Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dla mam na wychowawczym WAŻNE

WAŻNE Dla mam na wychowawczym

Polecane posty

Większość mopsów które obdzwoniłam w Polsce nie wypłaca dodatków na kolejne części tego samego urlopu wychowawczego. Mi też odmówiono bo miałam przerwę w zatrudnieniu i że niby mam 6 miesięcy przepracować aby prawo do zasiłku nabyć. Kompletna bzdura dostałam pismo z kolegium odwoławczego iż należy mi się i trzeba mi wypłacić skoro mam przyznany zasiłek rodzinny. Panie w mopsie nie chciały mi nawet wniosku przyjąć ale najciekawsze że większość prawników - rzeczników prawnych mopsów itp osoby, też stwierdzały fakt iż jeśli przebywałam na wychowawczym (płatnym) miałam przerwę w urlopie i w zatrudnieniu. To teraz jak z pozycji Kodeksu pracy pracuję i poprosiłam o kolejną część urlopu i mam przyznany zasiłek rodzinny to nie należy mi się dodatek z tytułu opieki. KOMPLETNA BZDURA _ więc składajcie wnioski i piszcie odwołania. Macie 4 części na wybranie urlopu ( i to też uważam ze dyskryminacje kobiet w chwili kiedy rynek pracy jest taki a nie inny). Teraz dowiedziałam się że wiele kobiet w tej sytuacji poszło do pracy nie mogąc wychowywać swoich dzieci. A mogły spokojnie siedzieć w domu i być szczęśliwe.

Napiszcie jak jest w waszych mopsach w tej kwestii bardzo jestem ciekawa. Czy jest to odgórne zalecenie rządu, bo skoro wszędzie tak jest tzn że ktoś karze tak interpretować MYLNIE prawo zasiłkowe.

Gość samuelkaSami
hmm nie wiem moze ja jesem malo kumata w tych sprawach, ale za bardzo nie zrozumialam :( ja na platnym wychowawczym + rodzinne czyli 448 zl jestem od 2 lat, ostatnio w sierpniu musialam skladac ponownie wszystko i rozpatrywali czy mi sie dalej nalezy czy nie, okazalo sie ze nalezy i wczoraj na konto przyszedl kolejny raz wychowawczy nic mi nie wiadomo o zadnych zmianach

Bo to jest jedyny sposób kobiety moje drogie aby wychowywać swoje dziecko do 4 roku życia samemu. I ignorancja z jaką spotkałam się od urzędu jakim jest mops który z zasady ma wspierać. To po wydaniu decyzji odmownej nikt nie zapytał się z czego ja będę teraz żyć. Za 48 złoty rodzinnego. No nic, mam nadzieję iż nikt nie da się z kwitkiem odstawić. Jeśli dostajecie odmowne decyzje ustnie składajcie wnioski żeby mieć to na piśmie. Walczcie o swoje. Nie chciałam zostawiać tej informacji dla siebie.

ale nie rozumiem tu jednego jak byłas na wychowawczym i pobierałas dodatek z tyt. opieku nad dzieckiem to byłas w zatrudnieniu chyba?

Podaj uzasadnienie kolegium, chodzi mi o podstawe prawna.

Gość podpowiadam
tak-ale autorce chodzi o to ze poszła do pracy i np po 3 m-cach chciała wrocic na PłATNY zasiłek wychowawczy a panie jej odmowiły(wczesniej pracowała dłuzej niz 6 m-cy a faktycznie wychowawcz mozna podzielic na 4 czesci ale urlop-a to co jest płacone to jest zasiłek wiec nie wiem czy mozna dzielic płatny zasiłek wychowawczy

Gość podpowiadam
nie nalezy mylic urlopu wychowawczego ,ktory nota bene jest bezpłatny z płatnym zasiłkiem wychowawczym

Gość podpowiadam
jak do 4tego roku zycia? przeciez urlop trwa 3 lata z czego jesli ma sie zasiłek to tylko przez 2 lata natomiast 3ci rok jest juz bezpłatny

To co autorka pisze jest kompletna bzdura, poprosze o podstawe prawna uzasadnienia Kolegium Odwolawczego - bo cos mi tu nie gra.

Do Podpowiadam! A jaka jest różnica między płatnym zasiłkiem wychowawczym a urlopem i komu on się należy(zasiłek)?

Gość podpowiadam
do 4ego czyli do skonczonych 3 lat,tak?

podpowiadam - moze wlaczyla w to urlop macierzynski, ale to przeciez tylko 18 tygodni a nie caly rok.

