Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mała Betty

Kalendarzyk miesiączkowy!!!

Polecane posty

Gość Mała Betty

Jak sie tegoi używa?! w sensie czym są plamienia?! bo ja nie wiem cierpie na nadżerke i czy śluz który wypływa też zalicza się do plamien?! Help :P

kalendarzyk miesiączkowym jest najbardziej zawodną metodą antykoncepcyjną, więc nie wiem czy powinnaś wiedzieć co to, ale oczywiście odpowiem. Jest to kalendarzyk w którym CODZIENNIE TRZEBA zapisywac zmiany zachodzące w organiżmie i dokładnie obserwować zmiany. trzeba mierzyc i zapisywac temperature, obserowac śluz, określać samopoczucie i nastrój, dlugosc cyklu i pewnie wiele rzeczy... potem sie cos dodaje, mnozy, dzieli odejmuje... i na tej podstawie mozna obliczyc dni plodne... takie obserwacje sie czynie przez pol roku ok zanim mozna przejsc [moim zdaniem nie mozna wcale] na taka metode antykoncepcji. taka metoda antykoncepcji jak juz wczesniej napisalam jest nieskuteczna gdyz nawet najmniejszy stres, leki lub zwykly katar moga wplywac na rozregulowanie cyklu. co do drugiego pytania: śluz wypływa każdej kobiecie, ale jeśli masz tzw upławy - śluz inny niz przezroczysty, czasem az zielonkowaty i taki ktory brzydko pachnie powinnas zwrocic sie do lekarza. p.s. jesli chcesz sie dowiedziec jak obliczac te dni plodne to moge znalezc bardzo stare notatki [stosowalam to jak milam 14 lat - z ciekawosci i zeby nauczyc sie wlasnego organizmu] i ci wszystko dokladnie opisac, ale jesli wspolzyjesz to NIE POLECAM!

Gość Mała Betty
Och roodzielcu nie trzeba :D chyba niejasno sie wyraziłam :P Ogólnie to ja biore tabletki anty :D Ale dostałam od lekarki taki zwykły kalendarzyk menstruacyjny, żeby okresy notowac i mnie tylko zastanawiało czy moje upławy spowodowane NADŻERKĄ, ktora jest w trakcie leczenia notować jako plamienie bo w końcu leci ze mnie codziennie :P Tylko tyle -dobrze wiem, że metoda kalendarzykowa to żadna antykoncepcja :D Przepraszam za nieścisłości ;P

Gość pomyliło ci sie
nie pytała sie o kalendarzyk'małzeński'-NPR,tylko o kalendzrzyk miesiaczkowy.

no to fakt. pomyliło mi się :) kalendarzyk miesiaczkowy jest to kalendarzyk w ktorym zapisuje sie swoje cykle, wtedy latwiej jest przewidziec owulacje i rozpoczecie kolejnej miesiaczki. zapisuje sie w nastepujacy sposob: pierwszy dzien cyklu zaczyna sie w dniu dostania miesiaczki, a ostatni dzien w przeddzien kolejnego krwawienia. czyli jesli np dostalas okres 1. {pierwszego} a kolejny 30. {trzydziestego} to: pierwszego zaznaczasz pierwszy dzien, a 29 ostatni dzien i twoj cykla trwal 29 dni. trzydziestego zaczal sie kolejny cykl wiec zaznaczasz 1 dnien. mysle ze jest dosyc czytelne pozdrawiam :)

Gość skarbie skoro bierzesz
tabsy anty to o jakich OKRESACH ty mówisz?

Gość Mała Betty
Napisałam posta i zniknął :/ denerwuje mnie dziś to forum :P No racja, chodzilo mi o kalendarzyk menstruacyjny :D no i konkretnie czym są plamienia czego nie wiem do teraz :D tzn. czy upławy mam zaznaczać w kalendarzyku czy nie :D Dziekuję za odpowiedzi ;)

dobra, doczytalam sie :) ale! przeciez gdy sie bierze tabletki to okresy sa w okresie odstawienia, ale to przeciez wcale nie znaczy, ze okres jest co 21 dni! ja np tez biore tabsy, a nie dostaje okresu zaraz po odstawieniu, tylko np 4 dni po odstawieniu, gdyz najwazniejsze, zeby okres dostaxc w ciagu tej 7 dniowej przerwy. wiec o takich OKRESACH mowa. a skoro ty \"Skarbie skoro bierzesz\" nie masz okresów to chyba powinnas sie do lekarza zglosic, gdyz okresy byc musza, ale mimo ze sie bierze tabsy nie zawsze sa regularne

