Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ELLU 066

Proszę o interpretacje cyklu-temp.

Polecane posty

Gość ELLU 066

Bardzo proszę o przeanalizowanie mojego cyklu.To mój pierwszy miesiąc pomiarów, których dokonuje o 5:40 termometrem rtęciowym. Cykle mam średnio 28 dniowe, przedostatni 26 dni ostatni 27 dni. Bardzo pragniemy z mężem dzidziusia-pomóżcie. Oto przebieg mojego cyklu: 1dc (29XI)36,7 okres 2dc 36,9 okres 3dc 36,65 okres 4dc 36,65 plamienia brązowe sporo 5dc 36,6 minimalne krwawienie+plamienie 6dc 36,85 plamienie 7dc 36,7 szyjka twarda 8dc 36,8 szyjka twarda 9dc 36,7 szyjka twarda 10dc 36,5 szyja twarda, dużo śluzu, rozciągliwy ale białawy 11dc 36,6 sz.miększa,wysoko,śl.płynny rozciąg.,białawy ból piersi i krzyża 12dc 36,75 sz.miękka,wysoko, śluz lepki, biały, ból piersi krzyża 13dc 36,85 sz. miękka, wysoko, śluz lepki, biały, b.piersi,krzyża 14dc (12XII) 37 od 10dc pojawiły się krostki na twarzy i plecach od 2dc do 12dc brałam wiesiołek USG(06.12.07)- lewy jajnik-36mmX24mm (torbielka 21mmX21mm), prawy jajnik-25mmX19mm (pęcherzyk o średnicy 9,3mm), endometrium o gr. 5,6mm wyniki hormonów z 3dc: FSH-8,40 mlU/ml LH-5,93 mlU/ml Estradiol-193 pmol/l Czy dobrze rozumuje, że linia podstawowa powinna być na 36,85(szczyt 10 lub 11dc), a owulacja jeśli była to w okolicach spadku w 10dc. Czy ta torbielka mogła być w rzeczywistości pęcherzykiem dominującym? Błagam o pomoc i dziękuje z góry!

Gość ELLU 066
nikt nie pomoże?

Gość ELLU 066
Wczoraj: 14dc 37 szyjka twarda, zamknięta Dziś: 15dc 37,1 (wczoraj alkohol)

Gość wiesz co ...
ja ci niestety nie pomogę, ale podniose topic - bo sama jestem zainteresowana tematem - bo od przyszłego cyklu terz chciałabym mierzyć. Mam pytanie: Skąd ci sie wzieło takie stwierdzenie "a owulacja jeśli była to w okolicach spadku w 10dc." Nie bardzo rozumiem skąd tu 10dc... pozdrawiam

Gość też podniosę
Wie ktoś?

ekspertem zdecydowanie nie jestem ale owu obstawiam na 11-12 dc - wtedy kiedy szyjka była miękka i wysoko

Gość ELLU 066
Chodziło mi o to, że w 10 dniu mojego cyklu temperatura spadła o 0,2 stopnia z 36,7(9dc) na 36,5 a od następnego dnia zaczęła się podnosić. Z tego co czytałam spadek a potem wzrost temp. to objaw owulacji-ale jestem początkująca dlatego jeśli ktoś ma większą wiedzę to niech się z nami podzieli.

