzoskwiniowa Biszkopt : Bialka ubic na sztywna piane, dodawac stopniowo cukier i zoltka.Wsypac make z proszkiem delikatnie mieszac ,na koncu dodac olej. Wylac do blaszki 24x35, upiec. Dzem przełożyć do garnka , rozgrzac na ogniu, wsypac sucha galaretke, podgrzewac do rozpuszczenia. Wystudzic. Galaretke brzoskwiniowa rozpuścić w szklance goracej wody. Sniezki ubic w dwoch nie pelnych szklankach zimnego mleka, dodawac stopniowo tezejaca galaretka, ubijac. Na ostudzony biszkopt wyłożyć dzem, ułożyć pierniczki, wylac ubita sniezke. Z polewy zrobic esy-floresy. Wstawic do lodowki do całkowitego stężenia. brzoskwiniowo nugatowe Biszkopt czekoladowy: 8 jaj 1 szklanka cukru, cukier waniliowy niepelna szklanka maki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3 lyzki kakao 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki oleju Bialka ubic, dodawac cukier i zoltka, wsypac make z proszkiem i kakao, wymieszac delikatnie lyzka drewniana, dodac olej wymieszac dokladnie. Mase rozdzielic na dwie czesci i upiec 2 biszkopty. 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwin Galaretki rozpuscic w 2,5 szklankach goracej wody,wystudzic. Brzoskwinie pokroic w kostke. Wymieszac z tezejaca galaretka. Masa nugatowa: 1 maslo 1maly sloiczek nutelli spirytus dodatkowo : 2 paczki okraglych biszkoptow. Maslo utrzec dodawac nutelle i spirytus. Krem: 1 sniezka 1 galaretka brzoskwiniowa Sniezke ubic wedlug przepisu na opakowaniu,galaretke rozpuscic w 1 szklance goracej wody, do sniezki dodac tezejaca galaretke. Przelozenie: biszkopt - tezejaca galaretka - biszkopt - masa nugatowa - okragle biszkopty ulozone na sztorc - sniezka - wierzch posypac starta czekolada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny a może któraś ma przepis na jabłecznik z kokosem?? tez z tej samej stronki? Będę wdzięczna bardzo!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ferrerooooooooooooooooooooooo
FERRERO ROCHE Ciasto: 6 białek 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 15 dag. margaryny 1 czekolada mleczna lub deserowa 15 dag orzechów mielonych (włoskich) 2 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół kieliszka alkoholu dodatkowo: 3 paczki delicji o smaku toffi lub duża paczka biszkoptów Krem I : 10 dag orzechów mielonych 1 tabliczka czekolady mlecznej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła kieliszek spirytusu Krem II : 2 niepełne szklanki mleka 2 śnieżki 1 pełna łyżka kakao 10 dag drobno krojonych orzechów włoskich 2 łyżki żelatyny Polewa: 1 czekolada mleczna, 5 dag margaryny (rozpuścić) Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo żółtka, ucierać. Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać wraz z orzechami do masy, dodać mąkę z proszkiem i alkohol, wymieszać. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki, lub jeden i przekroić na pół. Placki będą cienkie. Piec w formie o wymiarach 20x35 lub w średniej tortownicy. W temp.180*, około 20 min. Po upieczeniu ostudzić i nasączyć ponczem z herbaty. Krem I : Łyżkę masła rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę i kiedy się połączą dolać pół szklanki mleka, pogotować do zgęstnienia, wsypać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, cały czas mieszając. Czekoladę połamać i rozpuścić z resztą mleka w oddzielnym naczyniu. Jajka i żółtko ubić z cukrem pudrem na parze. Wszystko ostudzić. Utrzeć kostkę masła, dodawać małymi porcjami masę jajeczną, orzechową i czekoladę. Ucierać, dodać spirytus. Krem podzielić na dwie części: większą i nieco mniejszą. Krem II: Mleko zagotować, mocno schłodzić. Ubić w nim śnieżkę. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, dodać do kremu. Wsypać pokrojone orzechy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, letnią połączyć z kremem. Przełożenie: Ciasto – krem I (większą część) – delicje lub biszkopty moczone w kawie – krem II – ciasto – wierzch i boki posmarować resztą kremu I – polewą zrobić esy floresy, posypać drobno krojonymi orzechami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krysia zs
ja niestety nie mam przepisu an ten jabłecznik z kokosem. Ale up up do góry i moze ktos napisze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×