Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ginorossi

jak można na Wigilię jeść barszcz z torebki??

Polecane posty

Gość Haha dobre...
Nie no, nie jedzą zupy z torebki łyżeczką ,w dodatku na stole. Barszczu domowego, to ja ci przez cały rok mam dostatek, więc w wigilię mogę zjeść cos nowocześniejszego, nie? Uszek tez nie robię, bo pierogów tez nie lubię, jakby co.

Gość nie no niezle
zaimponowałas mi!!

Gość oczywista oczywistość...
jak ? nie wiedząc o tym ...

ja to nie mam czsu na nic ,lubię barszczyk i z torebki , a także od babci Basi

a może jednak przystańmy na to, żeby każdy jadł co chce i świętował jak chce, bez ogólnego wydziwiania i dezaprobaty, którą tak hojnie szafują co poniektórzy, tylko dlatego, że ich hierarchia wartości i sposób na życie różni się od cudzego? :O Moja matka wcale nie umiała gotować. Przypalała herbatę i prócz naleśników nie potrafiła porządnie przyrządzić nic. Gotowania nauczył mnie ojciec. Za to potrafiła urzadzić nam najcudowniejsze święta na świecie, bajkowe po prostu. Bez barszczu i pierogów, ale pełne magii, miłości, śmiechu i zaskakujące za każdym razem. Czuliśmy się jak dzieci królewskie, potrafiła sprawić, że czekalismy na święta przez cały rok i żadne żarcie nie przychodziło nam nawet do głowy. Odkąd jej nie ma Święta nie są już magiczne. Czasem jemy bardzo smaczny barszcz, który gotuję sama, parę razy zrobiłam z zupę z torebki, za to poświęciłam trzy wieczory na pieczenie ciastek z dziećmi i dekorowanie ich na sto sposobów. Co ma do Świąt i magii jakaś bzdurna zupa? Moja teściowa jest mistrzynią tradycyjnych potraw wigilijnych, a zarówno ja, jak i mąż mamy dreszcze na samą myśl o świątecznej wizycie :( Nic wam się nie pomieszało, dziewczyny? Sens Świąt nie leży na talerzach, przynajmniej dla mnie i mojej rodziny.

może trochę za poważnie, ale trochę mnie już wkurza to wieczne kafeteryjne "nie rozumiem, jak można..." w każdym temacie :)

Gość koszka masz..
rację w 1000%. Stworzyć klimat, zaczarować ten czas,to jest sztuka. A nie urobić sie przy pichceniu dziesiatek potraw, by potem padać na twarz i obżerać się tym wszystkim od rana do wieczora nie odchodząc od stołu. Koszmar.

U mnie w domu nie jemy barszczu, bo nikomu nie smakuje. Kiedyś zrobiłam eksperyment: posmakowałam typowo wigilijnego barszczu babci z uszkami i barszczu z torebki (nie jadłam torebki, nie wsadzałam głowy do środka, tylko zawartość torebki zalałam wrzątkiem) i ten z torebki jakoś bardziej mi smakował. Także można bez uszczerbku na zdrowi zjeść sztuczny barszcz i jeszcze się nim delektować.

Gość jak nie potraficie ugotowac to
nie dziwota,ze nikomu nie smakuje :O

yhym, przepraszam. Obojętnie kto by nie gotował, jakiego cuda by nie zrobił z buraków, dla mnie i tak to śmierdzi i jest obleśne, bo NIENAWIDZE tego zapachu, drażni mnie i powoduje odruch wymiotny. Czy w takim razie mam jeść normalny barszcz, który jest u mnie na liście nagorszych świństw jakie jadłam na początku, czy mam kupić barszczyk z torebki, który jest poprostu fajnie kwaskowaty i smaczny, bo nie czuć odoru świeżych buraków. mam wybrać znienawidzony przez siebie barszcz domowej roboty, bo taka tradycja i tak powinno być. super.

Gość hehehehehheheehhee
nie- mozesz np UGOTOWAC grzybową :)

heh, uwazam, ze ci, ktorym bardziej smakuje barszcz z torebki, niz domowy - po prostu nie mieli okazji zjesc DOBREGO barszczu domowego :) w koncu nie kazdy potrafi taki przyrzadzic, ale przy barszczu wigilijnym mojej mamy moga sie zapasc pod ziemie wszystkie Knorry czy Winiary, chociaz tak na codzien to tez nawet lubie barszczyk z torebki :)

Arya - typowy barszcz wigilijny robi sie z buraczanego zakwasu, nie czuc w nim w ogole swiezych burakow. to, o czym piszesz, to zwykly barszcz ze swiezych burakow, a to jest calkiem inna zupa. zakwas to buraki ukiszone podobnie, jak ogorki, tyle, ze w dzbanie, zamiast w sloiku :) zadnych swiezych, ble.

Gość no name66no name
logiczne, ze barszcz z torebki moze smakowac lepiej bo tyle ma tam chemii i ulepszaczy, ze to mnie nie dziwi! ale jak bym w wigilie miała zjeść jakis barszcz z amino, to chyba by mnie zgięło w pół:o lepiej nie jeść wogole niż jeść instatnty:o nie umiecie ugotowac - nie wiem zupy z ryb (tzn z ich głów) albo grzybowej, jestescie az takimi antytalenciami? albo nie mozecie poprosic babci, ciocio sąsiadki co by wam ugotowały? beznadziejne jestescie naprawde:o

Gość anka skakanka84
:o

Gość nie mam bo nie lubię
no pewnie że można jeść...po co się jeszcze w święta pierdoolić z barszczem...

Gość a te dalej to samo
:O