Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość henk1

Kto widział diabła?

Polecane posty

hedonistycznie * dopiero teraz przeczytałam, że taka dziwaczna pomyłka wyszła :-D

jeszcze przed snem jedna uwaga - to nie prawda, ze nie mam wiedzy na temat swojej religii, wiem nawet więcej niż mi potrzeba..... napisałam tylko, ze nie przeczytałam całej Biblii, jak myślisz ilu Polaków ją przeczytało w całości?

{ a czy wierzycie w życie wieczne? jeżeli nie to czy Was to trochę nie przeraża? } Generalizując.. a kto sie tak naprawdę nie boi śmierci ? Samobójca nie myśli o bogu a śmierci sie nie boi a nawet jej pragnie. Nie da się tego wsadzić w szufladkę. Historia pokazuje że religia nie wiele zmieniła ludzi.. A gromadzenie dóbr..na co jeśli juto może mnie zabić samochód..

Gość Urian
pisarz niezrzeszony >> co mnie urzeklo ? napewno nie jego pisownia ale to ze uparcie wierzy ze mozna ze mna wygrac a to jest juz zuchwalstwo i to zalosne a moze dam mu fory ?

Gość Urian
Myrevin >>> samobojca nie boi sie smierci ta i tak jest nieunikniona On sie boi zycia !

Gość Urian
czyz nie mowimy o tym samym Myrevinie ?

Nie do końca. Stwierdzenie że się boi życia oznacza że jest tchórzem. Czy samuraja też nazwiesz tchórzem.. oni tez się zabijali. Tylko powody były inne.

Gość Urian
samuraje kierowali sie kodeksem a my mowimy o smierci samobojcow ktorymi kieruje strach

Gość Urian
Myrevinie ! na temat samobojcow wiem wiecej niz myslisz trafiaja do mnie w pierwszej kolejnosci ,nie wiedzac ze prawdziwy strach jeszcze przed nimi

Gość Urian
Probuja tlumaczyc na wszelkie mozliwe sposoby, ale na nic to Nie umiesz sprawic bym poczul co czuje samobojca ? nie musisz Myrevinie. Ja doskonale wiem, wszak jestem przy nim w tej chwili

Akika Nie będę się wykłócał o znajomość Biblii. Załatwię to ogranym porównaniem;) \"Czy można być \"trochę\" w ciąży?\";) Absolutnie nie zamierzam pilnować poprawności Waszej pisowni;) Acz pisownia Henka1 jest... oryginalna;) Nie wierzę w życie wieczne. A jaki jest sens naszego życia? Zastanów się, jaki jest sens życia świni? Czy istnieje po to, abyśmy mogli ją zjeść? A chwastów? Żeby utrudniać nam uprawę pomidorów? Uważam, iż żyjemy, tak jak inne stworzenia, po to, by przedłużać gatunek;) Tak myślę;) Wiecie, że świnia, baran, króli, pies i inne zwierzęta często wyczuwają, kiedy mają zostać zabite. Panicznie się boją a przecież duszy (wg. religii chrześcijańskiej) nie mają i wieczne życie jest dla nich niedostępne;) Urian Powiedz mi Diabełku, dlaczego boisz się wody święconej?

porównanie człowieka do świni mnie rozwaliło nie nan chyba już nic do doadania może ytylko tyle, zebyś porónał jak życie świni i człowieka - najdoskonalszgo woru zmieniło się na przestrzeni tysięcy lat... jakie możliwości ma świnia i człowiek... muszę ochłaonąc :-D

Czyżby porównanie cię obraziło? Myślisz, że jesteś tak wyjątkowa, że reszta świata powinna przed tobą kornie giąć klolana? Wiesz, że zęby masz niemal identyczne jak świnka? Serce również. Wiesz, że świnka jest inteligentniejsza od psa? Myślisz, że życie świni się nie zmieniło? Kiedyś brykała sobie swobodnie, ryła w ziemi w poszukiwaniu żarcia, później zaczęto ją hodować, później podawać środki na wzrost, szybsze nabieranie ciała a ruch ograniczano. Dziś nawet nie dopuszcza się świni do knura gdyż człowiek jest w stanie zapłodnić ją skuteczniej. Świnkę zabija się szybko. Rodzi się, żre sztucznie "pędnona, tuczona i zabija baardzo młodo. Myślę, że bardziej powinniśmy się wstydzić tego, co my robimy ze świnkami, niż porównania do nich.

nic mnie nie obraziło zatkał mni eTwój tok rozumowania chodziło mi o możliwości to czego jest w stanie dokonać człowiek i właśnie gdyby nie człowiek świnia żyłaby tak jak tysiace lat temu my jesteśmy stworzeni na podobieństwo Boga, świania to dodatek :-D

Powiedz mi jeszcze. Jaką szansę ma świnka, aby rozwinąć się intelektualnie? W wieku sześciu miesięcy jest zabijana gdyż wspomagacze w tak krótkim czasie pozwalają jej nabrać odpowiednią masę ciała. Zastanówmy się, do czego doszliby ludzie gdyby byli pożerani, jak tylko dożyją pół roku?

