Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Roma31

KASZA GRYCZANA-jak, z czym?

Polecane posty

no właśnie, czy ktos ma jakis przepis na danie z kaszy gryczanej. Ja jedynie wpadłam na pomysł, żeby ją zjeśc ugotowaną:D, z maślanką.

z gulaszem z wieprzowiny (a więc wiperz w kostkę + cebula + marchewka też w kostkę (oczywiście warzywka dodajemy później) i do tego ogórek kiszony albo buraczki jak powyżej - przepyszne :D

Gość Gryczana i jaglana nalepsze
1 - z sosem grzybowym, najlepiej w sezonie, pycha... 2 - z jajem sadzonym, podsmażona z cebulką + surówka 3 - pierogi z nadziemiem z kaszy gryczanej (wcześniej ugotowana) + biały ser + pieprz, sól, a jak dodasz jeszcze trochę świeżej mięty do nadzienia to poezja po prostu (proporcje zależnie od upodobań, można dać jajko surowe do nadzienia, ale bez też dobre) 4 - pierogi z nadzieniem: ugotować pół szklanki suchej kaszy grycz. + pół kg słodkiej kapusty(uduszonej lub ugotowanej odciśniętej, może też byc włoska) + podsmażona cebulka + sól, pieprz -To chyba moje ulubione pierogi oprócz zwykłych ruskich

Kasza gryczana też jest dobra z mlekiem - jako taka zupa mleczna - gołąbki można nadziać kaszą gryczaną z jakimś mięskiem

Gość też w Wigilię pracuje
moje przepisy na dodatki do kaszy gryczanej: -podsmażyć cebulkę i pieczarki, zalać śmietanką i przyprawić, trochę poddusić. -namoczyć suszone grzybki, potem podsmażyć cebulkę dodać grzybki, podsmażyć, dodać bulionu i podgotować. na koniec zmiksować,dodac smietanki i doprawic.

Gość gryczana forever

mniam, ale fajne przepisy!!!dziękuję serdecznie, będa czynić:D..się naczytałam o wartościach odżywczy kaszy i chcę uskutecznić jej spozycie:D...z takimi przepisami-mniam!🌻

i z sosem pomidorowym tez gryczana dobra. Spróbuj też kaszy jaglanej, ja ją poznałam 2 lata temu i zupełnie oszalałam na jej pukcie. Jaglana taka żółta, w smaku trochę podobna do ryżu, ale o wiele lepsza i ma więcej zdrowych wartości. Polecam wszystkim jaglaną, naszą najstarszą pierwszą kaszę, o której wielu zapomniało.

Ogólnie to każdej kaszy wypieczenie w piekarniku bardzo podnosi smak.

kaszę gryczaną stosuję wymiennie z ziemniakami , czyli do takich rzeczy jak: kotlety, gulasz, sosy różnej maści, ryb, jajko sadzone, do śledzi się nie nadaje, gotowane warzywa.

Gość warto wrócić do gryczanej

:) dokładnie jak Emmi - zamiennie z ziemniakami i ryżem - do wszystkiego jak nie ma sosu, to można ją podsmażyć z drobno posiekaną cebulką - jest lepsza niż taka prosto z wody

Gość ale może coś nowego

Gość ale może coś nowego

dziękuję Wam za fajne przepisy:) kupiłam kaszę i będe próbować. A jaglanej kaszy to nie jadłam jak zyję 32 lata.

Gość gryczana i jaglana najlepsze
Ja też nie jadłam jaglanej aż 35 lat i jak ją poznałam 2/3 lata temu to zupełnie oszalałam na jej punkcie pycha, spróbuj. To taka żółta tylko nie pomyl z kukurydzianą.

poczytałam, że jaglana tez ma świetne wartości odżywcze i mozna ją jeśc też od deserów , na słodko, bo jest delikatna:)fajnie:)

Gość sliweczki
wszystkie kasze polecam