Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martamas

czy znieczulenie zewnątrzoponowe może dostać każda rodząca?

Polecane posty

Gość martamas

czy jak ma się chory kręgosłup to tez można podać takie znieczulenie? od kilkunastu lat leczę się n akręgosłup, często wypadają mi dyski, mam skrzywienie odcinka lędźwiowego, zwyrodneinai w odcinku szyjnym i nie wiem czy w razie potzreby będę mogła prosić o takie znieczulenie, boję się ponieważ już raz dawano mi zastrzyk tzw. blokady w kręgosłup i miałam po tym 2 tyg niedowład rąk :( prosze o info dziewczyny co miały podawane takei znieczulenie, czy lekarz pyta wcześneij czy sa jakieś pzreciwskazania, jka to wygląda? dzięki

powinnaś to skonsultować z lekarzem a nie z Kafeterią. i radzę ci szczerze nie czekaj aż lekarz zapyta czy masz kłopoty z kręgosłupem tylko melduj od razu bo możesz sobie poważną krzywdę zrobić (skoro miałaś niedowłady) może lekarz zaproponuje inne rozwiązanie skoro nie możesz narażać kręgosłupa

hej.Jak rodziłam córkę osiem lat temu tez chcialam znieczulenie zewnątrzoponowe.Niestety mam skolioze 8 st. i tu już odpadłam to znaczy lekarze nie zgodzili sie.Dziś się cieszę ponieważ takie znieczulenie jest niebezpieczne może nawet doprowadzić do paraliżu.Tak usłyszałam od ginekologa więc odradzam ci.

ja rozumiem że strach przed bólem jest silny (sama jestem w 1 ciąży) ale nie postępuj nierozsądnie lepiej przecierpieć lub umówić sie na cesarkę w narkozie niż zostać np. sparaliżowaną matką

Gość martamas
dzięki za odpowiedzi, ja mam nadzieję, że poradzę sobie bez z neiczulenia, ale gdyby cos... a na razie lekazr nie pytał mnie wcale o ewentualne schorzenia kręgosłupa, ale jak będę na anstępnej wizycie karze sobie to zaznaczyć w karcie ciąży.

na Twoim miejscu chyba bym pomyślała o cc , nie ryzykuj niedowładu, przy bólach krzyżowych nie dasz rady , a oprócz tego pomyśl musisz być sprawna po porodzie bo będziesz potrzebna dziecku , porozmawiaj z lekarzem przed porodem .

czupurek ma chyba rację - po co obciążać kręgosłup skurczami skoro wypadają ci dyski a z bólu możesz się niekontrolowanie wygiąć to może słuszniej zrobić cc w ogólnym znieczuleniu?