Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy tabletki anty

dla młodej dziewczyny są ok?

Polecane posty

Gość czy tabletki anty

Gość b.londynka
A co powiedzial lekarz? Mi przepisal dopiero 5 lat po pierwszej miesiaczce.

ja zaczęłam brać w wieku 17 lub 18 lat... wiec 4-5 lat po pierwszej miesiączce... w ogóle uważam ze tabletki są ok wiec nie powinno być przeciwwskazań nawet dla młodych dziewczyn, tylko trzeba najpierw pozwolić trochę się samej sobie rozwinąć... gdybym miała określić minimum wieku powiedziałabym że 16...

sama żałuję, że zaczęłam brać w wieku 17 lat, uważam, że jakby nie patrzeć organizm dziewczyny jest wtedy troche za mało rozwinięty aby ingerować w niego sztucznymi hormonami, a nie każda może przyjmować pigułki \"light\"

Gość czy tabletki anty
mam 16 lat i niewiem czy zdecydować się na tabletki

Ja ci moge tylko powiedzieć, że sama bym drugi raz tego nie zrobiła jakbym mogła cofnąć czas

a ja od lekarza (co prawda przy okazji innego tematu) usłyszałam że kobieca gospodarka hormonalna jest ustabilizowana dopiero w okolicach 22 roku życia i wcześniejsze branie tabsów może ją na całe życie rozregulować tak naprawdę nie wiemy jakie będą efekty tego ze dzisiejsze nastolatki biorą anty masowo - zobaczymy za 10-20 lat i obawiam się że wiele kobiet będzie miało kłopoty z zajściem w ciążę (dzisiaj mniejsze lub większe ma co 5 para)

Gość czy tabletki anty
no i właśnie to daje mi do myślenia. Poza tym te wszystkie skutki uboczne , boje sie ich troche. No ale tabletki sa napewno lepszym zabezpieczeniem niż gumki. U mnie w klasie to co 2 dziewczyna wcina anty.

to nie znaczy, że musisz isc za przykładem. w ogole mogłabys poczekac z seksem, z doświadczenia wiem, że inicjacja seksualna w wieku, w którym dziecko byłoby tragedią to kiepski pomysł.

ano właśnie :O a nie lepiej gumki + omijanie dni płodnych? (przy okazji poznasz własny cykl) ja wiem ze to mniej wygodne ale: 1. w końcu raczej mieszkasz z rodzicami i nie prowadzisz chyba aż tak regularnego pożycia :D 2. szkoda rozregulować organizm (tzn naturalny mechanizm) a jak facet narzeka że musi w gumce - to co? niech też się troszczy o wasze bezpieczeństwo :D

Gość czy tabletki anty
Wcale nie zamierzam iść za przykładem innym. A pierwszy raz mam już za sobą.

Gość czy tabletki anty
Facet nie narzeka. Choć wiadomo bez gumki to co innego.Trudno,na razie chyba jeszcze poczekam troche z tabletkami.

ja na Twoikm miejscu zdecydowalabym się na anty, zresztą sama zaczęłam w wieku 16 lat . Gumki nie dają takiego komfortu psychicznego. oprócz tego są mniej skuteczne, no i nie zawsze prezerwatywa jest pod ręką. Lekarz pewnie przepisze ci Harmonet albo Cilset, te pigułki są słabsze (mają mniejszą liczbę hormonów, ale też bardzo dobrze zabezpieczają, żeby nie było:) )