Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Calistaa21

Jesli cierpisz na schizofrenie lub ktos ci bliski Wejdz prosze!

Polecane posty

Gość Calistaa21

Chcialabym zapytac jakie sa objawy i w jaki sposob chory postrzega swiat.Podejrzewam u siebie te chorobe dlatego bardzo chcialabym porozmawiac Chororba ta czasem nosi miano opetania Ja wlasnie tak sie czulam Prosze o powazne potraktowanie tematu

tak to prawda ze schizofremia jest laczona z opentaniem. wiem ze w polsce jest jeden ksiadz ktory potrfi okreslic czy ososba jest chora czy opentana..slyszalam to w szpitalu od psychiatry

Gość Calistaa21
To co ja przeszlam pare miesiecy temu lekarze okreslili jako stres. Ja naprawde czulam sie jak opetana Slyszalam glosy i to bylo jak komendy gdy nie chcialam tego zrobic to slyszalam ze jesli tego nie zrobie to cos sie stanie moim bliskim Tego sie balam najbardziej.Widze rozne dziwne rzeczy wszystko co mnie spotkalo jest zwiazane z Bogiem i temetyka religijna Teraz juz nie slysze zadnych glosow ale bardzo sie boje ze to moze wrocic.Slyszalam glos ze mam sie zabic Stalam za barierko na dachu wysokiego bloku ale nie mialam odwagi zeby to zrobic Mysle ze zrozumiala mnie by osoba ktora przez to przeszla Prosze jesli jest tu takla osoba odezwij sie

bo to moze byc ktoras z psychoz...ale to wtedy jesli sie naduzywa alkoholu w zespole oddstawiennym to wystepuje

Gość Calistaa21
Nigdy nie naduzywalam alkoholu Zdarza mi sie wypic raz na pol roku Ja po prostu widze to czego inni ludzie nie dostrzegaja i to czego by nie zrozumieli Czy zastanawiales sie dlaczego szaty Maryji i Jazusa sa niebiesko czerwone? Wydaje mi sie ze cos juz kiedys bylo i nikt tego nie pamieta tylko ja To takie dziwne uczucie przypomina sie grupa ludzi sa to mezczyzni ktorzy potrafia porozumiewc sie telepatycznie i pszyszli tutaj z misja zeby ratowac swiat Wiem ze to co pisze wydaje sie banalne ale to nie jest moj wymysl ja po prostu widze obrazy i przypominaja mi sie rzeczy ktorych nikt nie pamieta Widze mezczycne bardzo silnego i duzego ktory ma na twarzy takie same blizny jak matka boska jasnogorska na obrazie.Pare miesiecy tem chodzilam po ulicach i slyszalam komendy(GLOSY) ze mam calowac lyudzi w stopy i chodzilam cala noc po ulicach to bylo jakby osobista pielgrzymka Uderzalam glowa o sciane To nie bylam ja Cxulam jakby cos mialo nade mna kontrole To bylo straszne

Gość xarra
to czy jesteś chora może stwierdzic tylko lekarz i nie są to krótkotrwałe obserwacje.U mojego ex który cierpi na tę chorobę zaczęto podejrzewac że jest chory psychicznie już w pierwszym badaniu na podstawie niewłaściwego napięcia mięśni i rozszerzalności spojówek.czas pokazał że była to schizofrenia paranoidalna.Na moje oko jesteś zbyt zakręcona religijnie tzn glęboko wierząca i stąd te objawy..

Gość Calistaa21
Bylam poddana roznym badaniom rowniez glowy nie stwierdzono u mnie zadnych zmian To co mi sie przytrafilo lekarze okreslili jako stres Nie chodzilam zbyt czesto do kosciola ale w tym czasie kiedy mi sie to wszystko przytrafilo modlilam sie cala noc i kleczlam i mwilam dla jego bolesnej meki nie moglam spac przypominaly mi sie jakies sytuacje widzialam w podswiadomosci rozne obrazy twarz Pana Jezusa tAK CIEZKO JEST MI O TYM PISAC Glosy mowily cos o swiecie 3 krzyzy a statue wolnosci odbieralam diablice ktora trzyma w reku krzyz Ja wiem ze to wszystko nie trzyma sie kupy Ale czasem takie stany wracaja i boje sie ze to sie moze powtorzyc

Gość xarra
a ten stres to z powodu jakiś silnych kłopotów albo przeżyc emocjonalnych?Pytam bo mnie się zdarzyła podobna sytuacja z powodu bardzo silnych emocji z którymi nie potrafiłam dac sobie rady

