Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kolorowa jak diabli

do mam po cesarce - czy po pol roku po porodzie boli Was ta blizna?

Polecane posty

moze nie jest to jakis rozrywajacy i okropny bol.. ale 7 mies po cc czuje straszny dyskomfort, nie moge wlozyc majtek bo mnie strasznie uwiera, swedzi.. mam same niskie spodnie i w nich tez sie chodzic nie da.. a moze to norma i z czasem przejdzie?

Gość to raczej
nie jest norma i powinnaś juz dawno z tym isc do ginekologa

Gość siostra asi
to norma ale niekoniecznie ci przejdzie moja siostra najpierw szczyciła sie tym ze miała cc a ja nie ze ja nie bolało a mnie nie teraz ja boli a ja zapomniałam ze rodziłam i ze bolało

no tak myslalam ze to norma:O a jak to jest po 2 cesarkach? jest jeszcze gorzej? czy juz do konca zycia bedzie mnie ta blizna bolala? a moze znacie jakies specyfiki ktore przyspiesza gojenie albo.. sama nie wiem co:(

ja dyskomfort czulam przez pierwsze 3 miesiace teraz zapomnialam ze mialam cc i jedynie na zmiane pogody czuje swedzenie ale to tez sporadycznie mysle ze koniecznie powinnas pojsc do lekarza bo mogly ci sie porobic np zrosty i stad ten bol

u mnie prawie dwa lata po a mimo tego jeszcze czuje blizne. W sumie mi to nie przeszkadza, ale zastanawia. Moja sasiadka miala cesarke 18 lat temu i tez ciagle jeszcze cos tam odczuwa. 7 miesiecy po cesarce jeszcze bardzo czulam. Najdziwniejsze byl ten brak czucia na powierzchni. pozdrawiam

7 miesięcy po może jeszcze boleć. Na wszelki wypadek warto zapytać lekarza. Ja mam ten problem w drugiej ciąży: blizna czasem boli. A to dopiero 5 miesiąc:(

Podejrzewam, ze masz zrosty, i to one cie bola/ uwieraja. Radze zwrócic sie po pomoc lekarska, nawet chirurgiczna, adhezjolyza nazywa sie ta operacja usuniecia zrostów. Sama nie mam tego problemu, co prawda nie mialam cesarki, ale usuniecie macicy, z cieciem jak cesarka ;-) Po pól roku zapomnialam o tej operacji. A uczucie \"uwierania majtek\" tez poznalam, ale tylko przez pierwsze tygodnie po. Ale wiem, jaki to nieprzyjemne, a szczególnie, jesli nie ustepuje.

ja po cesarce tez czuje bliznena zmiane pogody albojak sie przeciaze ale to normalne tak jak kazda rana reaguje i ta.powinnas sie jednak skonsultowac z lekarzem bo czasem pojawiaja sie zrosty ktore powoduja dyskomfort ije sie usowa,pozatym jesli masz jakies zmianytypu przerosty skory na tej ranie tez powinnas sie skonsultowac z lekarzem bo to tez sie usowa.ale to juz nieoperacja tylko zeskrobanie tego przerostu jak mitlumaczyla lekarka.w kazdym badz razie bole sa prawdopodobne

bylam u gina 2 razy od porodu i niczego nie zauwazyl.. co prawda ostatnio zapomnialam mu o tym powiedziec ale on sam widzial blizne i nic nie mowil.. chociaz zaluje ze nie powiedzialam:( a jak te wasze blizny wygladaja? sa blade i cieniutkie niczym niteczka? czy jesli mialabym zrosty to byloby widac golym okiem ze cos jest nie tak?? a moze przesadzam.. bo czy mozliwe jest by po pol roku w miejscu takiego ciecia nic nie czuc?? po bokach jest ok bo nie czuje nic ale na srodku blizna jest troche grubsza, bardziej zaczerwieniona i to glownie w tym miejscu mnie uwiera do jakiego lekarza mam z tym isc? do gina czy do chirurga??