Ależ ty jesteś zadufana w sobie. Świnka to dodatek a ty jesteś stworzona na podobieństwo Boga? Naprawdę wierzysz, że jesteś lepsza od świnki? Skąd wiesz, jak potoczyłby się rozwój świni, gdyby nie ingerencja ludzi? Bo przyznasz, że człowiek skutecznie i bardzo brutalnie możliwość rozwoju jej odebrał:O

aha, i przede wszystkim porównanie sensu życia człowieka do sensu życia świni mnie "rozwaliło" poza tym Twoje ego też mnie rowala, nie przeczytałam w całości Biblii wiec jestem nic nie warta jako chrześcijanka, bo nie mozna być trochę w ciąży... zrozum, ja znam dobrą nowinę, a mogę nie mieć czasu ani może nawet odpowiednich możliwości intelektualnych zeby wczytywać się w każdą księgę starego testamentu.... i nie ja jedna na tym świecie, nie kazdy jest alfą i omegą jak Ty :-D i wcale mi to w świecie nie przeszkadza... poza tym pomyśl gdyby nie było takich "ignorantów" jak ja skąd wiedziałbyś jaki Ty jesteś wspaniały i oczytany LOL jaki miałbyś punt odniesienia.. świat to różne poziomy, gdyby wszyscy bili tacy sami byłoby wyjątkowo nudno ;-)

OK Ty mozesz uważać że nie jesteś lepszy od świni Twoja sprawa, za to jesteś lepszy od akiki bye

"nie przeczytałam w całości Biblii wiec jestem nic nie warta jako chrześcijanka"nie przeczytałam w całości Biblii wiec jestem nic nie warta jako chrześcijanka" - kłamstwo. Powiedziałem, że nie znajdziemy płaszczyzny porozumienia a nie, że nie jesteś nic warta jako chrześcijanka. Porównanie dotyczyło stopnia znajomości a nie wartości:O "pomyśl gdyby nie było takich "ignorantów" jak ja skąd wiedziałbyś jaki Ty jesteś wspaniały i oczytany LOL jaki miałbyś punt odniesienia.. " - nie szukam tu sposobów na podniesienie mojego ego, lecz dyskusji. " przede wszystkim porównanie sensu życia człowieka do sensu życia świni mnie "rozwaliło"" - więc jaki jest twoim zdaniem sens życia świni? Żebyś mogła sobie napełnić brzuszek, czy może żeby istoty stworzone na wzór i podobieństwo Boga miały się nad czym znęcać?

może taki jest sens isninia świni, żeby istoty stworzone na wzór i podobieństwo Boga odkryły jakie są, czy będą się znęćać, czy wybiorą nie znęcanie się nad nią. ...

Jak człowiek mógłby je szanować, skoro sama twierdzisz, że świnia jest gorsza od ciebie? Obraża cie porównanie do niej, śmieszy porównanie celu życia twojego i świni? Ciekaw jestem, co myślisz o Św. Franciszku, który zwierzęta nazywał "BRAĆMI mniejszymi". Świnki też.

NIGDY nie pojmiesz o co mi chodzi... świnia jest częścią dzieła |Bożego, ale to człowiek jest stworzony na Jego podobieństwo, to ze nie jest mi równa nie znaczy ze nie mam jej szanować... a świnia nie jest mi równa w innym aspekcie - duchowym, szanuję ją ża jej isnienie, ale zdaję sobie sprawę, że mój umysł i dusza są nieporównywalnie doskonalsze... o ile swoinia ma duszę :-P

jeszcze coś, bo wcześniej nie doczytałam.. są świnie, które nie są zabijane po pół roku, są też zwierzęta chronione - do czego dochodzą? jaki mają wład w potęp, rozwój nauki, lsztuki, iteratury itp itd? :-P

"świnia jest częścią dzieła |Bożego, ale to człowiek jest stworzony na Jego podobieństwo" - czy to jest ten fragment Biblii, który czytałaś i który uznałaś za prawdziwy? Dlaczego akurat ten nie jest twoim zdaniem metaforą? Bo stawia cię na wyjątkowej pozycji? "to ze nie jest mi równa nie znaczy ze nie mam jej szanować" - http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2626000.html http://empatia.pl/str.php?dz=75&id=245&str=1 To jest ten szacunek? Wieć Bóg musi być strasznym sadystą skoro istoty stworzone na jego podobieństwo robią takie rzeczy:O "http://empatia.pl/str.php?dz=75&id=245&str=1" - czyżby? Rozmawiałaś ze świnią na tematy egzystencjonalne? Nie? Nie potrafisz się porozumieć ze świnią pomimo twojej doskonałości i duchowych walorów? To może nie jesteś aż tak doskonała. Ponadto, pod względem moralnym, to ludzie stoją niżej. To nie świnie znęcają się nad ludźmi:O "są świnie, które nie są zabijane po pół roku, są też zwierzęta chronione - do czego dochodzą? jaki mają wład w potęp, rozwój nauki, lsztuki, iteratury " - a jaki masz ty osobiście? Bo niezauważyłem? Chcesz powiedzieć, że jeśli pozwolimy kilku egzemplarzom pożyć dłużej w zamkniętej enklawie, powinny tworzyć dzieła literackie w twoim języku aby być uznane za "rozwinięte"? Czyli cała kultura celtycka była dzika i się nie rozwijala bo chociaż pismo znała, nie używała go spisywania arcydzieł. Wszystko przekazywano ustnie:O

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się