Gość zimowa pora
Droga Calistaa21 wedle mojej wiedzy jesteś zupełnie zdrowa.Po prostu słyszanym złym głosom powiedz stanowczo \'\'nie\'\'zupełnie tak samo jakbyś to \'\'nie\'\' mówiła do żywej osoby.Bo to prawie to samo.No cóż budzi się w Tobie druga osobowość...To nie choroba to talent.Ale może to być również próbą uniku,ucieczki przed trudnościami dnia codziennego.Tak czy siak To Ty kierujesz swoim \'\'okrętem\'\' Ty jesteś kapitanem.Kłopot w tym że dróg,kierunków jest wiele a Ty masz wybrać tą jedną...Czy coś jeszcze chcesz Wiedzieć ?A może sięgnij po jakąś książkę.Pozdrawiam Cię serdecznie

Gość a ja myslę
że możesz być chora, niestety. to co piszesz to urojenia, a ich tereść jest częśto religijna. tylko psychiatra, dlaczego nie pójdziesz na wizyte i nie porozmawiasz????

Gość Calistaa21
Tak ten stres byl z powodu duzych klopotow zyciowych. Robilam rozne dziwne rzeczy Moze jest tu ktos kto chcialby o tym porozmawiac xara odezwij sie

Gość -kleo
Calista, mam chorego na schizofrenię paranoidalną sasiada. Często rozmawiamy, ale on nie odróznia głosów od rzeczywistości, po prostu są one częścią jego świata. Tematy te najczęściej kręcą się wokół treści religijnych. Opowiada o swoich rozmowach ze świętymi, o ich przekazach, ostrzeżeniach. Wspomina, jak go ścigało SB np, albo jak lekarze go chcieli uśmiercić. Kiedyś próbowałam go uczyć odróżniania urojeń od realności, ale bez efektu. Bierze systematycznie leki, ale raz do roku jakiś głos mu wmówi, że jest już zdrowy, odstawia leki i zaczyna widzieć diabły, niestety, czyli piekło zaczyna rządzić. Kończy się to kaftanem i szpitalem psychiatrycznym na 3 miesiące, bo zaczyna szaleć, pali swoje ubrania, dokumenty, omamy i urojenia nasilaja się , w każdym widzi swojego wroga. Zdarzyło się, że o mało nie udusił pielęgniarkę, bo widział szatana, a nie wylękniona kobietę. To są omamy wzrokowe. Na co dzień jest sympatycznym, grzecznym gościem, lubi fotografować, jest czyściutki, zadbany, robi zakupy, pracuje w ogródku, duzo czyta, opiekuje się psem. Pewnie ktoś postronny , na podstawie obserwacji, a nawet rozmowy, nie zorientowałby się , że jest chory, bo tylko ze mną rozmawia o swoim świecie, ma do mnie zaufanie, wie, ze ja to akceptuję, nie oceniam, nie krytykuję. Mieszka ze starym ojcem. A stres, potrafi rozchwiać psychikę niewyobrażalnie. Moja ciocia przezyła obóz koncentracyjny. Tam miała okres takiego załamania, że mówiła sama do siebie, słyszała głosy z nieba i sama czuła, że wariuje.Jak twierdzi, bardzo pomogła jej modlitwa i głęboka wiara. Mam też innego znajomego schizofrenika, ale to nieco inny rodzaj schizofrenii, moze potem o tym napiszę, bo muszę brać się za obiad. Obraz mózgy w przebiegu schizofrenii jest nieco zmieniony, więc prawdopodobnie lekarz mógł mieć rację. Bierzesz jakieś leki ?

Gość Calistaa21
Ja rowniez slyszalam rozne glosy ktore mi rozkazywaly Zniszczylam swoje swiadectwa maturalne paszport dowod i inne dokumenty.Glosy kazaly mi sie zabic Zapewne zdrowej osobie ciezko jest zrozumiec osobe chora. Teraz objawy u mnie ustopily i nie slysze juz glosow Dziwi mnie to ze najczesciej choroba dotyczy aspektow religijnych co wydaje mi sie dziwne Sama juz nie wiem w co mam o tym myslec Wielu uczonych ludzi twierdzi ze to duchy atakuja czlowieka. Czytalam o przypakach opetania.Gdy mialam te tak zwane ataki bardzo wiezylam w Boga i bardzo duzo sie modlilam bylam prawie codziennie w kosciele. Dlaczego schizofreniczny maja podobne mysli? Probuje znalezc odpowiedz na pytanie.Ja podejrzewam u siebie schizofrenie Lekarze okreslili to u mnie jako silny stres bo nie bylo zadnych zmian w moim mozgu ani urazow.Uwazalam ze istnieje mala grupa ludzi ktorzy potrafia znikac i ktorzy slyszxa soje mysli i sa poslannikami BogaTo byl naprawde rzeczywisty obrazWidzialam rozne powiazania miedzy datami Czy moglabys mi powiedziec jakie sa jeszcze objawy u twojego sasiada?Interesowalam sie rowniez wiedza tajemna i za wszelka cene chcialam rozgryzc wszelkie tajemnice.