dobra dziewczyny na dole bedzie link do mojej blizny:P:P ( i uprzedzam od razu glupie komentarze spragnionych wrazen zlosliwych pipek- zwisa mi to co sobie myslicie o moim brzuchu pepku, majtkach i kolorze sciany:P:P) moze i glupi pomysl z tym zdjeciem ale strasznie mi zalezy na opinii dziewczyn po cc ( ktore sa mniej wiecej tyle co ja po niej)

wiecie mnie bolal dol brzucha i wlasnie przy ranie i lekarka mi go dobrze zbadala zreszta sama robilazabieg wiec wiedziala co mogloby ewentualnie byc i powiedziala ze jest ok.dostalam jakies leki ale na drugi dzien bylo juz okwiec nawet nie bralam szczerze. ale rozmawialysmy tak o tych ranach i opowiadala o zabiegach.a te zrosty to czy na usg wyjdzie nie mam pojecia.bo te na wierzchu widac od razu.a z tym do ginekologa sie idzie bo ginekolog wykonuje zabieg usuniecia ale to chyba namiejscowym znieczuleniu bo to nie operacja,a jesli by byly zrosty w srof=dku to bol bylby napeno bardziej odczuwalny.no trzeba pytac.

zdaje mi sie, ze to jakby dzikie mieso, w poczatkowym stadium- radze skonsultowac sie z chirurgiem. Musisz wiedziec, ze blizna widoczna zewnatrz, to jedna czwarta faktycznej blizny, ukrytej w srodku.

wypowiem sie nie na temat :P pierwszy raz widze brzuch kobiety po cesarce, wyjatkiem jest moja mama, ale ona ma blizne od pepka w dol, wiec jest troche inna, i powiem szczerze, ze ciesze sie ze rodzilam naturalnie... ja myslalam ze teraz to robia inaczej i ze tej blizny prawie nie widac, a ten widok jest straszny, moze dlatego, ze jest jeszcze czerwona... oczywiscie nie mam nic do mam rodzacych cc i do Ciebie kolorowa, zeby nie bylo gadek glupich zaraz, ale ta blizna mnie przeraza...:O

czerwona zostnie dalej bo to tak jest chyba ze sa specjalne kremy i ich bedziesz uzywac tozbieleje.ja jestem 2 lata po cesarce zblizniakami i jest dalej czerwona.a blizna jak najbardziejpoprawna i bardzodobrze zszyta,a przede wszystkim malutka!nie powinnas sie martwic.i gratuluje plaskiego brzucha

Gość cc w maju
Kolorowa, jestem prawie 7 miesiecy po cesarce. Pomijajac fakt, ze moja blizna jest znacznie nizej to wyglada tak samo. Mnie juz raczej nie boli. Czasem troszke na zmiane pogody i przy mocniejszym ucisnieciu, czasem tez swedzi. Wiem od mojej lekarki, ktora darze najglebszym zaufaniem, ze to jeszcze normalne. Z czasem bedzie coraz lepiej. Pozdrawiam

wypowiem sie nie na temat :P pierwszy raz widze brzuch kobiety po cesarce, wyjatkiem jest moja mama, ale ona ma blizne od pepka w dol, wiec jest troche inna, i powiem szczerze, ze ciesze sie ze rodzilam naturalnie... ja myslalam ze teraz to robia inaczej i ze tej blizny prawie nie widac, a ten widok jest straszny, moze dlatego, ze jest jeszcze czerwona... oczywiscie nie mam nic do mam rodzacych cc i do Ciebie kolorowa, zeby nie bylo gadek glupich zaraz, ale ta blizna mnie przeraza...:O

