Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak myslicie

Co wy o tym sadzicie?!

Polecane posty

Gość Jak myslicie

Chciałam poruszyć temat dosc kontrowersyjny!Mam prawie 19 lat od 2 lat stałego partnera od roku sie kochamy podjecie przeze mnie współżycia było przemyślaną decyzja tak samo jak antykoncepcja byłam pewna ze chce zażywać tabletki,po miesiącu od mojego pierwszego razu posżłam do ginekologa brałam tabletki (wczesciej prezerwatywy)...dzisiaj miałam zajecia (chodze jeszcze do Liceum)z pewnym mezczyzna który zajmuje sie endokrynologia czyli miedzy innymi płodnoscia i mi cos uswiadomił mówil o tym ze kobieta w ciagu całego cyklu jest płodna tylko przez 12 GODZIN!! Plemniki zyja do 5 dni w pochwie wiec kobieta jest płodna przez 5 dni w miesiacu!! No jesli tak to w inne dni nie może zajsc w ciaze!!Mówil tez ze tlyko chorzy ludzie biora tabletki inni nie biora bo po co maja brac leki jesli nie sa chorzy!jednym słowem namawiał nas do niestosowania metod antykoncepcyjnych jesli juz to tylko prezerwatywa i do madrego planowania rodziny ! Chciałbym sie dowiedzieć jakie wy macie opinie na ten temat bardzo mnie to ciekawi??

Gość Jak myslicie
a chciałam jeszcze dodac ze o kobietach które lecza sie na płodnosc czyli normalna zyciowa funkcje za dobrze sie nie wypowiadał pomieszał mi w glowie :( bo zazywanie leków antykoncepcyjnych nazwał leczeniem !

Gość Jak myslicie
Chinka no tak ale skoro jestes płodna tylko przez 5 dni to kurde przez reszte nie mozesz zajsc bo jestes nie płodna no niby takie proste ...Ja tez własnie niebardzo w to wierze no ale dziewczyna w mojej klasie namieszał w głowie ! A jesli chodzi o tabletki to wymyslili je mezczyzni zeby kobieta nie bała sie seksu a to ze sa szkodliwe to akurat prawa ! No a prezerwatywy sa zawodne...:( A dni nieplodne podobno nie...

Gość ja odpisze
taka wiedze wykladaja rowniez w podstawowce i to jest logiczne ile dni kobieta jest plodna w miesiacu. jednak trzeba wziazc poprawek na to, ze u kobiety cykl moze byc zachwiany przez byle co. wtedy nie da sie przewidziec kiedy dokladnie jest plodna. metoda naturalna jest najbardziej zawodna, wiec nie mozna na niej polegac szczegolnie w mlodym wieku. sa kobiety, ktore ja stosuja, ale raczej po to aby zajsc w ciaze. ja jak b ylam w Twoim wieku to tez stosowalam tabletki gdyz dziecko nie wchodzilo w gre. jednak dzis mam troche inne zdanie. nadal nie che dziecka, ale juz wiem jak bardzo tabletki sa szkodliwe i drugi raz juz bym sie na nie nie zdecydowala. jest wiele roznych etod zapobiegania ciazy i niestety hormonalna jest najbardziej niebezpieczna dl organizmu kobiety, nawet wtedy gdy nie ma siedocznych skutkow ubocznych.

Gość Jak myslicie
brałam tabletki 8 miesiecy teraz odstawiłam zauwazałam zbyt duzo skutków ubocznych.No tak ale w kazdym miesiacu musisz to obliczac od miesiaczki do miesiaczki wiec jesli teraz miałam miesiaczke powiedzmy 1 grudnia to tyle i tyle dni po niej jest pewne ze mam dni płodne...nie obliczasz sobei tego powiedzmy na rok.ehh nie mam zamairu przestac sie zabezpieczac choćby prezerwatywami ale chciałam znac wasze zdanie !bo to by było dosc wygodne z tymi dniami plodnymi . A koles był powołany przez PIS wiec tez moge na to innaczej spojrzec :D

Osobiście powiem tak, miałam takiego profesora na studiach :o Jak najbardziej po AM i uczył embriologii, też propagował naturalne metody :o I może byłby wiarygodny, gdyby nie 6 dzieci o rozpiętości wieku prawie 20 lat :o Cóż, jego stać na szóstkę dzieci, mnie nie bardzo :o

Gość powiem ci ze
no wlasnie nie powinni taich ludzi do szkoły wpuszczać ja tez mam mature w tym roku i nie wyobrazam sobie zajscia w ciaze ! wiadomo ze moge zrezygnowac z seksu bo to jedyna skuteczna metoda ale wkoncu jestesmy w XXI i chyba wymyślili jakieś pozadne metody zebym w ta ciaze nie zaszła !!!