Gość Calistaa21
Ja rowniez slyszalam rozne glosy ktore mi rozkazywaly Zniszczylam swoje swiadectwa maturalne paszport dowod i inne dokumenty.Glosy kazaly mi sie zabic Zapewne zdrowej osobie ciezko jest zrozumiec osobe chora. Teraz objawy u mnie ustopily i nie slysze juz glosow Dziwi mnie to ze najczesciej choroba dotyczy aspektow religijnych co wydaje mi sie dziwne Sama juz nie wiem w co mam o tym myslec Wielu uczonych ludzi twierdzi ze to duchy atakuja czlowieka. Czytalam o przypakach opetania.Gdy mialam te tak zwane ataki bardzo wiezylam w Boga i bardzo duzo sie modlilam bylam prawie codziennie w kosciele. Dlaczego schizofreniczny maja podobne mysli? Probuje znalezc odpowiedz na pytanie.Ja podejrzewam u siebie schizofrenie Lekarze okreslili to u mnie jako silny stres bo nie bylo zadnych zmian w moim mozgu ani urazow.Uwazalam ze istnieje mala grupa ludzi ktorzy potrafia znikac i ktorzy slyszxa soje mysli i sa poslannikami BogaTo byl naprawde rzeczywisty obrazWidzialam rozne powiazania miedzy datami Czy moglabys mi powiedziec jakie sa jeszcze objawy u twojego sasiada?Interesowalam sie rowniez wiedza tajemna i za wszelka cene chcialam rozgryzc wszelkie tajemnice.

Gość Calistaa21
Obecnie biore risperon ale malutka dawke tylko jeden miligram

Gość ciężka sprawa -
Lekarze zakwalifikowali to jako stres? Hm... pewnie wiedzą co mówią. Ale skoro bawiłaś się w "wiedzę tajemną" to może poszukaj jakiegoś egzorcysty? Tylko nie czarownicy, ale księdza kk, każda diecezja ma takiego ona usługach, oni za egzorcyzmy pieniędzy nie biorą

Gość Calistaa21
Ja juz nie slysze zadnych glosow czuje sie zdrowa i nie potrzebuje egzorcysty Wiedza tajemna interesuje sie nadal i umiem powiazac ze soba rozne fakty np.daty wydarzenia znaczenie 13 i czeste ich wystepowanie Wczesniej widzialam rozne symbole religijne. Wiem rowniez kim sa ludzie ktorzy zwracaja uwagi na krzyzyki na chodnikach nie widzialam takich w Polsce ale w stanach takie sa Nie kazdy zwraca na to uwage Moglabym tak pisac i pisac zapewne uznasz to za moje wymysly Umiem rozgraniczyc prawde od fikcji wiem co naprawde wydazylo sie w moim zyciu.Byc moze schizofrenicy to ludzie ktorzy slysza wiecej i widza wiecej.

Gość Calistaa21
Ja nie wmawiam sobie choroby ja ja u siebie podejrzewam mialam wszystkie objawy jakie wystepuja u schizofrenikow Jesli bedzie taka potrzeba i nie bede sobie mogla poradzic w przyszlosci z glosami skontaktuje sie z egzorcysta Mysle ze zrozumiec mnie moze tylko schizofrenik lub osoba z jej otoczenia Szkoda ze nie ma takiego na forum

Gość przykro mi to pisac
ale mysle, ze sie troche oszukujesz. przedewszystkim z ta tajemna wiedza. wydaje mi sie, ze niepotrzebnie sie karmisz nadzieja, ze to co mowisz to prawda. przykro mi, ale "normalni" / bez urazy / nie zaprzataja sobie glowy takimi zjawiskami, o ktorych piszesz, a przeswiadczenie, ze moga one miec jakies cudowne znaczenie moze oznaczac chorobe. mysle, ze dla swojego dobra poza szukaniem pomocy u lekarza i ksiedza, powinnas sama zwalczac takie mysli..laczenia dat i zjwisk, wybacz, ale dla mnie to conajmniej dziwne.

