Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metropolita

KLASYFIKACJA POLSKICH MIAST

Polecane posty

Gość metropolita

WIC ABY NIE BYłO ZADNYCH NIEDOMóWIEń polskei maista mozemy podzielić na 8 kategorii (wyłączajac stolice , która odstaje zdecydowanie od reszty) : Warszawa (1,7 mln + plus gigantyczna aglomeracja obok - odtsaje od reszty- kapitalny "urban tulez " )- inna liga a) 999-500 tyś.... Metropolie (ŁóDż, Kraków, Wrocław, Poznań) b) 499-300 tyś..... Wielkie miasta (Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz,Lublin,Katowice) c) 299-150 tyś ....Duze miasta (np.Gdynia, Częstochowa, Radom, Kielce,Torun, Rzeszów i i wiele innych) d) 149-100 tyś ... Średnie miasta (np. Opole , Zielona Góra,Tarnów, Kalisz..) e) 99-50 tyś ....Małe miasta (np. Konin, Piła, Zamość, Przemyśl) d) 49-20 tyś....Miasteczka (np. Kołobrzeg, Świdnik, Malbork,Turek) e) 19-10 tyś ....zadupiaste miasteczka (np. Sokołow podlaski, Oborniki, Łapy, Garwolin, Kartuzy,Włodawa f) poniżej 10 tyś ... duze wioski z prawami miejskimi , które myśla ,iz sa miastami (np. Kolbuszowa, łosice, Sulejów, Bolków, Pilawa) wiem ze czasem małe miasteczka potrafia być atrakcyjen turystycznie i piekne ale oceniałem wielkomiejskosc , dziekuje za uwage i prosze o komentarze :-)

Gość a co z konurbacją śląską
???

Gość metropolita
ok konurbacja slaska to matrepoliaale tio nie ejst jednolite misato lecz zespoł miejski skałdajacy sie z wielu maist podobnie jak trójmiasto , które oddzieliłem , sme katowie c uznałem za wielkie masto - ale wielkoscia jest zblizone do Lublina i Bydgosczy ( a nawet mniejsze) chociaż oba te misat nie posiadaja zadnje rozbudowanej aglomeracji , pozdro :-)

Gość no może być
:p 🖐️ jeżeli chodzi ci tylko o miasta .

Gość mam w dupie twoje uwagi
:)

mam też w dupie zaganiacza pana Edwarda ,lokalnego kloszarda :)

ostatnio mam też w dupie słup trakcyjny na linii kolejowej Gdańsk-Warszawa :)

Gość metropolita
w sumei mam problem z Białymstokiem - klasyfikuje sie na pogrniczu b) i c) niby jest w c) ale odsteje od wielu maist w tej kategorii na plus , chcociez jest troszeczke za mały zeby byc w b) :-)

Gość heheh kakak
Warszawa to Wiejski obszar Metropolitalny :classic_cool: liczba wieśniaków na km kwadratowy jest ogromna :classic_cool:

Gość deletta
hhe metropolita a ty pewnie jesteś warszawiakiem z dużej wioski;P

Gość aglomeracja warszawska
lol 2,6 mln mieszkańców , myslalem że mniej :o http://pl.wikipedia.org/wiki/Aglomeracja_warszawska ja jestem z tzw aglomeracji katowickiej :o ale jak ktoś to chce nazywać aglomeracja a szczególnie Metropolia to ma dużą wyobraznie bo takich slumsów jak w katowicach i calej tej aglomeracji to pewnie nawet na ukrainie nie ma

Gość dupa wieprzowa
tak tyle ze do aglomeracji warszawskiej wchodzi otwock, łomianki i kilka innych miast - w temacie mamy odzielne miasta a nie zglomeracja czy jakieś regiony metroplitarne

nie zgadzam się😠 mieszkam wg. twojej skali w D a w rzeczywistości jest E

Gość Myrevin ma na imie Bożena
:classic_cool:

Gość chrupki Cheetos
jest git

Gość gość
Przeciętne miasto w Polsce to ok. 9k mieszkańców. A tu się dowiaduję,że 99k to małe miasto [: [: [: [:

Gość gość
Ja myślałem że Białystok w którym mieszkam to takie średnie miasteczko a tu wychodzi że to takie wielkie miasto. https://cutt.ly/KwCbR