Gość powiem ci tak
temu facetowi jest obojętne czy ty zajdziesz w ciążę stosując naturalne metody niż tabletki anty. Tobie jednak chyba to nie jest obojętne. Gdyby to było takie proste i każdy z zegarkiem w ręku wiedziałby kiedy do zapłodnienia dojść może a kiedy nie, nie wymyślono by pigułek, bo niby po co. Zazwyczaj jest tak, że faceci teoretycznie są przeciw, bo chieliby aby ich geny były przenoszone jak najczęściej. Tylko, że on w każdej chwili mogą cie w ciąży zostawić i uchylać się od alimentów, a to ty z dzieckiem zostajesz i to ciebie w razie czego od wyrodnych matek wyzwą. Słyszałaś kiedykolwiek o wyrodnym ojcu? Bo ja chyba nie... Wybór należy do ciebie. Nie ma przymusu łykania tabletek

A z tą szkodliwością tabletek to jest tak, jak ze wszystkim :o Jednemu zaszkodzi, drugiemu nie :o Na pewno natomiast nie są obojętne dla organizmu i nie każda kobieta może je stosować :o Ja używam od lat, z niewielkimi przerwami, bywa, że po 3 opakowania bez przerwy i to nie tylko z powodu antykoncepcji i wszystkie wyniki mam w normie :o Z drugiej strony, jesli dziewczyny same gdzieś zdobywają recepty na tabletki, a lekarze zapisują je praktycznie bez badania, to trudno się dziwić, że u wielu kobiet dają one takie a nie inne efekty uboczne

Gość Jak myslicie
No ja sie go zapytalam czemu w takim razie wymyslono tabletki i czemu sa w obiegu skoro sa tak szkodliwe! a on odpowiedział ze leki na serce tez pomagaja ci na serce ale np szkodza na watrobe i to na takiej zasadzie działa i powiedział ze tabletki wymyslił mezczyzna który wiedział ze kobeita boi sie zajscia w ciaze bo nie ma wiedzy na temat swojej płodnosci a tabletki ja uspokoja i spytał jeszcze dlaczego tak mało srodów antykoncepcyjnych jest wymyslonych dla mezczyzny ! i jeszcze dodał ze 10 % dziewczyn po rocznej KURACJI tablketkami nigdy nie bedzie miało dziecka.Wiesz ja tezajeecia w szkoel iałam nie sadze ze psuscili by kolesia który sobie mowi jakies kocopoly tlyko dlatego ze obojętne mu ze zajde w ciaze .

ale ile dziewczyn przed braniem tabletek robi badania w kierunku ustalenia płodności? :o I skąd on wziął takie akurat dane? :o Jedna uwaga, zawsze wszystko kwestionujcie, co mówią tzw. autorytety przeróżnej maści :o I domagajcie się rzetelnych dowodów np. wyników badań prowadzonych przez kilka niezależnych ośrodków naukowych na świecie :o Tak sie składa, że świetnie znam środowisko akademckie od środka i mogę powiedzieć jedno, niedouczków i oszołomów tam też niestety nie brak :o

ale fakt pozostaje faktem, że są lekarze którzy wypisują recepte na leki bez żadnych badań i stąd są potem problemy z zajściem w ciąże. Bo przecież młoda dziewczyna jak pójdzie do gina to jest zadowolona, że w ogóle ma tą recepte, nie myśli o badaniach, może nawet nie wie że powinna zrobić. Uważam, że właśnie dlatego był u Was w szkole ten specjalista żeby uświadomić iż istnieje niebezpieczeństwo związane z braniem tych nieodpowiednich dla siebie tabletek anty. no i to zwalenie obowiązku zabezpieczania się przed ciążą tylko przez kobietę, tu miał racje,

