Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ognik

Mleko w proszku kontra mleko granulowane

Polecane posty

Chcę zrobić blok czekoladowy. W przzepisie jest mleko w proszku, a w sklepie znalazłam tylko granulowane. Można nim zastąpić to w proszku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dajcie przepis plisss

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Blok czekoladowy: Mieszamy ze sobą: 0,5 kg mleka w proszku, 3 łyżki kakao, 2 paczki herbatników , można dodać bakalie, aromaty itp. (ja robię z samymi herbatnikami, jest najlepszy) Do garnka wrzucamy kostkę masła, 2 szklanki cukru, pół szklanki wody. Po zagotowaniu łączymy wszystkie składniki, mieszamy i wylewamy do foremki. Potem jeszcze musi stężeć, ale naprawdę warto czekać :-) Tyle że boję się trochę to granulowane mleko. To w proszku jest takie bardziej kleiste, a to granulowane takie jakieś \"suche\". Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Neit - kiedy będziesz próbować? ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na Sylwestra sobie zaplanowałam ciacho z taką masą. Na razie gdzieś przepis wetknęłam i nie pamiętam gdzie :) Ale pamiętam że były tam 2 szklanki mleka w proszku i się właśnie boje czy mi się z tym granulowanym nie rozdyźda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szkoda... Myślałam że pierwsza spróbujesz i mi powiesz ;-) Na mnie padło jednak, bo ja w niedzielę będę robić. No trudno, ktoś musi :-D Może jeszcze znajdę w proszku. Jak nie, to zaryzykuję i podzielę się spostrzeżeniemi :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JA robiłam
z mleka granulowanego i rzeczywiście grudki małe są, ale ciacho boskie w smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ognik----> będziesz \"przecierać szlak\" :) Tylko napisz koniecznie co Ci wyszło. Też będę szukać takiego sypkiego, ale przynajmniej w mojej okolicy to mało prawdopodobne żebym znalazła. Kurcze może człowiek powinien najpierw te granulowane zmielić na proszek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Chemik12345
Granulki można zmielić - będzie proszek. Podejrzewam, że mleko granulowane od tego w proszku różni się tylko ceną. --- WSZYSTKO SIĘ DA ZROBIĆ TANIEJ - WYSTARCZY ZNAĆ CHEMIĘ.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tatarka
Mam trochę doświadczenia z różnego rodzaju mlekami w proszku. - to zwykłe w proszku bardzo polecam - ale to wiecie przecież :) - to granulowane - raz użyłam do masy do przełożenia wafli, było wyczuwalne ale dobre, tylko więcej dałam niż w przepisie - i czego na pewno nie mogę polecić to mleko modyfikowane w proszku - córka wyrosła, przeszłam na inny numerek a mi zostało kilka opakowań mleka. Chciałam wykorzystać i wcale się ta masa nie zsiadła. Więc nie polecam stosowania mleka modyfikowanego. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katarzyna otocka furia81
z granulowanego mój blok wyszedł o wiele smaczniejszy niż z tego w proszku...a trafiłam na tą stronę szukając info czym w ogóle jest takie mleko i czy nie ma złego wpływu na zdrowie ;) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×