Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sough

Wygraj z rakiem - kampania społeczna

Polecane posty

Gość sough

Witajcie, Zakładam ten temat, ponieważ jestem współtwórcą kampanii społecznej zorganizowanej w celu propagowania informacji o profilaktyce przeciwko nowotworom. Jak poinformowano nas na specjalnym szkoleniu, którego twórcami byli ludzie z IFMSA Poland, w Polsce panuje nikła wiedza na temat nowotworów i wśród społeczeństwa nadal krążą mylne przeświadczenia o tym, że rak jest wyrokiem śmierci. Niektórzy nawet twierdzą, że jest zaraźliwy co świadczy o kompletnej niewiedzy. Jeśli rozumiecie jak wielkim zagrożeniem są nowotwory to należycie do zaledwie kilkuprocentowej grupy Polaków. Reszta niestety nadal ma na ten temat nikłe pojęcie. Kampania, której jestem współtwórcą, wciąż się rozwija. Ruszyliśmy niespełna tydzień temu, więc jesteśmy dopiero na początku trwania prac. Mamy już swoją stronę: www.wygrajzrakiem.pl. Do jutra powinniśmy już do końca zapełnić ją treścią. Do tej pory ukończone są najważniejsze działy. Natomiast dziś został opublikowany nasz film w serwisie YouTube propagujący profilaktykę. Jest dostępny pod adresem: http://pl.youtube.com/watch?v=TfsKCXrQSuc . Zapraszamy do przeglądania! Jeśli ktoś chce przyłączyć się do akcji lub ma jakiś ciekawy pomysł - prosimy o kontakt poprzez formularz dostępny na naszej stronie internetowej. Nasz zespół jest już pełny, jednak każda pomoc może się przydać.

Podoba mnie się bardzo!!! Ten filmik jest fajny, szkoda tylko, że nieliczny % społeczności korzysta z takich wiadomości i bierze to na poważnie.

film jest bardzo dobry jesli chodzi o tematyke..dobrze by bylo aby go rozpowszechnic. jest jakas mozlwosc aby pojawil sie w telewizji? napisz moze cos wiecej o Waszej kampanii jestem ciekawa jak Wam pojdzie id. a to, ze ludzie maa nikle pojecie to wielka prawda..mozna nawet tu na forum zaobserwowac, ze ludzie nie maja pojecia co to nowotwory i zamiast isc do lekarza siedza na forum i pisza o swoich objawach...czasm przez dlugi okres... pozdrwiam i zycze powodzenia!

NIE BARDZO WIEM JAK ALE SIE PRZYŁACZAM. MAM NOWOTWOR SKÓRY, WIĘC WIEM O CO TOCZY SIĘ TA GRA. POMYŚLĘ I SIĘ ODEZWĘ, A JEŚLI JAKOŚ MOGĘ JUŻ TERAZ USPRAWNIĆ, TO MÓWCIE. WSZYSTKIMI 10 CIOMA PALCAMI U RĄK SIE PODPISUJĘ!!!!

wlasnie doczytalam cos wiecej, czli, ze jestscie ucznimi szkoly i szukacie chetnych osob, ktor pomoga Wam rozpropagowac Wasza kampanie spoleczna...trudne zadanie, ale jestem pewna, ze do wykonania. trzymam kciuki i mam nadzieje, ze bedziecie sie z nami na bierzaco dzielic osiagnieciami ;)

jesli sa chetni to proponuje podnosic topic co jakis czas i powysylac linki z filmikiem do znajomych, niech jak najwiecej osob go zobaczy :) chociaz tyle mozemy zrobic!

Gość dooooooo KKFFHGHG
podnosze

Gość sough
Witajcie, Przepraszam, że tak powoli odpisuję, ale pomimo świąt cały czas pracujemy nad kampanią. Bardzo mnie cieszy taki pozytywny odzew w internecie i będę wdzięczny za każdą pomoc. Niestety, ale szanse na dostanie się do telewizji są nikłe :(. Jednak chcemy działać na każdym polu jakim tylko damy radę, dlatego próbujemy swoją kampanię rozpowszechnić na jak najszerszą skalę. Dziękuje bardzo za dotychczasowe opinie i za każdą pomoc!

napisz prosze jak bedziesz o postepach w kampanii itd. jestem zdziwiona, ze topic nie wywolal wikszego zainteresowania, nawet takiego aby ludzie go podnosili. bylam ostatnio swiadkiem wielkich tragrdii jakie spowodowaly nowotwory i wiem, ze mozna je wykryc wczesniej jesli ludzie tego chca. przeciez to zalezy od nas!

kampania?! ciekawe dlaczego nawet na wyrazne zadanie pacjenta lekarz nie wydaje skierowania na tomograf, trzeba sobie go samemu zasponsorowac po cyzm oczywsicie okazuje sie ze nowotwor w stanie zaawansowanym nie nadaje sie do operacji? no moze ktos mi to wytlumaczy? albo dlaczego lekarze sa tak niedouczeni ze czlwoiek majac guza mozgu wmawia mu sie ze ma zapalenie ucha? albo dlaczego lekarze nie potrafia wykonywac usg i dlaczego nie ma do tego lepszej aparatury? i dlaczego kogos kto mial nowotwor nerek leczy sie na prostate?

i zeby nie bylo wszystkie 3 sytuacje dotycza mojej najblizszej rodziny i odnosza sie do kilku lekarzy i szpitali.

