Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotka199999

Alkoholizm

Polecane posty

Gość kotka199999

Co zrobic zeby alkoholik przestal pic? Ja nie mam juz sil;/

Gość hm niestety
wiele zrobic nie mozesz,jesli ta osoba nie chce pomocy-znam to,pochodze z rodziny z problemem alkoholowym, prosby ,groźby na niewiele sie zdają, niestety:( istanieje leczenie przymusowe-w przypadku mojego ojca poskutkowalo,nie pije juz kilka lat,mam nadzieje,ze juz na zawsze:O ehhh

Gość kotka199999
Jak to bylo z tym leczeniem przymuswoym....jak to mozna zalatwic? Moj ojciec tez pije;/

Gość nic nie zrobisz aby przestal
pic o ile sam nie bedzie tego chcial. jedyne co mozesz zrobic to pomoc sobie i nauczyc sie postepowac z osoba uzalezniona. z tego co piszesz mozna wywnioskowac, ze jestes osoba wspoluzalezniona i potrzebujesz pomocy. dletego musisz sie udac do najblizeszgo osrodka leczenia uzaleznien i tam zasiegnac porady wazne jest tez o ile nie najwazniejsze aby isc na spotkanie al-anon w Twojej okolicy to grupa wsparcia dla bliskich osob uzaleznionych. dowiesz sie tam jak postepowac z osoba uzalzniona i jak pomoc sobie z wlsnymi uczuciami. naprawde goraco polecam.

Gość nic nie zrobisz aby przestal
http://www.al-anon.org.pl/spis.html pod tym linkiem znajdziesz adersy gru w calej Polsce mozesz tam pojsc i zapytac o pomoc. nie sa to grupy wyznaniowe, a spotkania sa bezplatne. piszesz, ze chodzi o ojca, wiec zostaniesz skierowana zaleznie od wieku do grupy dla mlodziezy, albo doroslych, najlepiej aby w terapi uczestniczyla cala rodzina gdyz tylko wspolpraca calej rodziny moze przyniesc efekt. wiem, ze mozesz sie wstydzic itd., ale trzeba wybrac to co jest najwazniejsze. podaj ojcu aders grupy AA byc moze skorzysta. ze swojego doswiadczenia wiam, przymusowe leczenie nie pomoze jesli alkoholik sam nie wykarze woli zaprzestania picia dlatego lepiej znalezc dla niego grupe wsparcia gdzie sa tacy sami ludzie jak on. najwazniejsze jest to abys sama podjela leczenia choc w pierwszej chwili moze wydawac ci sie to zbedne. jednak jesli jest w domu alkoholik to wszyscy przez to cierpia.

Gość hm niestety
trzeba taką osobę zgłosić w prokuraturze,dokładnie opisać całą sytuacje, podać osoby na świadków-potem one wszystkie muszą sie stawic u prokuratora,który je przesłuchuje. W miedzy czasie jest wywiad środowiskowy-przyjeżdza policja, sprawdza co i jak. W koncu sprawa trafia do sądu. Wiem to wszystko straszne i duzo nieprzyjemnosci,ale czasem tak trzeba:O Wspolczuje Ci bardzo,wiem jaki to bol. Ale mysl o sobie, ja w tej chwili zapisalam sie na terapie DDA, i chce zacząc w koncu myslec o sobie i swoim zyciu. Powodzenia;)

Gość kotka199999
Martwie sie o mojego tata ze zle skonczy;/ Dziekuje wszytkim za porade......moj kontak z nimjets coraz gorszy boje sie ze nie dlugo sie urwie....nie mam do niego szacunku....tyle przykrych rzeczy mi wypowiedzil;/

W swoim mieście powinnaś mieć Gminną Komisje Profilaktyki Uzależnień i Przeciwdziałania Przemocy. (pewnie mają swoją stronę www) Udaj się do nich. Na początek na niezobowiązującą rozmowę. Pogadaj z nimi. Oni ci doradzą. Ps: ja jestem w takiej komisji u siebie. Tyle ze nie w podzespole od takich rozmów. Mój podzespół odpowiada za kontrole pod kątem koncesji na aklkohol. Ale taka komisja może zmotywować kogoś do odwiedzania grup wsparcia (to nie to samo co AA). Najpierw z nimi pogadaj, niech ci wyjaśnią jakie możesz mieć możliwości, jakie oni. ps: nie leć od razu do prokuratury. Lepiej najpierw łagodnie działać. Pogadaj z tymi z komisji. Oni na pewno mają swój punkt konsultacyjny