Gość mdły ssak
tylu bzdur o NPR naraz to jeszcze nie czytałam... roodzielec lepiej się dokształć a nie wprowadzaj w błąd... www.28dni.pl www.npr.pl

roodzielec, daruj sobie uświadamiam więc i Ciebie, że podczas brania tabsów anty nei ma czegoś takiego jak OKRES jest krwawienie z odstawienia, które nei jest miesiączką, a tylko jej substytutem

Gość jola78
te twoje krwawienia to mogą być od źle dobranej tab. anty. a nie od nadżerki ja też ją miałam ale czegoś takiego u siebie nie zaobserwoawałm

Gość jhoella
i tak powstają ploty i przekłamania o NPR.... Jezu, kto ci to naopowiadał dziewczyno?Dodaje?Mnoży? Dzieli? Nie masz pojęcia a sie wypowiadasz. Rzeczywiście dla takich osób jak ty stworzyli tabletki!

Gość jhoella
I tak powstają plotki i przekłamania na temat NPR! Dodaje? Mnoży, dzieli? Kto Ci to naopowiadał dziewczyno? Nie masz pojęcia o co w tym chodzi ale masz czelność to odradzać! Dla takich jak ty rzeczywiście wynaleźli tabletki, przy tym nie trzeba używać mózgu.!!

Gość jhoella
dwa razy pisalam bo mi zniklo,:)

tak, jest cos takiego jak mnozenie i dzielenie, a raczej dodawanie o odejmowanie... sa matematyczne rownania dotyczace wyliczania mniejwiecej owulacji. kazdy stosuje co innego, ja podalam tylko mozliwe sposoby. i to nie ja jestem niedoksztalcona tylko znam wiecej mozliwosci, ktore podal mi moj lekarz. krwawienie z odstawienia tez jest rodzajem miesiaczki a dziewczyna dostala kalendarzyk aby mniejwiecej zapisywac. skoro jej ginekolog dal kalendarzyk to co? ma byc na nim napisane zamiast \"kalendarzyk miesiaczkowy\" krwawienie z odstawienia\" ??

Gość jhoella
mnożenia i dzielenia nie ma wcale, a dodawanie i odejmowanie jest akurat najmniej ważne. Twoja wypowiedz była taka, jakbyś była w tym specjalistką, a na pierwszy rzut oka widać że nie jesteś. Nie powinnaś się tak kategorycznie wypowiadać w kwestiach w których nie jesteś pewna. Są tysiące kobiet stosujące PRAWDZIWE NPR i one rzeczywiście mogłyby się wypowiedzieć co do skuteczności tych metod oraz dokładnie przedstawić ich stosowanie. Wcale nie trzeba pół roku sie obserwować, katar i przeziębienie dla osoby znającej swój organizm jest też do zaanalizowania i nie trzeba zapisywać codziennego samopoczucia!Ale co ja Ci będe tłumaczyc, skoro Ty nie chcesz poznać nowoczesnego NPR.Odrazu je krytykujesz.

krwawienie z odstawienai nie jest żadnym rodzajem miesiączki to substytut, który ma przy braniu tabsów anty jakby uzupełnic naturalny cykl, którego jak wiadomo nei ma, bo hormony są uśpione i nie dochodzi do owulacji więc i nie może być mowy o miesiaczce krwawienie z odstawienia może u każdej dziewczyny wyglądać inaczej - krótkie, długie, obfite czy skąpe to nei ma najmniejszego znaczenia - najważniejsze by wystąpiło w przerwie 7-dniowej jeśli plamienia występują w dwóch pierwszych listkach przyjmowania tabletek anty (przez pierwsze 2 miesiące) należy zwrócić się do lekarza ginekologa i z całą pewnością zmienić tabsy na mocniejsze

Gość mdły ssak
na 28 dni jest wiele kobiet które odkładają poczęcie i nie było jeszcze od ponad roku przypadku ciąży nieplanowanej...mają spokojną głowę...jeśli nie odpowiada im abstynecja w dni płodne to stosują prezerwatywy ale przynajmniej wiedzą co się z nimi dzieje i jak przebiega cykl ich płodności...żadna nie schizuje że może być w ciązy bo poprostu wiedzą że to niemożliwe...czy taki spokój ducha nie jest wart tych 5 minut mierzenia temperatury i interpretacji cyklu??

tak, drogie panie, najlepiej jest najeżdżać i krytykować. więc specjalnie dla was! : http://images32.fotosik.pl/84/e3dcdcd7e6dd7531.jpg a teraz pozwólcie, ze sie wycofam z tematu, bo żeście tylko dobre w radach - nieprawdziwych. i nie chce poznawac nowoczesnego NPR - pewnie dlatego, ze jesli chcialabym zajsc w ciaze to bym nie stosowala zadnej antykoncepcji. i tak madrze sie wypowiedzialas na temat tego, ze ani katar ani przeziebienie nie maja na to wpywu, jakbys byla organizmem wszystkich kobiet na swiecie, bo na mnie to np wplywa...

