Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość psiulkaaaaa

Czy w Polsce jest jakas lista ras zakazanych psów??

Polecane posty

Gość psiulkaaaaa

Bo nie mogę znaleźć...

Nie ma listy ras zakazanych.Jest tylko lista ras tzw. \"agresywnych\". : 1. American staffordshier terrier (amstaff) 2. American pit bull terrier (pit bull) 3. Perro de presa mallorquin ( pies z majorki) 4. Bulldog (amerykanski) 5. bullterrier 6. bullmastiff 7. Cane corso 8. Dogo argentino 9. dog de bordeaux 10. Fila brasileiro 11. mastiff 12. mastiff angielski 13. mastiff hiszpanski 14. mastiff neapolitanski 15. mastiff pirenejski 16. mastiff tybetanski 17. perro de presa canario (dogo canario) 18. tosa inu 19. beauceron 20. bouvier de Flandres 21. czarny terier 22. doberman 23. dog niemiecki 24. owczarek niemiecki 25. rottweiler 26. sznaucer olbrzym 27. akbasz dog 28. anatolian karaba 29. moskiewski strozujacy 30. owczarek kaukaski 31. owczarek poludnioworosyjski 32. owczarek srodkoworosyjski 33. hovawart

Gość Teżcoś
Spadłam z krzesła po zobaczeniu ostatniego punktu. Chyba jestem niedoinformowana.

Gość Teżcoś
Nie mówię, że lista jest nieprawidłowa. Po prostu ta rasa kompletnie mi do niej nie pasuje. ;)

Gość psiulkaaaaa
Dzięki :-) Swoją droga co za idiotyczna lista....Najfajniejsze psy tu sa...

a dog de bordeaux? przeciez to siła spokoju i leniwiec pierwszej klasy... tak samo jak dog niemiecki... ja nie wiem, ktoś wg wagi te psy wpisywał na listę, czy jak???

Gość mastif tybetański
?????????????????????????? słodki spokojny misiek :) marzę o takim piesku, jestem na etapie poszukiwań takiego

Gość ropa naftowa
ta lista nie jest pozbawiona sensu. wiele osob nie powinno byc wlascicielami tych psow , niestety.

Gość Teżcoś
Ewa. :D Chyba tak. Bo innego sensownego kryterium nie widzę.

Gość ??
Poprawiam wykaz ras psów uważanych za agresywne: * amerykański pit bull terrier * pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin) * buldog amerykański * dog argentyński * pies kanaryjski (Perro de Presa Canario) * tosa inu * rottweiler * akbash dog * anatolian karabash * moskiewski stróżujący * owczarek kaukaski Jest ich tyle nie trzydzieści dwa :D

Dog argentyński... Był kiedyś taki film o dogu argentyńskim. Facet dostał od wdowy po właścicielu takiego psa. I potem poznał faceta który poznał go z facetem który tresował psy. No i razem pojechali na wystawę psów. Zajęli 3 miejsce. I potem chcieli żeby jakąś sukę pokrył żeby małe były, ale on nie chciał ruchać. Myśleli że coś z nim nie tak. A potem on zostawił tego psa u tego tresera, ale wrócił po niego bo mu go brakowało, ale się okazało że ten pies uciekł i ten facet zaczął go szukać i odnalazł go jak ten ruchał jakąś sukę. Naprawdę piękny film o przyjaźni człowieka i psa.

Witam ogółem pies w niepowołanych rękach i źle wychowywany jast jak naładowana broń u gangstera. Szczeże mówiąc chodzi tu głównie o psychikę pewnych ras- są one bardziej lub mniej podatne na skutki złego wychowania a nie tylko o walory fizyczne(choć to też częściowo jest jakiś argument) znałem paru idiotów którzy wychowywali psa na tak zwanego obronnego dla dresiarza lub innego tego typu kretyna chętnie bym ich wykastrował bez znieczulenia. Jeżeli ktoś kupuje sobie psa z tzw. listy ras agresywnych to: 1. Musi wiedzieć dosłownie wszystko o tej rasie. 2.Mieć już jakieś(prawidłowe i zdrowe) doświadczenie w wychowywaniu psa danej rasy. 3. Wiedzieć jak prawidłowo obchodzić się z daną rasą psa podczas jego wychowania. Kupując psa bieżemy za niego pełną odpowiedzialność i nie wolno nam o tym zapominać. A tak odemnie osobiście : wkur.....ją mnie tępaki którzy kupują sobie pit bulla lub amstafa czy też rodzwailera(przepraszam za pisownie ale nie to jest najważniejsze w tym poście) po to tylko aby poczuć że ich członek i szacunek wśród innych urosły do zenitu(nie wspomne już o debilach tresujących psy do walk) . Dla mnie kupujący psa rasy agresywnej powinien mieć wszystko dobrze i prawidłowo poukładane w głowie.

a ja dodam, że nie ma czegoś takiego jak 'agresywna rasa'. Lista zostala nazwana w ten sposob aby laikow, osoby nieznajace sie na psychice tych zwierzat zniechecic do wejscia w posiadanie psa tego typu bo skoro jakis tam urzad uznal go za agresywnego to taki tez bedzie bez wzgledu na wszystko. To ma swoje dobre strony wlasnie takie, ze Ci ludzie nie zdecyduja sie na takiego psa (choc mimo wszystko nadal wiele psow trudnych ras jest w rekach nieodpowiedzialnych ludzi) ale sa i tez zle strony poniewaz wlasciciel takiego psa musi sie liczyc z niechecia starszych pan czy ludzi niedoinformowanych, trzeba sie liczyc z przykrym komentarzem, ze sie ma psa morderce i takie pierdoly. Jesli chodzi o dresow i ich pitbulle to tak samo grozne albo i jeszcze bardziej grozne sa kaukazy, czy moskiewskie strozujace biegajace na posesjach. Ludzie kupuja takiego psa do pilnowania i zapominaja o jego socjalizacji trzymajac tylko odizolowanego od rodziny. Wowczas wystepuja gorsze zaburzenia. Pies sam w sobie nie jest agresywny. Owszem dawniej pitbulle czy inne psy bojowe mialy wczepiona te agresje w pewnym sensie, gdyz do rozrodu dopuszczalo sie tylko najsilniejsze i najbardziej agresywne psy totez ich potomkowie mieli ostry temperament. Jednak po dzis dzien w normalnych hodowlach jakiejkolwiek rasy agresje wyklucza sie juz od pokolen, od lat i do rozrodu dochodzi tylko wsrod zrownowazonych przedstawicieli rasy - to jest jeden z warunkow otrzymania papierow hodowlanych - bo jesli mowa o psach bez rodowodu to czlowiek sobie sam moze podziekowac ze kupuje kota(psa) w worku. Tak wiec wszystko zalezy od tego w jaki sposob sie psa uklada. Przede wszystkim zasada nr. jeden to nauczanie miedzy innymi poprzez pozytywne kojarzenie. Jesli w ramach kary bijesz swojego psa to w pewien sposob przedstawiasz mu agresje, pokaz wlasnej sily jako demonstracje Twojego niezadowolenia. Robiac tak nie dziw sie ze i pies ktoregos dnia kogos ugryzie. Lista tych ras zawiera psy o silnym instynkcie obrony wlasnego stada jak i silnej dominacji - szczegolnie samce chetnie przejmuja stery jesli trafiaja w rece ludzi slabych psychicznie. Tak samo jak ludzie sa jedni wrazliwsi a inni o twardym charakterze. Agresja to odrebny i zlozony temat.