Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosik2007

czy kazde niedotlenienie to porazenie mozgowe?

Polecane posty

Gość gosik2007

jak szukam w internecie informacji na temat niedotlenienia mozgu okoloporodowego, to ciagle pokazuja mi sie informacje o dzieciecym porazeniu mozgowym, ktore powodowane jest niedotlenieniem. czy ktoras z Was wie, czy zawsze niedotlenienie powoduje porazenie?

Mój syn urodził sie niedotleniony,dostał 8 w slali za kolor skóry,był ogrzewany,jest w pełni sprawny fizycznie i umysłowo.

Gość gosik2007
a czy mial jakies zmiany wykazane na usg? moja corka dostala 10 w skali apgar, ale jak ostatnio robilam usg, to wyszlo, ze ma jakies czesci komor bocznych powiekszone (niestety calych komor juz nie mozna bylo obejrzec, bo ciemiaczko za male)-na tej podstawie pani radiolog stwierdzila, ze musialo wystapic niedotlenienie okoloporodowe i kazala isc do neurologa. a na wizyte do neurologa trzeba czekac, nawet w prywatnych przychodniach, wiec odchodze od zmyslow. u corci wczesniej stwierdzili asymetrie

No nie,aż tak to nie było,ale nie martw sie,mysle,że to tylko jakis drobiazg zwiazany z młodym wiekiem malucha.Poczekaj do wizyty i nie martw sie na zapas.

Wklep ten temat na forum medyczne, tu masz adres http://commed.pl/neurolog-vf12.htm. Tam często piszą i \"mądre głowy\" i ludzie z własnymi doświadczeniami. A szczególnym uznaniem cieszy się niejaki \"peter\", który pomógł fachowo nie raz i w niejednym temacie...Spróbuj tam zasięgnąć języka. Pozdrawiam :).

nie martw sie na zapas, radiolog ocenia badanie a nie dziecko, poza tym badanie usg jest tylko badaniem dodatkowym, najwazniejszy jest stan ogolny dziecka, i jeszcze usg jest badaniem bardzo subiektywnym, kazdy radiolog widzi obraz na swoj sposob, czasem wystarczy zmiana polozenia glowicy i juz roznica w ocenie,

moja córka urodziła się z niedotlenieniem, miała 3 pkt w skali Aphgar. Teraz jest zdrowa fizycznie i psychicznie. GŁowa do góry

Gość gosik2007
dzieki za slowa otuchy. przynajmniej wiem, ze moze z moja mala nie musi byc az tak zle. juz za dwa dni mam pierwsza wizyte u neurologa, a za kilkanascie u innego. moze tych dwoje powie mi jak to naprawde jest z moja corka

Ja również urodzilam sie z niedotlenieniem 6 pkt. Apgar. Jest jak najbardziej zdrowa fizycznie i umysłowo:)

Powiększone komory to częsty skutek niedotlenienia, nie musi wiązac się z czyms groźnym czy niebezpicznym i nie musi być od razu porażeniem ale trzeba to kontrolować dlatego wizyta u neurologa jak najbardziej wskazana. Szkoda ze ciemie już małe, bo jeśli neurolog bedzie chciał widzieć dokładniej te komory bo usg mu nie wystarczy trzeba będzie robic tomografię albo rezonans.

to wyszlo, ze ma jakies czesci komor bocznych powiekszone Moja koleżanka miała bardzo trudny poród, przez vacuum (w XXI wieku!) ... nie muszę dodawać czym to może grozić... W związku z tym dziecko miało usg przez ciemiączko. Podobno neurolog powiedział, że gdyby większości z nas wykonać takie badanie, to komory różniłyby się między sobą. Powtarzam tylko to, co usłyszałam. Powiedział, że wszystko jest w porządku.

Gość hub
i co z twoim dziekcim?? bo ja boje sie bardzo ze moja coreczka ma porazenie mozgowe:((( jest wczesniakiem i ostanio zaczely jej drzec nozki:((( i bardzo sie prezy!

nie syn mojej przyjaciolki urodzil sie niedotleniony, w zamartwicy, po cc byl zaraz reanimowany, dostal 3 punkty, pozniej 6 teraz ma roczek i wszystko z nim ok

Moja córka urodziła się w zamartwicy, była niedotleniona, dostała 4 punkty. Usg główki robione miała jeszcze w szpitalu, były niewielkie ślady po niedotlenieniu. Teraz ma 3 miesiące, jako że ma jeszcze inne problemy (nie związane z niedotlenieniem) a wg pediatry rozwija się prawidłowo, pierwsza wizyta u neurologa w środę. Boję się, ale ma, nadzieję, że jest ok. Trzymam kciuki za Twoją córę :)

Gość iko
Rodziłam swojego synka przez cesarskie cięcie , jak miał 2 miesiące to pani neurolog powiedziała ,że prawdopodobnie ma dziecięce porażenie mózgowe ,miał też asymatrię ciała układał się w rogalik, lekarka stwierdziła że musiało dojśc do niedotlenienia w czasie porodu, po intensywnej rehabilitacji synka , w piątym miesiącu już siedział a w 7 stał, lekarka do której chodziliśmy na kontrole powiedziała , że się na szczęście pomyliła i było po strachu,głowa do góry ,lekarze też się mylą

Moja córeczka urodziła się w zamartwicy umiarkowanej (6 pkt potem 9), niedotlenienie, na usg obraz cun prawidłowy, nawet dzisiaj byłyśmy u neurologa i pochwaliła, że tak pięknie się rozwija :) wszystko ok :)

Nie martw się na zapas, mój synek też tak miał - niedotlenienie i na usg asymetrie, a 2 mce po porodzie jak powtarzałam usg nie było już śladu:Dto że teraz coś ma nic nie znaczy!lekarka neurolog mi tłumaczyła że u takich dzieci to się pięknie samo regeneruje:D pozdrawiam

Gość kathrin1982
witam. ja urodzilam synka 2 mc temu w silnej zamartwicy dostal 2 punkty apgar, przez miesiac mprzebywal na oiomie, lekarze nie dawali mu szans na przezycie a jednak synek byl twardziej i zyje:) dzis ma skonczone 2 mc i wyglada swietnie, w prawdzie chodzimy na rehabilitacje ale lekarze wszyscy mowia ze jak na jego ciezka przeszlosc synek wyglada swietnie i oby tak dalej;]