Gość D3
Ellinka --- calkowicie sie z toba zgadzam ja chodzilam po wszystkich lekarzch mowiec im ze cos jest ze mna nie tak i ze podejrzewam u siebie nowotwor wezlow chlonnych kazdy sie ze mnie smial i pukal sie w glowe do psychologa juz mnie chcieli wysylac jednak okazalo sie ze niestety to ja mam racje bo u nas jak nie masz zaawansowanego stadium to lekarz zadko potrafi go wykryc

D3 i zeby chcoiaz badania byly bezplatne; ale za wszystko tzreba placic. tylko ci co tego nie przeszli tego nie zrozumieja. poza tym szlag mnie trafil jak przeczytalam ze zabrali kogos keidys z ulicy do szpiytala i na mioesjcu zropbili mu tomograf, po czym okazalo sie ze to tylko jakis pijak :o

Gość D3
ta kampania powinna byc przeznaczona rowniez dla lekarzy ja ZMUSILAM lekarza zeby pobrali mi wycinek z wezlow chlonnych bo zrobili ze mnie hipochondryczke

Gość sough
Kampanie dla lekarzy prowadzi PUO - Polska Unia Onkologii. Dziękuje za zainteresowanie się tematem. Jeśli ktokolwiek z Was ma problem z długim oczekiwaniem na badanie - mam dla Was radę. Na stronie PUO, pod adresem http://www.puo.pl/page.php?id=74 jest lista organizacji, fundacji itp. zajmujących się nowotworami i ludźmi na nich chorymi. Często z takimi grupami związani są lekarze. Spróbujcie do nich napisać, opisać dokładnie swój problem - objawy, dotychczasowe leczenie (lub jego brak ze względu na ogromne utrudnienia w załatwianiu badań). Często tacy lekarze mogą pomóc. Wiem, że to nie jest doraźna pomoc - jednak to na razie jedyne co mogę dla Was zrobić. Gdy nasza kampania się rozwinie spróbujemy nawiązać współpracę z PUO. To może umożliwi nam większe możliwości pomocy dla Was.

:o pomoc takim czyms? gdy czlowiek w ciagu pol roku schudl 50kg i nie ma juz miesni...? ze wmawiac mu ze to tylko cukrzyca,choc ma sie bole od roku? i przepisywac nospe forte? ktos tu chyba sobie zarty robi:o

To dziwna sprawa, bo ja poprosiłam i skierowanie otrzymałam. Nie pieprzyłam się nawet z antybiotykami tylko natychmiast prosiłam o skierowanie na podstawowe badania. Jak nie umiesz walczyć o swoje to przynajmniej przyznaj się do tego a nie zwalasz wszystko na lekarzy. Owszem są niedorajdy życiowe (lekarze), którzy uważają, że pacjenta należy jak najszybciej zbyć i jeszcze powinien być mu za to wdzięczny, ale nie zmienia to faktu, że można ich ustawić do pionu.

Z płaceniem się też nie zgodzę, bo większość leków jest refundowana. Ja mam problem tylko z PET-em bo muszę czekać ponad 1,5 miesiąca na wizytę a jak nie pasuję to płacę grubą kasę.

A odnośnie stwierdzenia, że to od nas zależy = jak najbardziej trafne, bo niby od kogo zależy? od lekarza? jego tak naprawdę to gówno obchodzi czy zwrócisz się o pomoc czy nie. Jak się już zwrócisz, to powtarzam walcz, bo inaczej gucio się załatwi. Wiem, że sporo tego użerania, ale w dzisiejszych (zresztą wczorajszych) czasach tak jest i nie widać perspektywy zmiany na lepsze.

Gość sough
Ellinka - może czas na zmianę lekarza? Objawy o ktorych piszesz są bardzo niepokojące. Spróbuj skontaktować się z Polską Unią Onkologii. Oni doradzą Ci do jakiego najbliższego Ci lekarza masz się udać.

Gość D3
Quadratura Koła --- podstawowe badania to ja sobie zrobilam sama ale specjalistycznych juz nie ja chodzilam przez ponad pol roku i mowilam wszystkim ze nalezy mnie zbadac pod katem nowotworu wezlow chlonnych ale oni twierdzili ze ne ma takiej potrzeby gdy uslyszalam to od 6 lekarzy hematologow i onkologow to bylam sklonna im uwierzyc dobrze ze tego nie zrobilam !!!!

sough zeby smieszniej bylo to nie byl jeden lekarz-byli to zarowno i rodzinni i specjalisci. i wszystko oczywiscie w lodzkiem :o

Hmm. Moje podstawowe badania wyszły kiepsko, więc skierowano do kliniki hematologii, tam już zaopiekował się mną hematolog z powołania i dobrym sercem, skierował gdzie trzeba.

Quadratura Koła a jesli tomograf wartosci 400zl uwazasz za podstawowe badanie to ja przepraszam...

Gość D3
"Jak nie umiesz walczyć o swoje to przynajmniej przyznaj się do tego a nie zwalasz wszystko na lekarzy." ---- a to juz zupelna bzdura co napisalas niedosc ze sama postawilam sobie diagnoze (ktora oni zlekcewazyli)to jeszcze mam wiedziec jakie badania nalezy wykonac?