Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama_Krzysia

Fotelik - tyłem do kierunku jazdy.

Polecane posty

Gość Mama_Krzysia

Witam Szukam fotelika w którym dziecko może siedzieć tyłem do kierunku jazdy (synek ma 8,5 miesiąca). Na oku mam fotelik MOBI COMFORT Baby Dreams - czy ma ktoś taki? Lub inny który można używać do 18 miesiąca. Pozdrawiam Ania

chciałam ci powiedzieć ,że nie ma takiego fotelika do 18kg żeby dziecko siedziało tyłem do kierunku jazdy:/:/ A nie możeszmu kupić żeby normalnie siedział??? co to za różnica???

kazdy fotelik da sie posadzic tylem i prodem do jazdy przynajmniej ja mialam chicco i sadzalam tak i tak ale nigdy na tylnym siedzeniu tylem do jazdy no chyba ze ktos siedzial z tylu

jak to nie ma? mieszkam w Szwecji i tutaj dzieci MUSZA jezdzic tyłem do kierunku jazdy do 6 roku zycia!!!

Gość vjgjghjghj
jak to tyłem?

Gość Mama_Krzysia
Z tego co wiem musi być napisane, że fotelik jest przystosowany do mocowania tyłem do kierunku jazdy. A wiem, że ta firma wypuściła ten fotelik niedawno i może któraś z mam go już ma. Dlaczego tyłem - no cóż jest to najbezpieczniejsze dla dziecka, może ten cytat Cię przekona: "Przy zderzeniu czołowym głowa siedzącego przodem pasażera zostaje rzucona do przodu ze znaczną siłą. To jest pęd wprawiający głowę w ruch w kierunku przód-dół do klatki piersiowej, a następnie z powrotem do góry. Szyja dorosłego może wytrzymać takie obciążenia relatywnie dobrze, szyja małego dziecka, niestety, nie" Wprawdzie jeżdżę bardzo ostrożnie, ale inni nie koniecznie się do tego stosują.

Gość ratujcie
Juz widze 6 latka tyłem do kierunku jazdy...a nogi to niby gdzie ma trzymać? 9 miesieczne dziecko siedzi juz stabilnie wiec jak najbardziej moze jezdzic przodem do kierunku jazdy

Gość Mama_Krzysia
Oczywiście, że może. Nikt temu nie przeczy. Tylko sprawa rozbija się o to, że jazda tyłem do kierunku jazdy jest dużo bardziej bezpieczniejsza. Zobacz sobie filmik to może zmienisz zdanie: Przodem do kierunku jazdy: http://youtube.com/watch?v=NMFPSStXfqE&feature=related A tu tyłem do kierunku jazdy: http://youtube.com/watch?v=K62Ea8Fs4ng&feature=related Dla mnie sprawa jest oczywista.

Gość są foteliki
0-18 montuje się je tyłem lub przodem do kierunku jazdy

Jak 6 latek ma siedzieć tyłem do kierunku jazdy?? W kucki? przecież sobie zęby kolanami powybija:P

Gość są foteliki
jak to jak nogi do bagażnika :) :) No chyba, że nie ma bagażnika.

Gość ratujcie
To,że jest napisane,że może wcale nie oznacza ,że sprawdza sie to w praktyce.Łatwo wam przytaczać przykłady z prasy i netu.A moze któraś z was to przezyła??????/Bo ja tak!!!I wiem jak wyglada zderzenie czołowe z dzieckiem przypietym przodem do kierunku.Jak ma dobry fotelik z atestami to tak naprawde jest małe prawdopodobienstwo szkody(chyba ze cos przebije auto)Jezeli dziecko siedzi stabilnie to może jezdzic przodem.No i z tym 6 latkiem to niezła przesada...Ha ha usmiałam sie.

Gość Mama_Krzysia
Hmm na razie ma 8,5 miesiąca. Jak dojdzie do 6 lat to wtedy będę się martwić ;)

Gość są foteliki
mam taki sam ale przodem do kierunku jazdy to go nie montowałam, bo nie wiem jak

Gość przeciez tylem do kirunku jazd
jest bardziej niebezpiecznie niz przodem, zwlaszcza jak masz poduszki powietrzne zastanowcie sie mamuski

nie pomoge bo nie pamietam jak to się robiło, troche czasu juz mineło a i fotelik już używa następne bobo:)

Gość Mama_Krzysia
do ratuje Dobrze, że wszystko się pomyślnie skończyło. Ale tu idą też inne czynniki, z jaką prędkością jedzie samochód i ile lat ma dziecko. Ja wiem tylko to i tego się trzymam, że NIEMOWLĘ ma bardzo słabe mięśnie i kości karku i to co nie wyrządzi krzywdy starszemu dziecku niemowlęciu może wyrządzić sporą szkodę. Zresztą filmy pokazują jak duże są to przeciążenia i można by sobie wyobrazić jak małe niemowlę to zniesie.