Gość podpowiadam
zasiłek nalezy sie jesli dochody nie przekraczaja 504 na osobe-twoj dochod jest utracony wiec liczy sie tylko meza i jesli jest was dwoje i dziecko to dzielisz na 3

do 4 roku życia dziecka mozna skorzystac z urlopu wychowawczego jednak płatny jest tylko 24 miesiace i to wtedy jesli kwalifikuje sie do zasiłku rodzinnego Tez nie rozumiem autorki o co jej chodzi i nie mozliwe aby panie nie przyjeły wniosku będąc na wychowawcyzm chyba była cały czas w zatrudnieniu

Gość podpowiadam
ja zrozumiałąm ,ze jej chodzi o to ze poszła na wychowawczy (płatny)posiedziała 3 m-ce-potem poszła na 2 do pracy (nie ma ciagłosci 6 m-cy przepracowanych) i pozniej chciała dalsza czec wychowawczego płatnego, tak??

Gość podpowiadam
byl kiedys podobny temat gdzie autorka pisała ze w takiej syt mozna by zostawic dziecko na 2 m-ce -wyjechac zarobic lepsza kase za graniece i tu znow pobierac zasiłek po powrocie wydaje mi sie ze to funkcjonuje (dzielenie)przy urlopie-a jesli sie pobiera zasiłek to raczej tak jak poisałam musi byc ciagłosc 6 m-cy i tu sie nie robi przerw z 2 m-cznym (przykładowo)powrotem do pracy

Ja tez tak zrozumialam i w tym przypadku MOPS mial racje. Roznica jest taka, ze urlop macierzynski przysluguje kazdej kobiecie - natomiast zasilek gwarantowany jest dochodem nizszym niz ustalony ustawa wynoszacy 504 (ub 583 w przypadku niepelnosprawnosci).

Przy urlopie tak, ale nie przy zasilku: Zasilku sie NIE DZIELI.

Tak byłam zatrudniona tyle ze na czas nie określony. koniec umowy koniec dodatku.

Gość podpowiadam
ja sie musze zgodzic z ill_

Gość podpowiadam
to chyba lepiej ze na czas nieokreslony? a jesli na nieokreslony to jaki konic umowy??

Gość podpowiadam
cos sie autorce popytrało albo wie ze dzwonia ale nie wie w ktorym kosciele :D

ill >> właśnie chodzi o to że się dzieli ja miałam zasiłek(płatny) byłam na bezrobociu podjęłam pracę poszłam na wychowawczy ( mam rodzinny) i teraz trzymam w ręku decyzje ostateczną iż zasiłek mam przyznany. Tylko z wyższego organu II instancji, czyli nadrzędnego.

Gość podpowiadam
autorko- dawaj skan pisma z zakreslonymi danymi bo mnie ciekawosc zżera :D

Tak na przyszlosc: Autorko, piszesz o \"odgornym zaleceniu rzadu\". Wszystkie swiadczenia rodzinne (i nie tylko), ich sposob przyznawania i wyplacania jest uregulowany ustawa o swiadczeniach rodzinnych i tutaj panie z mopsow nie wymyslaja sobie niczego z kosmosu. Wszystko podlega pod konkretny artykul, dlatego w tym wypadku warto poprosic pracownika o zacytowanie odpowiedniego artykulu. To jest ich (nasza) praca, wiec nikt ci laski nie zrobi.

Gość podpowiadam
to kiedy miałasta przerwe w zatrudnieniu? juz nic nie rozumiem-z bezrobotnego poszłas do pracy?przepracowałas przynajmniej 6-cy? zaszłąs w ciaze?poszłac na macierzynski i płatny wychowawczy?

Podstawą prawną było to iż ustawao świadczeniach rodzinnych nie reguluje tego czym jest prawo do urlopu wychowawczego. a w ustawie tej piszę wyraźnie o prawie do urlopu a nie o prawie do uzyskania zasiłku. Kodeks pracy 183 bodajże zobacz 2007 w którym jest ciekawy zapisek o wliczaniu sie poprzednich okresów zatrudnienia i ustawa o świadczeniach rodzinnych art 10

Jaki koniec umowy, jak na czas nieokreslony. Autorko pisz z glowa, bo inaczej to sie nie dogadamy.

Drogie panie chodzi o to że zasiłek wychowawczy można dzielić na 4 części i nie ma przymusu jego ciągłości. Cały schemat mojej pracy Dodam też iż pracowałam (3 lata umowa) zaszłam w ciąże konsekwentnie miałam macierzyński i wychowawczy kilka miesięcy bo nastąpił koniec umowy. Poszłam na zasiłek dla bezrobotnych po czym podjęłam prace i po miesiącu poszłam na kolejną cześć urlopu na to samo dziecko oczywiście. Skoro więc miałam przyznany rodzinny to złożyłam wniosek o dodatek wychowawczy ............ i po 4 miesiącach odwołań go dostałam. Od ludzi którzy lepiej znają się na polskim prawie niż panie w mopsie.