Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Qanna

Przymiarka do ciazy , odpowiedzcie prosze

Polecane posty

Gość Qanna

Witajcie Mam 22 lata i chcialbym miec dziecko za poweidzmy 4 lata ,moj problem polega na tym ,ze mam tylko jedna nerke -z tym sie urodzilam,funkcjonuje normalnie ,prawdopodobnie za kilka lat bede miala kamice ,narazie w nerce mam piasek .Moje pytanie brzmi ,jak ta przypadlosc ma sie do ciazy? oprocz tego choruje na nadczynnosc tarczycy ,prosze powiedzcie ,na jakie spustoszenie w organizmie mam szanse przy tych dolegliwosciach ? czy jestem w stanie urodzic zdrowe dziecko ?czy ja sama ze sie tak wyraze ,nie ulegne samodestrukcji? dodam rowniez ze jestem dosc niska, moj partner jest calkowicie zdrowy - mimo wszystko mam obawy ,co sadzicie ?

Gość semmy
a co ma do tego to, ze jestes niska? :) i malutkie kobitki i te wieksze odza zdrowe dzieci :) to nie problem Co do Twoich problemow zdrowotnych z nerkami i tarczyca to koniecznie zanim zajdziesz w ciaze idz do ginekologa. On zrobi z Toba odpowiedni wywiad zdrowotny, skieruje na odpowiednie badania, odpowie na wszystkie watpliwosci. Mysle, ze na pewno masz szanse na zdrowa ciaze i dziecko, tylko musisz do tego podejsc roztropniej i pewnie bardziej przemyslanie niz calkiem zdrowe kobiety. Powodzenia 🌻

Gość Qanna
nie wiem co to ma do rzeczy ,heh tak czy siak jestem troche przerazona :)

Gość Qanna
na pewno pojde do ginekologa ,i przygotuje sie jak trzeba ,ale narazie jak mam czas to sobie gdybam ,chcialam znac opinie mamus ,a moze sa tez takie z podobnymi dolegliwosciami ?

Gość Qanna
Widze ze tu wszystkie mamusie 100% zdrowe ,zazdroszcze heh ,fajnie ,tez bym chciala miec super zdrowego dzieciaczka

Gość z pewnością
Bedziesz musiała byc pod opieką lekarzy. Wiele kobiet nawet tych zdrowych ma powikłania w ciąży typu nadciśnienie, anemia, problemy z cukrzycą ciążową, kręgosłupem itp. Od tego są lekarze by zrobic przed ciążą odpowiednie badania, sprawdzic hormony i parametry krwi. Zalecą też pewnie odpowiednią dietę by nie obciążac dodatkowo nerek. Dobrze że decydujesz się na ciążę wcześnie. Z Twoimi problemami zdrowotnymi lepiej zniesiesz ciążę w młodym wieku niz np około 30stki. Właściwie im szybciej zdecydujesz się na dziecko tym lepiej.

Gość z pewnością
Myślę że powinnaś już teraz porozmawiac o planowaniu ciąży z ginem bo problemy z tarczycą często powodują kłopoty z zajściem w ciążę. Jeśli masz jakieś problemy z hormonami tarczycy to trzeba je przed ciążą wyeliminowac.Życzę dużo zdrowia i oczywiście powodzenia przy starankach ;-)

konieczniejuż teraz porozmawiaj z lekarzem nerki strasznie dostaja w d... w ciąży generalnie jeśli ktoś miał problemy z nerkami, to w ciąży powracaja tak mi mówił lekarz

Gość Qanna
dzieki :) na razie wszystko mam pod kontrola ,i tarczyce i nerke ,ale boje sie ze w ciazy moze mi sie przyplatac jakas nowa choroba :(

Gość Qanna
Rafinka - wlasnie gdzies o tym czytalam ,wiec chcialam sie zapytac ,kobietek ktore przeszly ciaze jak to w praktyce wyglada

w praktyce to ja będąc nastolatką miałam zapalenie dróg moczowych. w pierwszej ciąży (21 lat) nie przeszkadzało mi to ale w drugiej (34 lata) od początku wyniki miałam do niczego, białko w moczu, krew, bakterie i lekarz mi powiedział, że nerki są bardzo obciążone w ciąży i takie stare infekcje powracają, szczególnie w tym wieku :D dużo ciężarnych ma problemy z nerkami

Gość spokojnie nie straszcie dziewc
zyny:) moja mama od dziecka chorowała na nerki, przeleżała przez to w szpitalu większość czasu w okresie szkoły podstawowej jednak bez problemu urodziła najpierw mnie (w wieku 21 lat), 2 lata później mojego brata niestety w wieku lat 34 jedna nerka przestała pracować, ale po cieżkiej operacji do dziś jest ok:) mama ma dziś juz 50 lat i wszystko jest w jak najlepszym porządku tylko należy po prostu dbać o siebie:) powodzenia, kochana, będzie dobrze:) zobaczysz:) tylko dbaj o siebie:)

Gość Qanna
ufff dzieki ;) hehe powiem szczerze przerazona bylam,teraz jest troche lepiej aczkolwiek nigdy nie wiadomo ,ja generalnie mam pecha heh, ale dzieki za odpowiedzi,jestem spokojniejsza

Dlatego najlepiej zapytać swojego ginekologa, każdy organizm jest inny.

Wiesz, bo ta jedna nerka będzie bardziej obciążona, to może wcale nie przeszkadzać, bo lepiej jest pewno mieć jedną zdrową niż 2 bylejakie :D Ale może lekarze mają jakieś postępowanie w takim wypadku, może trzeba wcześniej brać jakieś wspomagacze, żeby ta jedyna nerka nie siadła? Dlatego powinnaś zapytać.

Gość Qanna
dzieki ;)

Gość Qanna
a zapomnialam jeszcze o jednym ,mam tylko jeden jajnik ,powaznie :(

Gość Qanna
mam nadzieje ze z tym tez nie bedzie problemu ehhh czemu ja jestem taka wybrakowana...

quanna moja teściowa urodziła się z jedną nerką, urodziła dwóch zdrowych synów i dopiero przy badaniu w związku z rakiem szyjki macicy odkryto, że ma jedną nerkę. Oczywiście rak nie miał z tym NIC wspólnego, więc się nie przerażaj. Lekarze jej powiedzieli, że lepiej urodzić się z jedną nerką niż stracić jedną z dwóch w trakcie życia. Organizm jest przyzwyczajony do jednej nerki i nie masz się co martwić. Gorzej, gdy rodzi się człowiek z dwiema i w wieku iluś tam lat musi mieć usuniętą... to jest dużo niebezpieczniejsze, bo organizm musi się przyzwyczaić. Co do piasku na nerce. Mam też. Lekarz mi powiedział, że nie mam się martwić, bo kamicy raczej nie będę miała.