Gość powiem ci tak
zanim zaszłam w ciążę przez 10 lat z niewielkimi przerwami brałam tabletki anty. Nie miałam żadnych problemów ani ze zdrowiem, ani z zajściem w ciążę po zaprzestaniu. Z tym, że zawsze stosowałam je tak jak należy, nigdy nie robiłam tak, jak niektóre dziewczyny, że łykają po 3 opakowania bez odstawienia. Mam dzieci wtedy, kiedy je zaplanowałam i kiedy byłam na to gotowa. A to co facet mówi, że szkodzą, to przeczytaj ulotkę od aspiryny na przykład... Mnie osobiście bardziej "zaszkodziłaby" niechciana ciąża niż tabletki, które łykałam aby tej ciąży nie było. To że dla facetów tabletek nie robią to może i dobrze. Zaufałabyś swojemu że na pewno wziął ja jak należy? Nawet wtedy, kiedy poszedł z kumplami na mecz czy na piwo? Zresztą jak mówię - przymusu nie ma. Każdy jak sobie pościeli tak się wyśpi. Ciekawe tylko czemu nie ma takich kontrowersji przy braniu insuliny przy cukrzycy, albo hormonu wzrostu. Jedynie hormony jako anty są według poniektórych tak "szkodliwe"

ja trafiłam na taką panią doktór która bez badań tych podstawowych wypisała mi recepte. I wcale nie twierdze że tabletki sa szkodliwe tylko że lekarze często nie zlecają odpowiednich badań przed wypisaniem recepty. Ja całe szczęście nie wzięłam tych leków poszłam do innego lekarza, prywatnie i dopiero ustaliliśmy sposób mojego leczenia bo okazało się że ja mam się leczyć z niepłodności.

Gość Jak myslicie
dewiatka ten koles był powołany przez Ministra zdrowia Relige i jego zona była lekarzem wiec watpie zeby byl niedouczony dlatego to dla mnie był jakis autorytet...:( Wiecie co nie mozna powiedziec ze branie tabletek nie jest szkodliwe ale nie o tym chciałam mowic bo ten koles tez mało mowił! chciałam poprostu znac wasze zdanie na własnie metode naturalna ! I czy to naprawde est tak bezpieczne jak tren koles mowił! wiecie co zawsze duzo czytałam na ten temat myslałam ze cos wiem a on mi to zaburzył ! własnie chce panowac nad swoim zyciem i miec dziecko wtedy keidy chce a nie wtedy kied "wpadła" z rugiej jednak strony nawet jakbym teraz zaszła w ciaze nie wyobrazam sobie ZABICIA swojego dziecka! Czyli jednym słowem mowicie ze ta metoda to bzdura ...ehhh

Gość skoro jesteś
taka ciekawa to zastosuj się do tej watykańskiej ruletki Napisz po roku jakie skutki

Gość jak amerykanie
jednak nie wiecie nic o szkoldliwosci tabletek jak was czytam. hormony to nie aspiryna nawet gdybyscie chcialby. i nawet tabletki brane pod okiem lekarza ze wszystkimi badaniami szkodza. wiem co mowie, bo stosowalam je wdlug wskazan z kontrola co pol roku i dzis bardzo zaluje. owszem nie chce miec dzieci, ale nie kosztem zcharatanego zdrowia.

Gość róbcie dzieci
Polaków brakuje

Gość co bardziej szkodzi
ciąża u 18/19latki czy skuteczna antykoncepcja?

Gość jak amerykanie
skuteczna antykoncepcja nie musi byc szkodliwa jest wiele metod wylaczajac oczywiscie naturalne. nie jestem nawiedzona, ale wiem, ze tabletki to ogromna ingerencja w organizm. przkonalam sie o tym biora je kilka lat i nie majac zadnych skutkow ubocznych...koszmar zdrowie jest najwaznijsze szkoda ze nie kazdy to rozumie, ja tykko przestrzegam.

Gość ok000
Ok a powiedzcie mi czy jezeli do stosunku(bez zabezpieczenia) doszlo 3 h przed dostaniem okresu czy mozliwym jest zajscie w ciaze?

