Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DUPENCJA48

czy księża mają wypłatę...? czy tylko na tace dostają??

Polecane posty

Gość DUPENCJA48

tak sie zastanawiam za co żyją...

Gość +fotce-NIE+fotosik-NIE+
mają wypłate :) ...

nie martw sie... z głodu nie umrą, mają więcej kasy niż Ty i ja razem wzięci

Gość a dlaczego pytasz

Gość llllllllllpoaoaooa
ile maja

Gość sgwrgwrg
chciałabym mieć tyle kasy co księża.

Gość wiem więcej niż myślisz
Mają na czysto średnio 5 tysięcy złotych miesięcznie. Za wypominki dostają około 10 tysięcy rocznie, za kolędę 15-20 tysięcy. Nieźle, nie?

w innym topiku napisałem że 4000 zł jak nie więcej ale to chyba zależy od parafii, co? :D

Gość ale wy bzdury pieprzycie
nie macie o czymś pojęcia, a się wypowiadacie

Gość no cóż...
to zależy... z tego co wiem księża uczący w szkołach pobierają wynagrodzenie...ale też wiem mają swego przełożonego i jest też prowadzący finanse, prowadzi wspólną kasę. Składają śluby ubóstwa. Kiedy potrzebują kupić np. buty zgłaszają taką potrzebę i otrzymują (ale bez przesady... na markowe napewno nie) Księża kapelani mają wynagrodzenie, pensję. Spowiadają się przed swoimi zwierzchnikami. a taca nie każda trafia do ich budżetu

Gość taca w ogóle nie trafia
do budżetu księży tylko na potrzeby parafii :o:o:o

Gość muszą prosić
o buty? To ja znam takiego jednego, co sobie ostatnio kupił aparat za ponad 4 tysiące. Wy chyba innych księży macie :o

Gość no cóż...
remonty kościoła i plebanii oraz rachunki za wodę, światło, ogrzewanie i inne to już w proboszcza gestii... i są to duże pieniądze.

coś tam zarabiają nie wiem ile ...ale z skoro z tego co ukradną z tacy itd. mogą sobie kupić niezły nowy samochód ...to wiesz ..chciałabym tyle kiedyś zarabiać :D

Gość no cóż...
Wspólnota księży która jest przy kościele jest tak jak rodzina . Jest zarządzający, prowadzący finanse no i "pracownicy". Obowiązuje posłuszeństwo wobec zwierzchnika...podobnie jak w wojsku.

Gość no cóż...
czasem jest tak, że rodzina księdza daje mu np. samochód czy pieniądze na kupno czegoś tam ale aby kupić ksiadz pyta swego zwierzchnika. Młody chłopak po wyświęceniu dostał od rodziny swojej laptopa... i pochwalił się..przez zwierzchnika został laptop zarekwirowany.

Czasem kiedy czytam co tu ludzie wypisują za bzdury to aż mnie ściska :O Co z tego że ksiądz ma samochod? Myslicie ze nie wspierają ich rodziny? Ze nie dostają różnych spadkow? Zbieraja pieniadze i sobie kupują samochod albo co tylko im sie spodoba.Wypłaty nie dostają, jedynie księża uczący w szkolach.Utrzymują się z datków na kościół, ale też nie mozna mylic tego z pieniędzmi na tace, poniewaz te idą na ten cel na ktory powinny. Fakt są nieuczciwi księża ,ale to nie jest częste zjawisko Dlatego kochani, nie osądzajcie skoro nie znacie sytuacji od podszewki

Gość no cóż...
ksiądz swoją to ma sutannę na grzbiecie :) a to, że kupił aparat za 4 tyś...to na potrzeby kościoła.

Gość taaa na potrzeby
swojej kochanki raczej. Znam ją, to wiem.

ksiądz zawsze powie że jest biedny, już ja znam tą hołotę która sięgnie wszędzie po pieniądze🖐️

Gość no cóż...
Są księża którzy wydają publikacje, książki, są wykładowcami prowadzą różnego rodzaju działalności...zarabiają... ks Sedlak, ks Twardowski czy opływali w luksusach?

Gość no cóż...
"taaa na potrzeby swojej kochanki raczej. Znam ją, " Ma swojego przełożonego a ludziom co do tego? " pedro* ksiądz zawsze powie że jest biedny, już ja znam tą hołotę która sięgnie wszędzie po pieniądze" nikt ci pieniędzy nie wyciąga z kieszeni a jak zazdrościsz to do seminarium przyjmują.

Gość jakkolwiek...........
a z czego ksieza utrzymuja dzieci? znam jedna kobiete co ma z ksiedzem dziecko i ksiadz na nie daje pieniadze, ja tam nie wiem skad je ma, moze proboszcz mu daje z parafialnych, hehe

Gość no cóż...
kiedyś interesowało mnie jak to jest z finansami księży i miałam możliwość pogadania z kilkoma. Jeden z nich dostał probostwo w Wiedniu tam ma pensję. Nie jest tak różowo w społeczności księży jak sobie wyobrażacie.. przecież to też ludzie. Znam dziewczynę która ma dwie córki...razem wyjeżdżali z dziećmi na wakacje i wiem, że jest wysoki fundusz alimentacyjny.

Gość jak to a
ludziom co do tego!?Innych umoralniać, a samemu bagno.

Gość no cóż...
" i ksiadz na nie daje pieniadze, " Dziewczyna dostaje pieniądze z funduszu alimentacyjnego o ile zostało to zgłoszone do zwierzchników. Księża mają swój sąd, prawo kościelne, swoich prawników, swoje ośrodki odwykowe, ośrodki wypoczynkowe, domy opieki dla księży i rządzą się swoimi prawami... W ich społeczności nikt nie jest zostawiony sam sobie... opiekę i wsparcie w trudnych chwilach i chorobie mają.

Gość no cóż...
to są ludzie..tylko ludzie..jedni idą z powołania drudzy chcą być w tej społeczności. Czy umoralniają??? mówią jak ma wyglądać życie.. Pięć lat ciężkich studiów i znajomość psychologii pozwala im na udzielanie pomocy duchowej i jak w kazdym zawodzie są księża i księża. :) Tylko nieliczni wspinają się po szczeblach..np. ks Wojtyła.

Gość no cóż...
znam O. Berezę prowadzi medytacje, uczy medytować. znam Ks. Marek Dziewiecki, dr psychologii, teolog, wykładowca. Warto poczytać co piszą, o czym piszą i jak to określam są "normalni" i można z nimi pogadać tak normoalnie i o wszystkim. Znam ich osobiście i zapewniam, że rozmowa z nimi to duża przyjemność. Znależć można o nich w google oraz trochę z ich publikacji. Pisza też książki..takie do przemyślenia.:) pozdrawiam i dobranoc