Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jual

Do jakiego lekarza z zapaleniem piersi?

Polecane posty

Gość jual

Do jakiego lekarza iść z zapaleniem piersi? Do ginekologa? Strasznie mnie bolą, mam jakieś dreszcze, jest mi zimno, są obrzmiałe co chwilę. Dziecko przystawiam często, nawet jak kruszynka wypije mleko z piersi (chociaz nie całe), pierś jest dość miękka, to i tak bardzo mnie boli jak dotykam. Byłam u rodzinnego i przepisał mi tylko NO SPĘ, położna kazała okładać kapustą , odciągać pokarm i przez dwa tygodnie się nie pokazała - niestety nic to nie dało. Już nie wiem co robić.

mna bardzo dobrze zaopiekowala sie polozna, przychodzila codzinnie przez 8 dni i sciagala mi pokarm :-o objawy mialam takie same jak u Ciebie, do tego bardzo wysoka goraczke ktora nie pozwalala mi na pojsc po dziecko i nakarmienie go :( nawet jak pojdziesz do lekarza to on cudownego leku tez nie przypisze, ja mialam wizyte lekarza ktory przyszedl do dziecka i nic wiecej niz to co polozna mi powiedziala nie dodal BARDZO polecam kupic kapuste, liscie rozbic \"mlotkiem\" od miesa i wsadzic do zamrazarki na pare min i tak caly dzien przykladac - CALY, jak bedziesz robila to tak jak ja na poczatku to nie bedzie poprawy a ja w goraczce prawie 40 stopni meczylam sie cale 2 tygodnie! do tego wieczorem letni prysznic i masowac delikatnie piersi , sciagajac tylko tyle zeby poczuc ulge jak wzielam sie za siebie wkoncu to w ciagu paru dni i bylo po sprawie trzymaj sie!

Gość jual
Ja na położną nie mam co liczyć, przyjeżdża kiedy chce, mówiła, że będzie w tamtym tygodniu i nie przyjechała, dzwoniłam do niej w poniedziałek i powiedziała, że moze przyjedzie w środę i też ani widu ani słychu, a ja niestety nie mam wyboru położnej, bo mieszkam w małym miasteczku. Liście kapusty (rozbite tłuczkiem) stosuję od dwóch tygodni i nic.

idź do ginekologa, możliwe, że musisz dostać antybiotyk!!! z piersiami nie ma przelewek - sama mialam operację na ropień

w takim razie lec do gina mam nadzieje ze on cos pomoze

Najlepiej do ginekologa, jeśli masz zastoje (takie twarde, bolesne guzki) to powinien zrobić USG i zobaczyć czy ropień się nie wytworzył. Jeśli masz gorączkę - a pewnie te dreszcze ją oznaczają - zmierz SObie - jeśli gorączka trwa powyżej 48h i stan piersi się nie poprawia powinnaś dostać profilaktycznie antybiotyk (najlepiej syntarpen - najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy dla dziecka - ale dość trudno dostępny). Antybiotyk powinno się brać 10-14dni pomimo,że objawy mogą wcześńę A postępować najlepiej w ten sposób: przed karmieniem ciepły(ale nie gorący) prysznic lub kąpiel(jeśli okres połogu już minął) aby otworzyć pozatykane kanaliki - potem karmienie dziecka - jeśli nie ściąga wszystkiego to odciągnij laktatorem - tylko do uczucia ulgi(jak najmniej). Po karmieniu okład z mrożonego liścia kapusty lub mrożonej torebki szałwi, lub zwykłej mrożonki owiniętej w pieluszkę - to powoduje zmneijszenie napływu mleka -taki zimny okład co najmniej 30min.trzeba utrzymywać. I tak w kółko - przystawiać dziecko jak najczęściej. Nie zgadzaj się na wyciskania zastojów, gwałtowne masaże i inne temu podobne - bo według najnowszych wytycznych to tylko nasila zatkanie kanalików i poglębia stan zapalny:( Możesz też pić herbatkę z szałwi - zmniejszy troszkę laktację.