Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ognik

Mleko w proszku kontra mleko granulowane

Polecane posty

Chcę zrobić blok czekoladowy. W przzepisie jest mleko w proszku, a w sklepie znalazłam tylko granulowane. Można nim zastąpić to w proszku?

Gość dajcie przepis plisss

Blok czekoladowy: Mieszamy ze sobą: 0,5 kg mleka w proszku, 3 łyżki kakao, 2 paczki herbatników , można dodać bakalie, aromaty itp. (ja robię z samymi herbatnikami, jest najlepszy) Do garnka wrzucamy kostkę masła, 2 szklanki cukru, pół szklanki wody. Po zagotowaniu łączymy wszystkie składniki, mieszamy i wylewamy do foremki. Potem jeszcze musi stężeć, ale naprawdę warto czekać :-) Tyle że boję się trochę to granulowane mleko. To w proszku jest takie bardziej kleiste, a to granulowane takie jakieś \"suche\". Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Neit - kiedy będziesz próbować? ;-)

Na Sylwestra sobie zaplanowałam ciacho z taką masą. Na razie gdzieś przepis wetknęłam i nie pamiętam gdzie :) Ale pamiętam że były tam 2 szklanki mleka w proszku i się właśnie boje czy mi się z tym granulowanym nie rozdyźda.

Szkoda... Myślałam że pierwsza spróbujesz i mi powiesz ;-) Na mnie padło jednak, bo ja w niedzielę będę robić. No trudno, ktoś musi :-D Może jeszcze znajdę w proszku. Jak nie, to zaryzykuję i podzielę się spostrzeżeniemi :-)

Gość JA robiłam
z mleka granulowanego i rzeczywiście grudki małe są, ale ciacho boskie w smaku

Ognik----> będziesz \"przecierać szlak\" :) Tylko napisz koniecznie co Ci wyszło. Też będę szukać takiego sypkiego, ale przynajmniej w mojej okolicy to mało prawdopodobne żebym znalazła. Kurcze może człowiek powinien najpierw te granulowane zmielić na proszek?

Gość Chemik12345
Granulki można zmielić - będzie proszek. Podejrzewam, że mleko granulowane od tego w proszku różni się tylko ceną. --- WSZYSTKO SIĘ DA ZROBIĆ TANIEJ - WYSTARCZY ZNAĆ CHEMIĘ.

Gość tatarka
Mam trochę doświadczenia z różnego rodzaju mlekami w proszku. - to zwykłe w proszku bardzo polecam - ale to wiecie przecież :) - to granulowane - raz użyłam do masy do przełożenia wafli, było wyczuwalne ale dobre, tylko więcej dałam niż w przepisie - i czego na pewno nie mogę polecić to mleko modyfikowane w proszku - córka wyrosła, przeszłam na inny numerek a mi zostało kilka opakowań mleka. Chciałam wykorzystać i wcale się ta masa nie zsiadła. Więc nie polecam stosowania mleka modyfikowanego. Pozdrawiam.

Gość katarzyna otocka furia81
z granulowanego mój blok wyszedł o wiele smaczniejszy niż z tego w proszku...a trafiłam na tą stronę szukając info czym w ogóle jest takie mleko i czy nie ma złego wpływu na zdrowie ;) pozdrawiam