Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzikówka

Wyroby z dzika ???Czy sa dobre ???

Polecane posty

Gość dzikówka

Mam mozliwość kupienia kiełbasy i szynki z dziczyzny. Czy są dobre takie wędliny ??? Pomóżcie :)

Gość dziczyzna jest najlepsza
nie wiesz? :D

Gość dzikówka
Tak ale moja mama jest jakaś sceptyczna.Mówi że taka kiełbasa smierdzi wiatrem :P .A czy sa mniej tłuste niz ze świnki ????

Gość do kompa ...
uwielbiam wedliny z dzika .... sprobuj jeszcze poledwicy z jelenia ..mniam mniam

Gość dzikówka
Poledwica z Jelenia ???? No niestety nie mam mozliwosci :) Tylko dzika zabili :)

Gość dzikówka
Juz mi slinka cieknie.Mysle żer jak nawet nie bedzie smakowac to sprzedam bez problemu ;)

Gość dzik jest dziki
hmm, jakos nie przepadam za wieprzowina, wiec na dzika bym sie nie skusila, co innego jelen lub sarna...

Gość dzik jest dziki
w wielkim skupieniu i godnością mnicha rysującego drobnym pyłem mandalę udaję się do pobliskiego lasu , gdzie zrzucam z siebie ubrania i straszę sarny przy paśnikach aby po odpędzeniu owych drapieżców przystąpić do konsumpcji zawartości paśnika :classic_cool:

dziczyzna to najlepsze i najzdrowsze mięsko - mniammmmmm właśnie wczoraj jadłam pieczeń z sarny :)

Gość dzikówka
Ale jeżeli mieso nie było badane to czy mozna sie narazić na jakąś chorobę ??? Np włośnicę ???? Jakto jest ???Bo ja nie wiem czy było czy tez nie :(

Gość mimia
takie mieso musi byc przebadane

Gość dzikówka
No ale jak ja niew eim czy ten ktos zbadał napewno ???

Gość mimia
nie tylko wlosnica mozesz sie zarazic po zjedzeniu nieprzebadanego miesa z dzikich zwierzat

Gość mimia
to ja bym nie ryzykowala

Gość mimia
Kilkanaście osób z okolic Śmiłowa koło Piły trafiło do szpitali z powodu zarażenia odzwierzęcym pasożytem - włośnicą. Przyczyną jest najprawdopodobniej kupione na targu mięso dzika. Pierwsza osoba zachorowała 5 grudnia - do szpitala trafiła w ciężkim stanie. Po niej włośnicę stwierdzono u 16 kolejnych osób, wśród nich są dzieci. Większość chorych leży na oddziale zakaźnym w Wałczu, a sześcioro trafiło do kliniki chorób tropikalnych i pasożytniczych w poznańskim szpitalu przy ul. Przybyszewskiego. Źródło kłopotów to najprawdopodobniej targowisko w Śmiłowie koło Piły. To tam właśnie jeden z mieszkańców Śmiłowa kupił dwa kilogramy mięsa, zmielił je razem z kupionym w sklepie boczkiem i zrobił parę kilogramów kiełbasy polskiej, wędzonej. Potem podzielił się nią z rodziną i sąsiadami - tyle ustalił sanepid. Problem w tym, że mięso z dzika kupili też inni, więc dokładnie nie wiadomo, ile osób zjadło mięso chorego zwierzaka. - Mięso pochodzi z nielegalnego uboju, więc osoby, które miały z nim związek nie chcą mówić prawdy, bo boją się konsekwencji - informuje Jan Praczyk, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. I dodaje: - Obawiamy się więc, że pod Piłą włośnicą mogło zarazić się więcej osób. Choroba wylęga się do 45 dni, a to oznacza, że część z nich może jeszcze nie mieć objawów. Włośnica to choroba pasożytnicza. Jej źródłem są larwy żyjące w mięsie zwierząt. U człowieka pasożyt zagnieżdża się w jelicie i stamtąd dojrzałe larwy wędrują z krwią do wszystkich narządów. Mogą trafić nawet do mózgu. Człowiek zaraża się jedząc surową, niedogotowaną lub wędzoną w zbyt niskiej temperaturze wieprzowinę lub dziczyznę. Objawami włośnicy są bóle mięśni, wysoka gorączka, nudności i wymioty, a możliwe powikłania po chorobie to zapalenia oskrzeli, płuc i serca, a nawet uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego. Mimo dochodzenia epidemiologicznego nie udało się ustalić, z jakiego źródła pochodziło mięso dzika sprzedawane na targu . Sanepid postanowił więc oddać sprawę do prokuratury. To pierwszy przypadek włośnicy w ostatnich latach w okolicach Piły. Zachorowania na włośnicę notowano wcześniej w powiecie chodzieskim i czarnkowsko-trzcianeckim. Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań

Gość dzikówka
Jestem przerazona :/ Ale to sa gotowe wyroby od rzeznika i nie sadze żeby ktoś ryzykował i w swoim zakładzie robił na zamówienie wedliny z niebadanego mięsa ???:(

Gość dzikówka
I to nie jest mięso od kłusownika który sprzedaje na bazarze a potem znika tylko od znajomego mysliwego .

Gość dzikówka
kto wykasował poprzednie wpisy ??? :(

Gość dzikówka
halooo

Gość murfy
najśmieszniejszy wpis to : nie lubię wieprzowiny więc dzik pewnie nie będzie mi smakował . . . gęś i dzika gęś może tak, ale dzik to nie jest świnia która się długo nie goliła .

Gość gość
Wyroby z dzika na pewno są specyficzne w smaku i nie dla każdego, ja akurat zakupiłam szynkę z dzika http://sklep.dzikiespecjaly.pl/ i mi bardzo smakowała, zdrowa i pyszna w smaku :)