Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Neit

Ciasta na święta

Polecane posty

Powiedzcie mi proszę ile i jakie ciasta pieczecie na święta? Bo ja się jak zwykle nie mogę zdecydować. Piernik już mam upieczony, ale co dalej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wczoraj wypróbowałam keks - bardzo ekskluzywny i bardzo smaczny. Jest prosty, niezawodny i szybki . Polecam i służę przepisem, jeśli ktoś ma ochotę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Farmerko wrzuć przepis może ja też się skuszę :) Znalazłam ciekawy przepis na sernik i tak się waham czy by nie zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chodzi o mnie czy o Farmerkę? Mój piernik już jakiś czas temu został upieczony. Ale on jak minimum 3 tygodnie nie poleży, to zęby by sobie człowiek na nim połamał :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oto obiecany przepis na keks - dodam , że bardzo dobry, nieskomplikowany w robocie ...no i wyszedł ! 3 całe jajka ubijamy z 3/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy po łyżce mąki - w sumie 1 szklankę. Bakalie: 15 dag rodzynek 10 dag orzechów laskowych 10 dag orzechów włoskich skórka pomarańczowa 10 dag moreli suszonych 10 dag daktyli 10 dag fig 15 dag ananasów kandyzowanych ( są teraz w biedronce!) 1 tabliczka czekolady Rodzynki parzymy i odsączamy na sitku. Śliwki, figi,daktyle i morele kroimy w paseczki . Orzechy kroimy byle jak ;) Czekoladę dzielimy na kostki i każdą z nich niedbale kroimy na 3 części. W sumie tych słodkości ma być kopiasty talerz do zupy - nie muszę dodawać, że bakalie należy wymieszać przed wsypaniem do ciasta ;) Do ubitego ciasta , delikatnie mieszając łychą, dodajemy stopniowo po garści bakalii . Formę do keksów wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gęęęęste ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy ok. 1 godziny. Patyczek ma być suchy. Keks trzeba dobrze wystudzić przed pokrojeniem, bo czekolada może się wylać ze środka. W przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka proszku do pieczenia , ale my nie dałyśmy a i tak wyszedł. Więc tej chemii można spokojnie uniknąć . Wybór gatunku czekolady zależy od upodobań konsumentów. Dobór bakalii zresztą też. Wczoraj wpadłyśmy z córką do biedronki i wygarnęłyśmy po torebce z każdego gatunku. Tylko drylowane daktyle dziewczynki przywiozły z Poznania. Nie zdołałyśmy wszystkich bakalii zużyć - zostały na drugie podejście . No to sukcesów w twórczości kuchennej życzę i pozdrawiam cieplutko - farmerka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sarkastyczna cyniczko - upiekłam ten keks w ramach próby generalnej . Wypadła pomyślnie...sądząc po kilku okruszkach ;) Zresztą - keksy i pierniki to nieliczne ciasta, które można długo przechowywać (podobno).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piernik im szybciej się zrobi (mówie o prawdziwym) to lepszy,bo on lubi sobie poleżeć. Ja w tym roku pieke makowiec zawijany,sernik,piernik przekładany i jak znajde chwile to keksa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mój piernik jest (podobno) prawdziwy, toruński, przepis z kuchni staropolskiej. Pierw leżakował na surowo a teraz pieczony. Musi poleżeć bo na prawdę człowieka by można nim zabić. Ale za to potem niebo w gębie :) Kurcze makowiec też bym zjadła. I jeszcze ten keks mnie kusi.... Farmerko dziękuję za przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Och, Neit :) Baaardzo Cię proszę o ten staropolski piernik ! Pewnie już za późno na leżakowanie, ale takie archeologiczne kulinaria są bezcenne !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No na święta to on na pewno nie zdąży \"odleżeć\" ale zawsze można zrobić bez okazji :) Przepis już podawałam na forum o w tym temacie: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3572507 Na prawdę polecam, bo zawsze wychodzi i to smaczny bardzo. Trochę przy nim roboty, ale na prawdę warto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wolna obserwatorka