Gość Mama_Krzysia
Ja mam już fotelik do 13 kg, teraz szukam do 18 kg. Krzyś jest już pomału za duży na ten fotelik. Plus jeszcze ubranka zimowe to już robi się z niego kuleczka ;) Ja sadzam dziecko na tylnym siedzeniu za pasażerem, tyłem do kierunku jazdy. I w każdym aucie można wyłączyć poduszkę. I wyłącza się ją gdy stawi się tam fotelik.

Może i nie ucierpi na tym kark dziecka i kręgosłup, ale zwróć uwagę na to, co dzieje się z nogami takiego dziecka, kiedy siła przecież odrzuca je do przodu i do tyłu. Nogi zostają praktycznie przygniecione siłą działającą na tylnią kanapę.

Gość Mama_Krzysia
do waniliowy_budyn Z tego co wiem i przeczytałam to dziecko może ugiąć nogi w kolanach. Zdjęcie na dole strony: http://fotelik.info/212.html Skoro firmy, które robią testy zderzeniowe twierdzą, że jest to bezpieczne dla nóg dziecka to widocznie tak jest.

Gość ratujcie
Bez sensu,pewnie,że do zdjęcia to każdy umie sie usmiechnąć,mam 6 letnie dziecko i wiem ile moze wytrzymać w pozycji po turecku.Co chwile zmienia pozycje,bo tak jak dorosłemu nie jest w niej za długo wygodnie.Wiec nie opowiadajcie o statystykach,opiniach i takich tam jezeli same nie macie doswiadczenia.Wybaczcie ale jadac w góry 5 godzin za żadne skarby nie pozwoliłabym siedziec tak mojemu dziecku.

Gość mama777
bebe confort 0+-18, mam taki. Kupiliśmy go jak Bartek ważył 8 kg i zamontowaliśmy tyłem do kierunku jazdy, pojeździł tak tydzień i zomontowaliśmy już przodem :) tam jest napisane że przodem dziecko może jeździć od 9 kilo. No i jeździł od 8,5 ( miał 9,5 miesiąca) Jednak dla maluszków go nie polecam mimo,że napisali że od 0. A tyłem montuje się go gdzy dziecko nie chce już jexdzić w pierwszym foteliku 0-13, ale nie wazy jeszcze 9. Polecam go jest super, da sie go poszerzać i rozkładać do spania, tylko cena troszkę zawrotna ok 700 zł

Gość Mama_Krzysia
do ratuj Przypominam że temat jest o niespełna rocznym dziecku. I szukaniu odpowiedniego fotelika dla niego. Nikt nikomu nie narzuca jak ma sadzać swoje dziecko. Nie wiem dlaczego dajesz przykład 6 letniego dziecka nie o tym jest ten temat.

Gość Mama_Krzysia
do mama777 Dzięki za odpowiedź, pooglądam go sobie na Allegro.

Gość ratujcie
daje przykład powyzej,któras napisała ,że dzieci do 6 roku zycia tak jeżdza...poczytaj

Gość Mama_Krzysia
do ratujcie Ok rozumiem. Okazało się właśnie, że mój faworyt czyli MOBY można ustawiać tyłem do kierunku jazdy tylko dzieci do 10 kg. Później już tylko przodem. Więc dalej szukam.

z przodu tylem do jazdy jeszcze sie zgodze ale mam nadzieje ze nie zostawiacie maluchow tylem do jazdy na tylnim siedzeniu i bez nikogo obok?ja sie balam ze sie zachlysnie czy uleje sie albo wezmie cos do buzi i stanie ale z przodu ok tyle ze to dla dziecka trudne.wiem ze wy mamy jezdzicie z wyobraznia ale kierowcy nie mozna ufac wiec bezieczenstwo przede wszystkim

Gość Mama_Krzysia
Nigdy jeszcze nie jechałam sama z synkiem, jak ja prowadzę to mąż siedzi z tyłu - lub odwrotnie.