w sprawei fot to zaczne od tego ze Zuza wyglada cudnie jak zawsze :) moja blizna jest moze odrobine ciensza ale minimalnie no i jasniejsza. takiego koloru nabiera jednak czasami po goracej kapieli. zrostow nie wyczujesz palcami z tego co sie orientuje... czy jak sie dotykasz dto czujesz jakies guzki?? mnie bolalo bardziej z jednej strony na poczatku i gin powiedzial ze na lewa storne bylam szyta stad ten wiekszy bol z lewej strony. i w sumie blizna jest wypukla tylko na dl jakiegos 1cm wlasnie przy lewym koncu, reszta jest rowna z cialem ale to tak dopiero mieisac jak ta wypuklosc zanikla. ja mysle ze warto zapytac sie gina co i jak. wiem ze czucie w okolicy blizny moze wracac do roku. ja mialam czuje praktycznie od poczatku.

Gość cc w maju
aha, stsygo, moze jeszcze pare gorzkich slow? Blizna straszna i przerazajaca... kobieto litosci...

Nie powinna zostac na cale zycie czerwona- u kolorowej jest do tego wyraznie obrzeknieta!- moja po dwóch latach, identyczne ciecie, 12 cm, jest bladziutka i prawie wcale nie widoczna. Ale na mnie, goi sie jak na psie ;-)

atyga wiesz ja cesarka rodzilam i tez bym wolala normalnie bo bol o cesarce niesamowity.decydujemy sie na cesarke bo myslimyze mniej bolu i wogole(no ja akurat nie moglam wybierac),ale jak zobaczylam jak dziewczyny po normalnym zeskoczyl na lozku dostalyjesc i jak gdyby nic funkcjonowaly podczas gdy ja sie zwijalam z bolu tez im pozazdroscilam,tym bardziej ze zapominamyo bolu porodowym.

ejjj ja też jestem 7 miesięcy po i moja blizna nie jest taka czerwona można powiedzieć że jest w 50% blada jak na bliznę przystało no ale może każdemu inaczej się goi i nic nie czuję od 3 miesięcy

:) spoko strasna.. powiem tak- blizna mi nie przeszkadza bo jest we wlosach lonowych( jestem ogolona i mam maksymalnie zsuniete gatki wiec wyglada jakby byla wyzej tymczasem w bikini jest zaslonieta za majtasami) powiem tez nie na temat- o cc krazy wiele mitow- glownie taki ze jest znacznie latwiejsza niz naturalny i ze kobieta sie nie meczy i idzie na latwizne bo za nia robia wszystko lekarze.. gowno prawda w 2 slowach:P a co do blizny - dzieki dziewczyny.. czyli w zasadzie nie mam sie czym martwic.. poprostu myslalam ze blizna po pol roku bedzie jak cienutka blada niteczka:) pomylilam sie troche:)

ccw maju---->jezu nie chce nikogo urazic, to nie mozna juz napisac swojego zdania...:O dla mnie taka jest i co, nie mam prawa tego napisac, przeciez napisalam wyraznie ze widze cos takiego pierwszy raz...:O nie moge napisac swoich obiektywnych odczuc...? mysle ze kolorowa sie za to nie obrazi, bo nie ja krytykuje a kawalek miesa... wyobrazam sobie co przechodza kobiety po cc, bo widzialam jak chodzily, trzymajac sie za brzuch i majac grymas bolu na twarzy...to tezjest dla mnie straszne...ten widok ich bolu i co nie moge o tym napisac..?

dziewczynyprzeciez jej sie pieknie zrozslo i nie ma powodu do jakiejs paniki,a dziewczyna ma jasna karnacje wiec bedzie czerwona blizna zreszta te miejsca sa zdane na ciaglstykanie sie zubiorem wiem moim zdaniem jest ok i moja tez jest czerwona bo to tak jest i jesli ginekolog nie widzial zadnych dziwnych rzeczy na ranie to nie masz czego sie martwic,a co do bolu to moze jeszcze bolec jak sie przeciazasz lub duzocwiczysz bo jednak miesnie byly ponacinane i nie sa tak sprawne jak wczesniej.