Gość wiesz co ...
znalazłam kiedys cos takiego na forum MALUCHY.PL i pozwole sobie przekleić: Postanowiłam załozyć ten wątek bo chociaż temat pojawiał się wielokrotnie to tak naprawdę ciągle ktoś pyta o zasady dotyczącę mierzenia temperatury, gdzie, kiedy i po co? byłoby dobrze żeby ten wątek został doklejony do działy staramy się o dziecko, nie wiem czy się ze mną zgadzacie, chcę w nim zebrac najważniejsze informacje, karty do obserwacji cyklu i takie tam (IMG:http://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_rolleyes.gif) Chcę dodac że są to informacje, które sama wyszukałam dla potrzeb własnych. Liczę na to, że dorzucicie tu garść swoich porad i linków:P Oczywiście mierzenie temperaturki to jeden z elementów naturalnego planowania rodziny, więc dobrze zacząć od źródła: ZASADY MIERZENIA TEMPERATURY - Metody naturalne - Metoda termiczna wskaźnik Pearla: 1 - 20 W czasie jajeczkowania wzrasta poziom progesteronu - hormonu, który sprzyja utrzymaniu ewentualnej ciąży. Jednocześnie zwiększa on ciepłotę ciała. W dniu owulacji temperatura gwałtownie podnosi się o 0,5 - 1oC i stopniowo obniża się aż do wystąpienia miesiączki. Trzeba więc codziennie rano, jeszcze przed wstaniem z łóżka, sięgnąć po termometr. Wyniki najlepiej odnotowywać na papierze milimetrowym, wtedy dzień owulacji uwidoczni się na wykresie, jako linia gwałtownie wznosząca się do poziomu ponad 37oC. 5 dni przed tym skokiem temperatury i 4 dni po nim to okres zalecanej wstrzemięźliwości w kontaktach seksualnych. Metoda termiczna polega na systematycznym, codziennym mierzeniu i dokładnym zapisywaniu temperatury ciała (tuż po przebudzeniu i zawsze tym samym termometrem). U zdrowej kobiety w czasie jajeczkowania ciepłota ciała nieznacznie spada, a następnie podnosi się, często nawet do 37,5oC. Przez całą drugą połowę cyklu utrzymuje się na tym poziomie. Od 3 dnia podwyższonej temperatury zaczyna się okres niepłodny. Na początku stosowania metody termicznej należy przez co najmniej sześć cykli współżyć tylko po owulacji. KIEDY ZACZYNAMY MIERZYĆ? Pomiary zwykle rozpoczyna się od pierwszego dnia cyklu-od pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego-nie plamień. CZYM MIERZYĆ? Termometr: zwykły zwykły ale specjalny do NPRu elektroniczny - z 2 miejscami po przecinku - często poleca się MICROLIFE GDZIE MIERZYĆ? ODBYT POCHWA USTA (absolutnie nie pod pachą!!!!) W ustach mierzymy stale w tym samym miejscu, głęboko pod językiem, z zamkniętymi ustami, termometr zawsze w tej samej pozycji (bo w ustach w różnych miejscach jest różna temperatura i do tego znacznie różna). Niektórzy lekarze nie polecają mierzenia w ustach osobom z częstymi infekcjami gardła oraz tym, które śpią z otwarta buzią -to powoduje zmiany temperatury. Przed pomiarem w ustach nie wolno nic pić ani jeść (ale jak napijesz się w srodku nocy wody to nie wpływa to na poranny pomiar). O JAKIEJ PORZE DNIA MIERZYĆ? Mierzymy ją rano zaraz po przebudzeniu, w pozycji leżącej, przed wstaniem z łóżka, przed wykonaniem jakiejkolwiek innej czynności. (absolutnie nie w dowolnym momencie dnia!!!!) Jeśli kobieta pracuje na zmiany mierzy temperaturę po co najmniej 3h ciągłego snu. Nocne wstanie do dziecka czy do ubikacji nie ma znaczenia. JAK DŁUGO MIERZYĆ? Czas mierzenia w zależności od miejsca pomiaru i termometru. Zwykle rtęciowym 8 minut a elektronicznym do 3 minu (ale to mkwestia posiadanego termometru) KOREKTA TEMPERATURY: Taką korektę można przeprowadzić jedynie w godzinach 4.00- 11.00. można korektować temperaturę w taki sposób, że - odejmuje się 1 kreskę na godzinę (0,1 st. C/h) albo półkreski co 1/2 h (0,05 st. C/pół h) jeśli temperatura była mierzona później niż zwykle - dodaje się 1 kreskę na godzinę (0,1 st. C/h) albo półkreski co 1/2 h (0,05 st. C/pół h) jeśli temperatura była mierzona wcześniej niż zwykle Mniej niz pół godziny różnicy nie ma znaczenia. czyli jeśli codziennie mierzysz temperaturę o 8.00 A)zmierzyłaś o 7.00 i wyszło ci 36,7 to możesz wpisać +0,1 czyli 36,8 B)zmierzyłaś o 9.00 i wyszło ci 36,7 to możesz wpisać -0,1 czyli 36,7 C)zmierzyałaś o 7.30 i wyszło ci 36,7 to możesz wpisać +0,05 czyli 36,75 D)zmierzyałaś o 8.30 i wyszło ci 36,7 to możesz wpisać -0,05 czyli 36,65 CO DALEJ? Wyniki każdego pomiaru (codziennie rano, zaraz po wstaniu z łóżka) należy zapisywać na karcie tak, że powstaje wykres zmian temperatury. Temperaturę notujemy zaraz po zmierzeniu termometrem zwykłym bo jesli trochę poleży, to po czasie temperatura wskazywana może się zmienić. W elektronicznych nei ma takiego problemu, bo pomiar jest pamiętany. Jako zakłócenie należy na karcie zaznaczyć: chorobę, stres, podróż, zmianę klimatu, spożyty poprzedniego dnia alkohol itp. TEMPERATURA A OWULACJA Temperatura podnosi się tuż po owulacji o kilka kresek i aż do miesiączki pozostaje na podwyższonym poziomie. Jeśli przez kilka cykli mierzysz temperaturę rano, tuż przed wstaniem z łóżka, możesz zaobserwować jej comiesięczny niewielki wzrost (o 0,4-0,8 stopnia). Temperatura ciała kobiety podnosi się zaraz po owulacji i na podwyższonym poziomie pozostaje przez około dwa tygodnie. TEMPERATURA A CIĄŻA Jeśli zaszłaś w ciążę, temperatura pozostanie podwyższona, jeśli nie - spadnie do poprzedniej wartości na początku krwawienia miesiączkowego. podwyższonym poziomie pozostaje przez około dwa tygodnie. TEMPERATURA A MIESIĄCZKA po okresie podwyższonej temperatury jej spadek w II połowie cyklu zwiastuje nadejście okresu ZALETY - Metoda dla stałych partnerów będących w ustabilizowanych związkach. WADY Metody tej nie można stosować: - w okresie poporodowym, - w czasie karmienia piersią, - podczas przeziębienia, - gdy kobieta jest zmęczona, - w czasie chorób z gorączką, - po nieprzespanej nocy, - u bardzo młodych kobiet przed zakończeniem okresu pokwitania, - w okresie pokwitania. PRZYDATNE LINKI: (IMG:http://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_arrow.gif) http://www.nmpr.bfe.pl/ (IMG:http://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_arrow.gif) http://www.npr.prolife.pl/plansza_07.htm (IMG:http://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_arrow.gif) http://www.npr.prolife.pl/plansza_06.htm (IMG:http://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_arrow.gif) http://www.npr.prolife.pl/mity.htm (IMG:http://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_arrow.gif) http://npr.pl/ karty obserwacji