prośba do princpolo prosze podaj mi przepis na makowiec zwijany mam sporo maku to chetnie go wykorzystam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xasanka
Ja robię w tym roku sześć ciast :-) Rok temu robiłam siedem,ale zostało troche. Jest tyle fajnych przepisów,że chętnie zrobiłabym więcej,tylko kto to zje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie słyszałam wcześniej o takich piernikach co muszą swoje odleżeć, ale skoro chwalicie.. Tylko że u mnie nie ma opcji żeby ciasto gdzieś zakamuflować na tyle czasu, musiałoby być chyba z cyjankiem żebyśmy nie zjedli od razu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie zawinięty piernik na szafie sobie leży i nie rzuca się w oczy :) Też mam łakomczuchów w rodzinie. Ale tego na prawdę ciężko, bo jak nie poleży to jak mawia mój dziadek \"suchy jako drzazga, twardy jako deska\" :) A w ogóle to jak dziwna jakaś jestem bo bym mazurka zjadła :) Kurcze jak bym nie liczyła to mi co najmniej 5 ciast wychodzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie makowca,sernik z rosa,rolade orzechową z bananami,rolade z bitą smietana i cisto z delicjami;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wolna obserwatorka----Prosze oto przepis :) 3 szklanki mąki pszennej 180 ml mleka 150 g margaryny 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne) 45 g drożdży 6 łyżek cukru 1,5 łyżki oleju pół łyżeczki soli 1 duże opakowanie cukru waniliowego Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. MASA: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku cynamon do smaku 1 łyżka margaryny skórka pomarańczowa, wedle uznania Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). Ciasto podzielić według uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.Ciasto polać lukrem i posypać makiem. Ja do lukru daje barwnik wtedy mam kolorek :) pół szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody Rozetrzeć na gładką masę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kozica
ma_pe to ja proszę o ten przepis chociaż rzeczywiście brzmi dziwnie. Z góry dziękuję :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robie gotowany sernik na zimno (jakkolwiek to dziwnie brzmi) bez pieczenia, zawsze super sie udaje, jest przepyszny !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość n vgr7u658m i 76
U mnie rowniez bedzie gotowany sernik przekladany herbatnikami i polany czekoladowa polewa, pyszny jest i zawsze sie udaje, drugim ciastem bedzie snikers ulubione ciacho moich dzieci, beda jeszcze kruche ciasteczka wycinane foremkami i dekorowane czym sie da:) Cos jeszcze upieke, moze keksa moze makowca? Dziwne ale ja tak jak Neit tez bym zjadla mazurka, kiedys z mniammniam spisalam przepis i naprawde jest przepyszny, hmm troche glupio, mazurek na Boze Narodzenie ale wlasciwie dlaczego nie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mat
A kto mi powie co to jest za ciasto.Jadłam jest rewelacyjne.Mniej więcej wiem z czego jest robione,ale jak???Jest biszkopt chyba przekrojony na pół,albo i nie:)na tym biszkopcie masa z mleka skondensowanego(gotowanego)na tej masie była taka cieniutka warstwa czegoś białego lekko kwaskawego i na tym ułozone herbatniki polane lukrem.Jakie to było pyszne.Może ktoś zna dokładny przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Wygląda mi na cytrynowca poszukaj w googlach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to nie cytrynowiec
Ciasto toffi, poszukaj na topiku Ciasta palce lizać albo skorzystaj z opcji Szukaj na tym forum

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość raczej cytrynowiec skoro
polany czymś kwaśnym, bo toffi jest słodnie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na święta nie piekę nic, tylko zamawiam sękacza z http://www.secpol.pl/ w ten sposób mam więcej czasu na wykonanie reszty dań i spędzenia czasu z bliskimi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×