Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kujak

Jak macie skuteczny sposób kucia słówek w obcuch językach...??

Polecane posty

Gość Kujak

Bo ja niestety nie wiem jak skutecznie nauczyć się tych słówek...nawet jak nauczę się to pamiętam bardzo krótko a potem znowu nic ;( Jak wy się uczycie ...jakie metody są skuteczne??

Gość Kujak
oczywiście miało być obcych...

jak kułem do sprawdzianów/kół to zawsze później zapominałem :D ale jak szukałem jakiegoś słowa bo było mi potrzebne np.: do zrozumienia artykułu, książki, strony www a nie dało się go z kontekstu wyciągnąć to jak znalazłem zawsze zapamiętałem... czyli jak dla mnie to kwestia nastawienia 🖐️ jak robisz bo chcesz to zapamiętasz na stałe jak robisz bo musisz to: zakuć, zdać, zapomnieć :P

zalezy czy jestes wzrokowcem czy sluchowcem.. jesli sluchowcem i wkuwasz na pamiec to sie nie dziwie, ze nie pamietasz. ja jestem wzrokowcem. moja metoda jest dosc pracochlonna ale bardzo skuteczna. potrzebuje duzo kolorow i oznaczen. czesto wertujac slownik w poszukiwaniu nowego slowka *po drodze* wpadna mi w oko przypadkowe i je zapisuje. moje notatki pelne sa gwiazdek, kreseczek, kropeczek, kolorow bo wtedy latwo zapamietuje. jesli zapisze to zapamietam. jesli uslysze - nie da rady. wtedy w myslach musze zobaczyc to slowo, napisac je litera po literze i przeczytac i zapamietam.

Gość Kujak
ja...w sumie sama nie wiem...chyba słuchowcem...zawsze jak się na sprawdziany kuło to chodziłam po pokoju i wszystko mówiłam na głos to dostawałam dobre oceny..ale jak mówiłam później znowu zapominam ...tak mam ze wszystkim nie tylko językiem...

Gość Kujak
W jesienne poranki biorę pod pachę mój odkurzacz na baterie i idę usuwać opadłe liście ze szczecińskich parków miejskich. Robię to w czynie społecznym a jedynym wyrazem wdzięczności jaki przyjmuję, jest bezceremonioalne pakowanie mi penisów w usta przez przypadkowych przechodniów płci męskiej.:classic_cool:

Gość Kujak
Dziękuje za ten inteligentny wpis naprawdę :D jeśli to jest szczyt twoich możliwości mózgowych to gratuluje :D

to zapisuj slowka na kartce i przypinaj te kartki w pokoju. potem jak cos robisz to mimowolnie patrz na te kartki i wypowiadaj glosno te slowka, spiewaj je, cokolwiek.. nawet nie bedziesz wiedziala kiedy a zapamietasz.. jak zauwazysz, ze jakies slowka uciekaja Ci z glowy zrob kolejna kartke z tymi slowkami i znow na nie patrz i glosno czytaj. nawet jak odkurzasz albo scierasz kurze.. same wejda Ci do glowy na stale. jedyna praca jaka zrobisz to napisanie ich na kartce, ale staraj sie by byly w miare estetyczne a nie jakies gryzmoly. najlepiej czarnym dlugopisem na czystym papierze bez kratek i linijek. powodzenia!

Gość bonduelle
jak bedziesz zakuwala listy slowek na pamiec, to po pewnym czasie bedziesz pamietala najwyzej 10%, dlatego aby naprawde nauczyc sie jezyka trzeba wyjechac za granice i czynnie uzywac jezyka.

Gość Kujak
Lubię spędzać grudniowe noce na łące pod Ełkiem, wpatrując się w przecinające niebo Perseidy, popijając ciepłą kawę z termosu i czując jak świerzo przystrzyżone włosy łonowe drażnią błogo moje rdzawe oko.:classic_cool:

Gość Kujak
Dzięki spróbuje...wiem że słówka są bardzo ważne ...nawet jakbym znała perfekt gramatykę i czasy to bez słówek nie będę mogła posługiwać się swobodnie językiem...moja znajoma wyjechała do Włoszech znając jedynie jakieś 200 podstawowych słówek bez lepszej gramatyki i czasów i potrafiła się bez większych problemów dogadać więc słówka to 70% sukcesu :D

Gość pytajniczkaaa.
zgadzam sie z aurinko to ja. karteczki, kolorowe pisaki, to pomaga bo tez jestem wzrokowcem i nawet jak mam gotowe odpowiedzi na egzamin/teksty z poprz roku/ to i tak wszyyyyyyysciutkie przerabilaam na swoja modle i co smieszne- moj ostatni egzamin co mialam w sesji letniej-odpowiedz do pytania nie zapamietalam jako zdania, ale po przypomnieniu ze to slowo bylo w kolorze zielonym a te drugie bylo pod sp+odem zielonego i bylo rozowe.:) pisz, pisz, pisz

bonduelle ma racje, najlepiej mieszkac w kraju jezyka, ktorego sie uczysz.. ale czasami tak nie ma i trzeba sobie inaczej radzic.. te kartki na scianie to nie jest lista - trzeba napisac kilka slowek, max 7 na kazdej. potem bedziesz kojarzyc te slowka, zobaczysz, dziala!

Gość Kujak
dziękuje podszywaczu...ale myślę że masz chyba coś ważniejszego do roboty niż pisanie za mnie :P chyba że twoje życie jest na tyle nudne ze faktycznie nie masz nic ciekawszego do roboty

Gość Kujak
Nie czułabym się fair wobec całej Kafeterii, gdybym nie dodała jeszcze czegoś: Otóż wieczorami namiętnie siekam nać pietruszki w drobiutkie kawałki, a następnie za pomocą perfekcyjnych chuchnięć z odbytnicy układam z nich Mandalę Życia, przedstawiającą zdeformowanego dorsza islandzkiego. :)

Gość Kujak
Dobrze spróbuje dzięki :) ...a wy nadal piszcie o swoich sposobach nauki ...może jeszcze komuś pomożecie bo w końcu każdy jest inny i każdemu pomoże co innego :)