Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość słuchajcie ludzie pomóżta

Jakie utwory literackie bądź dzieła sztuki można uznać za skandaliczne

Polecane posty

Gość ghhg
wiesz ja szkołę skończyłam prawie 10 lat temu i nie wiem co wam, tam Giertych wyrzucił z kanonu wyrzucił a co dorzuycił?? na dobrą sprawę to i Harry poter to skandal może być...

Hmmm moja koleżanka na studiach historycznych miała Hitlera jako lekturę uzupełniającą-taką do wyboru... Ze szkolnych lektur to nic mi raczej nie przychodzi do głowy-w sumie dla niektórych to nawet Koziołek Matołek może być dziełem skandalicznym :)

Gość ghhg
no wąłśnei - próbuje koleżance podrzucic tezę - skandal to słwoo względne! zmienne z czasem inne dla każdego w znaczeniu :-)

no, ale oki, Decameron może i oki, ale skąd ja mam życie Bocaccio, skąd ja mam wiedzieć, czy ono skandaliczne było czy też nie było

Gość ghhg
google nei gryzie napewno gdzies znajdziesz jego biografie... a Van gogh??

\"Dzieje grzechu\" Żeromskiego, opisał tam m.in jak porzucona przez kochanka i wygnana z domu matka topi noworodka w wychodku, z tego co pamiętam ta książka wywołała skandal. z bardziej współczesnych \"Malowany Ptak\" , a całkiem współcześnie to były pamiętniki Anastazji P, też wywołały skandal polityczny:D

Gość ghhg
poza tym napewneo było - widziaałaś kiedyś "normalnego artystę"?? Wystarczy wyszukać... a jakbyś tak przeleciał poprze epoki i z każdej wybrała to co byo wybitne ale zarazem zbyt mocne na ten czas przypadający?? Co Ty na to??

Gość ghhg
A taki Hymn do Nirvany Kaziemirz przerwa Tetmajer?? toz to esencjaskandalu jakby się dobrze przyjrzeć no i świetnie reprezentuje epokę...

Hymn do nirvany? a co w tym skandalicznego?

Gość ghhg
No jak to o ile jeszcze pamiętam: pragneinie śmeirci czy zatracenie się w niebycie, bunt przeciw Bogu?? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

Gość ghhg
a teraz może tak trochę żartobliwie: Queen i jego twórczość oraz Fredek i jego biografia??

Gość współcześnie
DODA ELEKTRODA to chodzący skandal :) , coś w tym jest, że większość artystów ma coś uszkodzone w mózgownicach :)

Gość ghhg
Proszę was nei wprowadzajmy Dody na salony - ani literatka ani artystka wybitna... :-)

Gość współcześnie
pytanie mam do polonistów lub osób, które znają odpowiedź , jak to było kiedy , czy faktycznie Hrabia Aleksander Fredro napisał 'Baśń o Trzech Braciach i Królewnie' oraz 'Pan Tadeusz XII Księga' , które są nagrane przez Daniela Olbrychskiego , czy te teksty nie były skandaliczne w XIX wieku ?