Gość jhoella
napisałam że katar czy przeziębienie jest dla osoby dobrze znającej swój organizm do zaanalizowania, a nie że nie ma wpływu na temp, oczywiście że ma. Ale NPR uczy jak to analizować. Nowoczesne, świadome NPR opiera się na wieloletnich badaniach i jest stosowane przez masę kobiet. Nie jest to antykoncepcja tylko współdziałanie z naturą kobiety. Najbardziej naturalnie jak się da.

Gość wiesz jak ktoś nie potrafi
przyznać się do błędu (mam tu na mysli roodzielec), to będzie przeinaczał słowa innych i ba! nadal twierdzić, że rozmówca nie ma racji choć sama nie potrafi uargumentować własnych teorii:O

Gość jhoella
no cóż... na niektóre rzeczy nie mamy wpływu:/ Pozdrawiam wszystkie dziewczyny stosujące NPR:)

Gość drogie panie spokojnie
to, ze roodzielec ma braki w nowinkach technicznych, nie znaczy, ze nalezy na nego najezdzac. Widocznie pochodzi z epoki, kiedy antykoncepcja hormonalna przezywala swoj wielki boom. Nie krytykujmy jednak, tylko probojmy zachecac. Roodzielec pomylil kalendarzyk malzenski i NPR. Troche je ze soba wymieszal. Stricte kalendarzyk malzenski zaklada, ze 1 dzien miesiaczki + 14 dni rowna sie owulacja, co jest totalna bzdura, NPR opierajac sie na obserwacjach i pmiarach temp wyznacza okres plodny.

Gość drogie panie spokojnie
a do autorki: notuj plamienia i krwawienia z odstawienia. Nie wiem, po co to lekarce, ale skoro chce..

Gość no ale nikt przecież na nią
nie najeżdża tylko zwyczajnie mówi, że nie ma racji i podaje konkretne argumenty na co roodzielec zamiast przyznać się do błędu zwyczajnie odwraca kota ogonem, bo ja na przykład doskonale zrozumiałam o co chodziło z tymi przeziębieniami itp. ja akurat nie jestem osobą, która stosuje kalendarzyk natomiast moja najbliższa przyjaciółka TAK i nie wiem nawet czy można tę metodę nazwać kalendarzykiem, ona po prostu doskonale wie kiedy ma owulację nigdy w życiu nie stosowała zadnej antykoncepcji i ze swoim mężem polega na tej metodzie od 9-ciu lat myślę, że tę metodę można nazwać bardziej SAMOOBSERWACJĄ:) nigdy nie wpadli, mają planowanego synka, który przyszedł na świat dokładnie rok po ich ślubie więc jeśli ktoś potrafi odczytać sygnały własnego organizmu to jak widać można polegać na tejże metodzie natomiast ja wypowiedziałam się w kwestii tego o co pytała autorka topiku, bo temat zdecydowanei nie dotyczył kalendarzyka małżeńskiego;)

Gość straszne bzdury piszesz rudzie
lcu..i żebyś się nie zdziwiła, że aby zajść w ciążę wystarczy odstawić antykoncepcję(obyś miała tyle szczęścia). NPR stosuje się także aby w ciążę zajść albo np. zaplanować płeć dziecka.

Gość Mała Betty
Dobra wyrażę się inaczej :p CZY PLAMIENIE TO KRWAWIENIE MIę ĘDZYMIESIąCZKOWE??? Bo o to mi głownie chodzi :P o to, czy moja zielone upławy od nadżerki notować!!! Nie kłoćcie się juz drogie panie :) Bo rozumiem że nie :P A jesli chodzi o krwawienie międzymiesiączkowe to nigdy takowego nie miałam :P

Gość Nigdy za dużo danych
Myślę, że skoro gin kazała ci robić tego rodzju notatki i leczy ci nadżerkę, to notowanie wszystkich tego rodzaju objawów i ich czasu może być cenne dla późniejszej diagnozy. A jak zanotujesz więcej danych to też chyba Ciebie nie ubędzie od tego. Ja bym notowała, że tego a tego dnia miałam zielony upław (duzo/mało), a tego a tego ciągliwy śluz czy inny, a wtedy takie plamienie, a dziś krwawienie.Nadmiar danych napewno nie zaszkodzi lekarzowi, a może pomóc.

Gość Nigdy za dużo danych
Jak w tym klendarzyku mało miejsca to ja bym w zeszyciku zanotowała. Niech gin ma pełny obraz.