Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jojojojjjj

potrzebuję do wypracowania, kto zna tradycje świąt w niemczech niech mi odp na

Polecane posty

Gość jojojojjjj

pytanie proszę....czy mikolaj w niemczech przynosi dzieciom prezenty tak samo jak u nas (sanie , renifery)? nie mogę nigdzie tego znaleźć:O

Gość z tego co wiem to tam
jest tradycja zbutami:P tzn mikolaj przynosci prezenty dziciom do butow ktore one wieczorem zostawiaja pod drzwaimi lub na paparpecie

Gość dgdfg
ja nigdy nie dostałam saniów i reniferów :o

Gość batalia baxis
mikolaj jest z reniferami..tak samo jak u nas....prezenty tez sa...kolacja tez jest..z tym ze na kolacje w zaleznosci od rejonu niemczech jedzone jest mieso....co mi sie szczegolnie podoba switeczny stroik...wyglada to tak, ze ma zawsze 4 swiece i co niedziela zapalana jest jedna..az do wigili..to niemiecka tradycja...fajna rzecza sa tez przedswiateczne rynki...na ktorych mozna napic sie slynnego gluhwein, zjesc schmalzkuchen....i kupic ozdoby choinkowe...trwaja do wigili.....

Gość jojojojjjj
właśnie czytalam o tych butach...ale je sie wystawia tylko 6 grudnia czy tez pod choinke? czy 2 razy buty wystawiają?:) kurcze ważne jest to czy tam tez mikołaj przyjezdza saniami..bo w holandii statkiem gdzieś tam pociagiem a Niemiec nie moge odszukac:O

Gość jojojojjjj
dzięki batalia baxis :)

Gość jojojojjjj
acha jeszcze jedno ..bo czytalam ze w niektórych regionach w Niemczech prezenty przynosi Dzieciatko Jezus..prawda to? tylko nie wiem czy wspominać bo tu już bedzie problem ze srodkiem lokomocji.

Gość batalia baxis
z tego co wiem...uzywa san:)...i sa tez renifery....buty sa na mikolajki....aha zapomnialam jeszcze napisac, ze jest jeszcze jedna fajan rzecz..adwentowy kalendarz...przed swietami rodzice robia male paczuszki dla dzieci...albo kupuja gotowe kalendarze ...gdzie kazdemu dniu przyporzadkowana jest jedna np. czekolandka.....dzieci kazdego dnia najczesciej po sniadaniu..otwieraja taka paczuszke z prezentem...ten rytual trwa do wigili:) ..

Gość batalia baxis
dzieciotko jezus??...na polnocy robi to swiety mikolaj:)

Gość duch gór
jezus...nie no masakra :D:D:D a mogę sie spytać gdzie mieszkach ? ...w Iraku czy Izraelu :o radzę poczytać i wypić herbatę ziołową (uspokajającą) ;)