Gość ciężka sprawa -
no to się zdecyduj czego chcesz... Skoro nie ma podstaw do stwierdzenia choroby psychicznej, może to własnie jest przyczyną, poczytaj sobie książki na ten temat. Nie chcesz się tego pozbyć, to brnij dalej, może w końcu osiagniesz efekt. Aczkolwiek nie sadzę, aby był to efekt zgodny z twoimi oczekiwaniami :classic_cool:

Gość przykro mi to pisac
piszesz, ze chcialabys znalezc zrozumienie u osob z ta sama choroba, ale czy nie po to aby karmic w sobie te"umiejetnosci"? mysle, ze mozesz znalezc zrozumienie wsrod zdrowych ludzi i nie bedzie Ci wtedy przy nich potrzebne zadne laczenie dat. mysle, ze nawet rozmowa z inna chora osoba moglby byc zla gdyz nawzajem moglibyscie sie nakrecac...

Gość Calistaa21
No wlasnie dla was jesli mam odmienne poglady i zainteresowania to jestesm ta nienormalnosc Czy znacie definicje normalnosci? Normalne jest to co jest uznane przez wiekszosc za normalnosc. Mialam robione badanie glowy i nie wykryli u mnie schizofreni a mialam prawie wszystkie jej objawy Silny stres tak to nazwali

Gość przykro mi to pisac
wiesz co nie wydajemi mi sie aby to co napisalas, ze robilas jest "innym pogladem". rozumiem Twoje rozgoryczenie, ze poslugujemy sie definicja normalnosci, ale tak jest zbudowany swiat. a to co opisalas to nie trzeba byc lekarzem aby wiedziec, ze nie jest do konca zdrowe. sama piszesz, ze te wydarzenia staly sie pod wplywem silnego stresu, a mimo to chcesz aby byly innymi pogladami???

Gość Calistaa21
Kuraiko Czy moglabys m,i napisac co mowila twoja babcia o glosach jak sie zachowywala Czy bylo tak ze choroba w niej zasypiala a pozniej na nowo sie budzila?Interesuja mnie mysli osoby chorej Czy mnowila cos o religii?

Gość polecam..........
Ci autorko forum dla chorych na schizofrenię. tam znajdziesz zrozumienie. bierzesz leki i dlatego nie masz objawów wytwórczych.a to co opisujesz to niestety brzmi niepokojąco i wygląda na urojenia.

Gość spaghetti
Calista, nie jestem lekarzem i nie wiem co jest powodem tych dziwnych sytuacji, ale widze optymistyczna ceche u Ciebie, chcesz wiedziec dokladnie co Ci dolega, szukasz odpowiedzi na dreczace pytania i rozsadnie podchodzisz do sprawy.( tzn zdajesz sobie sprawe, ze wiekszosc z tych rzeczy to ty;lko gra umyslu a nie rzeczywistosc. Moze sprobuj isc do jakiegos innego specjalisty, ten byc moze nie zdiagnozowal Cie trafnie. Dobrze by bylo nawiazac kontakt z osobami majacymi podobne problemy, moglabys bardziej zrozumiec siebie i poczulabys sie rozumiana. Trzymam kciuki

Gość przykro mi to pisac
ja nie podzielam takie zdanie, ze zadje sobie sprawe z tego co sie z nia dzieje..gdyz uwaza, ze ma jakies nadzwyczajne zdolnosci, a to pierwszy krok aby sie pograzzc..niestety. zycze Ci jak najlepiej, ale wmawiajac sobie, ze masz cudowne zdolnosci nie wygrasz raczej z choroba. radze zaufac lekarzom,a nie doszukiwac sie nadprzyrodzonych mocy, ktore moga w takiej sytacji tylko zamieszac w glowie. byc moze kiedy staniesz na nogi to bedziesz mogla rozwijac zainteresowania, ale teraz to chyba nie wskazane.

Gość Calistaa21
Juz wchodzilam na tego typa fora internetowa i to co dalo mi sie zauwazyc jest to ze mialam podobne objawy do ludzi chorych Kazdy ma jakies zainteresowania moim jest wiedza tajemna i rowniez psychologia o czym nie pisalam wczesniej. Jedyna rzecza ktora mnie dziwi to to ze schizofrenicy maja bardzo podobne mysli najczesciej o tej samej tematyce czyli religijnej. Glosy nie sa jakis przyjemnym przezyciem Gdy je slyszalam czulam sie bardzo zle Nie wiedzialam co mam ze soba zrobic czulam nieustajace napiecie i probowalam z nimi walczyc Na szczescie teraz ich nie slysze