Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marceliona

co zrobic-rzeczy po wypraniu i plukaniu nieladnie pachna

Polecane posty

Gość marceliona

nie rozumiem tego.po praniu czasem gorzej pachna niz przed!taki dziwny ten zapach,mnie osobiscie dusi.uzywam lepszych plynow,juz naprawde nie wiem czemu tak jest.

Gość a moze masz grzyba w pralce i
dlatego smierdza

Gość a przepraszam
jak się czyści pralkę?

Hmm, mieszkam za granica, wiec nie wiem co jest dostepne w Polsce, ale pewnie w sklepach z chemia gospodarcza sa jakies srodki. Wsypuje sie taki proszek do pralki i wlacza pranie na n.p. 90 stopni - pralka musi byc pusta. Jesli robi sie to regularnie, to pralka na pewno nie bedzie smierdziec.

Spróbuj Calgonem potraktować pralkę - tak jak pisał Pink. Poza tym wyciągnij tą szufladkę gdzie się wszystko wsypuje i ją doczyść porządnie - tam sie lubi zbierać niezły syf.

albo uzywasz za duzo proszku i nienajlepszej jakosci-tez czasami po tym smierdza ciuchy.

ja bym jeszcze poleciła suszenie na świeżym powietrzu. ale to pewnie z pralką największy problem.

Gość marceliona
hmmmm moze to jednak trzeba suszyc na dworze bo pralka jest nowa i to nie tylko po praniu w pralce ale tez po recznym

a ja proponuje dobry proszek i plyn do plukania. czy ma znaczenie suszenie na swiezym powietrzu?moze ma ale chyba bardzo male..

Gość no chyba trudno bedzie
wysuszyć pranie na świeżym powietrzu w grudniu :P zmień proszek i płyn do płukania, kup sobie np. lenor

Gość A MOZE ZLE SUSZYSZ
UBRANIE SIE NIE SUSZY A KISI I MOZE TO JEST PROBLEM

Gość marceliona
no wlasnie chyba jakis plyn inny kupi,chociaz lenor( a w tym plukalam) to niby jeden z lepszych

albo pralka zle wyplukuje czy cos. zmien proszek i plyn i po praniu ustaw na jeszcze jedno plukanie. wtedy zobacz.

Moim zdaniem nie zależy to od proszku ani płynu do płukania a od materiału. Zauważ, że nie wszystko śmierdzi a tylko niektóre rzeczy. Ja też tak miałam. Zapach był okropny i to nie od razu a po jakimś czasie się coraz bardziej uwalniał.

Gość babka ananasowa
Najpierw wyczyść jak ktoś radził szufladkę na proszek, a potem puść pralkę na pusto, na wysokiej temperaturze. Płyny polecam zdecydowanie E, i nie proszek Bryza-bo on wybitnie śmierdzi:o .W zimie susze pranie na grzejnikach niestety, ale nic mi nie cuchnie, wrecz przeciwnie, powietrze się odświeża i nawilża, i ładnie pachnie"praniem"w mieszkaniu:)

Gość gość
Wiem jedno pranie napewno skisło bo jest źle suszone w wilgotnym miejscu.... długo schnie woda się rozkłada i niestety śmierdzą ciuchy....

Gość gość
żadnych calgonów bo zniszczysz pralkę ! głowe ci wyrzarły reklamy naiwna babo ?poczytaj jak ta firma oszukuje ludzi wlej do szufladki domestos i włącz pusta ptalkę na krótki program , chlor zabije wszystkie grzyby i bakteria które są odpowiedzilne za smród , potwierdzone i sprawdzone

Gość zielona mama23
Przeczyścić pralkę i suszyć w suchym pomieszczeniu, otworzyć okno itp. albo na balkonie

Gość gośćkaterinka10
ja dzis wlasnie gotuje w 90 stopniach w occie i kawasku cytrynowym.i woda w palce taka metna sie robi.czyli czysci!

Gość gość
Powoem szczerze ze ja kupilam pralke nie cale 5 msc temu i moje pranie od 3 badz 4 pran dziwnie pachnie no delikatnie daje plynem do prania piore w persilu a plyn do pl to lenor zawsze pranie pachnialo ladnie a dzis juz nie guma jest czysta filtr tez sprawdzilam ja juz naprawde nie wiem co robic pomocy...

Gość gość
Do pralki wsypac jedno opakowanie sody oczyszczonej i wlaczyc pranie, nie musi byc gotowanie. 60 stopni wystarczy. Soda zabije grzyby i bakterie. /////// ZAWSZE PO KAZDYM praniu nalezy zostawiac drzwiczki pralki otwarte na oścież, zeby pralka dobrze wyschla. Jesli pierzecie dwa razy w tygodniu pralka musi byc otwarta ZAWSZE.

Gość gość
Możliwe, że faktycznie masz jakiś syf w pralce. Są jakieś środki do czyszczenia pralki, ostatnio widziałam płyn Bryza bodajże. Ale bardzo dobre są domowe sposoby. Do dozownika na proszek wsyp sodę oczyszczoną, do dozownika na płyn do płukania - ocet. Nastaw na 60 stopni i powinno pomóc. I tak jak napisał ktoś wcześniej, zawsze pralka musi być otwarta, bo jak bęben będzie zamknięty, to będzie Ci się zagrzybiała i będziesz miała problem z śmierdzącymi rzeczami.

Gość gość
Ja pralkę po praniu otwieram jak szeroko, a potem przymykam drzwiczki, ale ich nie zamykam, zamknięte są tylko podczas prania.