Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy to bardzo źle

pco - pytanie o jajeczka/torbiele

Polecane posty

Gość czy to bardzo źle

Mam pytanie, na wizycie u gina zaobserwował po 14 jajeczek w jajniakach. Powiedział, że to może być pco, mam zrobić jakieś jeszce badania żeby to potwierdzić, rzecz jasna. Ale mam pytanie, czy taka ilość (załóżmy, ze to jest pco), to oznacza pco mocno zaawansowane? Czy są jakieś stopnie tego schorzenia? Na razie mam brać tabletki antykoncepcyjne (yasminelle) ale potem pewnie mi coś dołoży? No i jak to jest z zajściem w ciążę z tym choróbstwem? Mam jedno dziecko, zaszłam na lekach, ale zaszłam, to w przyszłości może być gorzej z zajściem? Planuję następne dziecko za 3-4 lata, mam 26 lat teraz, nie za późno będzie? Troszkę jestem podłamana tą wiadomością :(

hej. pco nie stwierdza sie po jednym symptomie tj .np te twoje jajeczka:) pewnie chodzi Ci o pecherzyki czyli ilosc ich nie powinna przekraczac 7-8 i nie moga byc mniejsze jak 10mm jesli stwierdzi sie wiecej jak 8 pecherzykow w jajniku nie wiekszych jak 9 mm mozna juz podejrzewac pco --- podejrzewac a nie stwierdzac--- wiec u Ciebie warto zrobic poziom LH,FSH,i testosteron a mozna jeszcze insuline --wszystkie w 3dc. jesli stosunek lh/fsh bedzie wiekszy niz 1,5 to wtedy jest juz wieksza prawdopodobienstwo ze to te paskudztwo.:( pisze paskudztwo bo jest to ciezkie do wyleczenia ,a nawet i nieuleczalne.Ale masz juz dziecko wiec moze to wcale nie pco. niewiem jaki skutek leczenia pco ma antykoncepcja dlatego na te pytanie Ci nie odpowiem Wiem tylko ze dla kobiet pragnacych zajsc w ciaze lekarze przepisuja leki na cukrzyce np.metformax,siofor, dodam jeszcze ze aby stwierdzic podejrzewac pco to usg musi byc wykonane w 3-5 dc w celu zdiagnozowania liczby pecherzykow a pozniej w 11-14dc aby stwierdzic czy wystepuje owulacja... a czy kiedykolwiek wczesniej mialas podejrzenie pco??? w ktorym dc mialas te 14 pecherzykow i czy w dwoch jajnikach tak bylo? pozdrawiam!

Gość czy to bardzo źle
Miałam badanie zaraz po okresie. Jajeczka miały po ok 11 mm. W każdym było po 14, w tym w każdym było jedno o wielkości 21 mm :o W rodzinie była cukrzyca :( Blisko, bo moja babcia miała :(

ej moim zdanie to raczej nie pco no ale... ??? zaraz po okresie mialas pecherzyki 21mm??? to dziwne bardzo... zrob badania i powtorz usg w 3-5dc nie po @ tylko w trakcie.