Gość wiesz co ...
a więc według tego co jest napisane powyżej - 12dc - tak jak pisała canberra

Gość ELLU 066
wiesz co ... rewelacyjna robota! :)

Gość wiesz co...
nie moja tylko dziewcznyny z maluchy.pl - ale ciesze się, że jakoś mogłam pomóc. Dziś czekam na miesiączkę - jeśli nadejdzie też zaczynam mierzyć :)

Gość ELLU 066
wiesz co ... starasz się o dzidzie, czy raczej chcesz zapobiec ciąży? Jeśli się starasz to życzę ci by miesiączka nie przyszła ;)

Gość wiesz co...
staram się :) nie dziękuję - póki co nadal czekam:)

Gość ELLU 066
Witam! Dzisiaj u mnie 16 dnień cyklu. 16dc 37 To czekanie jest nie znośne. Przede mną jeszcze jakieś 11 dni niepewności. Wiem, że to za wcześnie bo staramy się dopiero 3 miesiąc, ale tak ciężko o tym nie myśleć. wiesz co ... a ile wy się już staracie?

Gość wiesz co ...
ELLU 066 - pierwszy cykl za nami dopiero więc też się nie nastawiam. Temperaturke chciałam pomierzyć z ciekawości tak więc cały czas czekam na @...brzuch mnie boli więc pewnie niebawem się zjawi. Ponoć olej z wiesiołka bardzo pomaga w zajściu:) Trzeba go brać w pierwszej fazie cyklu do owulacji, potem odstawić i brać znów po miesiączce.

1. Żeby mówić o przebyciu owulacji potrzeba minimum 6 przedwzrostowych i minimum 3-4 wyższe. To nie widzę 3-4 wyższych.Brak te śluzu wysoce płodnego. Odczekaj kilka dni i wrzuć kolejne dni z odczuciami śluzu i temperaturą.Gdyby owulacja odbyła się 12 dc to wszystkie temperatury po 12 dc musiałyby mieć więcej niż 36,85 (więcej niż najwyższa z szóstki przedwzrostowej) - a tak nie jest. Być może owulacja odbyła się w okolicy 12 dc ale nie ma jeszcze potwierdzenia.Na chwilę obecną nie ma żadnych podstaw do wyznaczenia terminu owulacji (poza tym NPR nie zezwala na określenie DNIA owulacji - a wyłącznie dni najwyższej płodności, czyli przedział).

Ok przeoczyłam dalsze wpisy, interpretacja ma się tak (met. angielska):Linia pokrywająca na wysokości 36,78Pierwsza wyższa: 13 dcNIepłodność poowulacyjna od wieczora15 dcOwulacja odbyła się w przedziale 9 - 15 dc z największym prawdopodobieństwem na okolicę 11 - 13 dc (włącznie)

Gość wiesz co...
ngLka - widac że się znasz na rzeczy :) zajrzałam w twoją stopkę, fajny portal :) tez sie chyba tam zarejestruje. U mnie okresu nadal niet - zrobiłam test bo byłam ciekawa - wyszedł negatyw w związku z tym zakupiłam sobie termometr do owu :)

Gość ELLU 066
Wielkie dzięki wasze wszelkie uwagi są bardzo cenne! O tym wiesiołku też słyszałam i od dwóch cykli stosuje, bo jest u mnie kiepsko ze śluzem, ale widzę już niewielką poprawę.

Gość Ellu 066
Rozumiem, że masz na myśli forum. Zaraz wejdę na stronkę i podpatrzę. :))

Nie, mam na myśli aplikację. Na forum bywam rzadko bo tam jest dla mnie \"za słodko\", jeśli wiesz co mam na myśli. Pisałam odnośnie wypowiedzi autorstwa \"wiesz co...\".Mają fajną i wygodną aplikację do wpisywania temperatury, odczuć śluzu i najważniejsze, że po polsku.

Gość Ellu 066
O przepraszam nie doczytałam :( A możesz napisać jak skorzystać z tej aplikacji, bo nie jestem zbyt mocna w tych sprawach?

Wejdź na 28dni.pl i poczytaj, tam masz wszystko pięknie wyjaśnione na start :)

Gość Ellu 066
ok dziękuje 🌻

Gość wiesz co ...
No ja juz się zarejestrowałam :)