Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zuziaa52

Ile jest wart tarcza z bitwy pod Legnicą

Polecane posty

Znalazłem tarczę z czasów wojen z tatarami.Jest podrdzewiała ,ale widnieje na niej tatar na koniu który powala wroga a w dole tarczy widać smoka.Nie wiem co mam z nią zrobić.Oddać do muzeum czy sprzedać??

Gość Juzektrop
hmmm. co by tu ci poradzić? może oddaj na złom?

jeśli to prawda to jesteś bogata :) sporo za to dostaniesz...sprzedaj muzeum :)

Przyglądłam się dokładniej i widać 4 konie które na siebie najeżdżają na siebie 2 na 2.

Gość kokojot
a skąd wiesz że to oryginał? Moze to jakas kopia ze wspólczesnyh czasów?

Nieźle! a jaki ma kształt? Tatarzy używali wyłącznie tarcz w typie kałkana, okrągłych. I najczęściej nie było na nich wizerunków. Może wrzucisz zdjęcie, mogę ją pokazać mężowi /jeśli chcesz/. Jest historykiem bronioznawcą :)

Gość duzzzzzoooooooooooooooooooooo

Gość Piiiiiiiiiiip
Tsssssssssssyyyyyyyyyyyyy.........

cholera wie, różne rzeczy leżą w ziemi ;) Gdyby to był profesjonalny opis muzealny, to można byłoby się pokusić o jakąś klasyfikację, ale tak... Jeździec ze smokiem to wizerunek św. Jerzego, czyli raczej tarcza europejska.

Gość Piiiiiiiiiiiiiiiiiip
tsssssssssssssssssssyyyyy...

tSSSSSSSSSSSSYYYYYYYYYYYYY !!!!!!!!!!!!!!!

Tssssssssssyyyyyyyyyyyyy .............

Dziadek mówi że to tatarska , zdjęcie bym dała ,ale nie mam aparatu. Kształt trudno opisać , ale ma trzy krawędzie boczne wypukłe a górna pofalowana.

Jak to, trzy wypukłe, a górna pofalowana? :D Chodzi Ci o to, że tarcza ma kształt koła z odciętą górną krawędzią łukowaną? A jaki rozmiar ma ta tarcza? Może to jest pawęż, na nich akurat często przedstawiano św. Jerzego... Ale to są tarcze XV wieczne, nie z XIII wieku i na pewno nie tatrskie :( Jak będziesz miała fotę to wrzuć

kurczę, mogą mieć rację :D :D przecież macie tam rekonstrukcje bitew, jakieś bractwa rycerskie, nie? Może ktoś zgubił taką samoróbę i przeleżała gdzieś parę lat ;) Zdążyła zrdzewieć, ładnie spatynować...

Ale tarcza jest strasznie zardzewiała ma w niektorych mijscach ma 1 cm grobosci rdzy i ma ogółem trzy krawędzie.

czyli normalna łukowata trójkątna? Zuzia, patrz - to jest tarcza turecka z tego okresu, czyli kałkan. http://www.muzeum.krakow.pl/typo3temp/devable_gallery/0_600_galeria.dzial14.1.jpg Duzo zdobień, ale tylko stylizowane, zoomorficzne, roślinne, żadnych postaci ludzkich. A to jest pawęż ze św. Jerzym, XV wiek: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Balestriere-pavese_shield_painted_Bartolomeo_Vivarini.jpg/200px-Balestriere-pavese_shield_painted_Bartolomeo_Vivarini.jpg A tu jest tarcza typu późnonormańskiego, w typie XIII wieku, europejska: http://gameexe.pl/gfx/d2/zbroje/trojkatna%20tarcza.jpg

Żelazna tarcza z kiepskiego stopu może przerdzewieć na grubość 1 cm w ciągu 4-5 lat, więc to akurat nie jest argument. Możecie przecież zanieść ją do muzeum i poprosić kustosza o ocenę. Nie zabiorą jej wam :)

no fakt, masz rację :D Zresztą, co za różnica - przynajmniej się oderwałam od pieczenia i sprzątania :classic_cool:

zadna z tamtych tarcz nie jest nawet podobna ta tarcza jest jak wytopiona nie malowana tak jak płaskorzeźba

zuziaa, skoro tak, to jest to odlew, zapewne jednoczęściowy. Takich tarcz nie wykorzystywano jako bojowe, służyły do celów ceremonialnych. Albo macie fragment kartusza herbowego i nie ma to nic wspólnego ani z Tatarami, ani z tarczą :) Jak będziesz miała dostęp do aparatu to zrób zdjęcie i wrzuć, obejrzymy. Albo zawieźcie tę "tarczę" do najbliższego oddziału Muzeum Narodowego, a najlepiej do Muzeum Wojska Polskiego i poproście o analizę i wycenę rzeczoznawcy. Jesli przedtem zadzwonicie do kustosza i powiecie o co chodzi, powinien się z wami umówić. Dostarczyłaś mi trochę rozrywki na dobranoc :)