Gość co bardziej szkodzi
oczywiście trzeba się badać dokładnie ale używajcie przynajmniej prezerwatywy z globulką Amerykanka, a jakie metody sama stosujesz?

Gość barbarzynca1234
haha metoda naturlana no podobno księża na naukach przemałżeńskich najlepiej o tym opowiadają hahah śmiechu warte ta metoda. Mierzenie temperatury tu i ówdzie, patrenei na śluz itp. I mówienie sobie oj dzisiaj nie moge sie kochac bo chyba mam dni płodne a tak naprawde gówno prawada bo nie raz juz ta metoda zawiodła. zreszt to zadna metoda wg mnie to poprostu gra na hybił trafił! nie zachwalam tabletek ale wkręcanie ludziom ze są złe i nei dobre to troche przesada ktos je wymyślił zeby ułatwic zycie ludziom. a jak ktos nie chce to w ogole sie nie bzykajmy no moze 2 razy w zyciu kiedy chcemy miec np. 2 dzieci chyba ze sie nei uda za pierwszym razem to masz dodoatkowy sex buhahaha

Gość co bardziej szkodzi
ok000, wysoce mało prawdopodobne, żeby zajść wtedy

Gość ok000
Tak naprawde tez tak mysle, ale same wiecie jak juz sie cos wydarzy to pozniej sie mysli ..:/ Ale bardzo Ci dziekuje za odp co bardziej szkodzi:-)

Gość jak amerykanie
kiedy przstalam stosowac tabletki to zwracam uzywam prezerwatywy i globuliki wiem, ze dla niektorych to nie jest komfortowe, ale ja jestem blisko z partnerem i nam to nie przeszkadza...zwracam uwage na ewentualne dni plodne, ale bez przesady. gdbym mila sytuacje kryzysowa byc moze zazylamby pigulke po, lepsze to nic codzienna dawka hormonow. bylam zacieta zwolenniczka pigulek przez kilka lat i mocno sie na nich zawiodlam,ale coz radze tylko uwazac, bo nie ma nic gorszego niz stracic zdrowie..przez wygode. z reszta nie ma nie zawodnej metody, wiec jak ktos bedzie mial wpasc to pewnie i tak sie to stanie.

Gość ok000
Dziewczyny wiec taka naprawde zdanie na temat tabletek anty beda podzielone z tego wzgledu,ze kazdy ma inne doswiadczenia zwiazane z nimi. Powiem na swoim przykladzie. Gdy pierwszy raz poszlam do gina po recepte nie mialam zadnych badan dostalam cilest(z tego co pamietam) i caly etap brania jednego opakowania bardzo zle sie czulam mdlilo mnie, mialam delikatnie,ale uciazliwe bole brzucha. Ostatnio bylam u innego gina i to samo bez zadnego badania dostalam recepte tym razem na inne tabletki (nie pamietam nazwy). Z jednej strony moze lepiej sie nie narazac, ale z drugiej przerwatywy to rzeczywiscie malo komfoprtowy sposob, plastry widoczne, a ja osobiscie nie chcialabym chodzic z tak widocznym plastrem. Stosunek przerywany moze byc ale tez malo p[rzyjemny dla faceta. Chyba postawilanbym na tabletki mimo wszytsko. Pozdrawiam serdecznie

Gość Jak myslicie
no dobra wiec najpierw odpisze do skoro jestem ! Tak jestem ciekawa bo jezeli istnieje sposb antykoncepcji który nie ma srodków ubocznych i jest na 100% pewny czemu nie mam go stosowac,a pytam bo chce znac wasze zdanie !!Raczej jestem sceptycznie do tego nastawiona !! a do reszty dziewczyn no dobra nie o która z was tak naprawde wie kiedy ma dni płodne ??:) pewnie niewiele z was...

Gość co bardziej szkodzi
ja też prezerwatywy - nawet w dni płodne - wtedy mam największą przyjemność ;-) Na pigułach nie chciało mi się seksu, więc ubrałam mojego w skafanderek. Tak już kilka lat. Ale mówią, że dopu(ó)ty dzban wodę nosi dopóki się ucho nie przerwie ... :-)