Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filozof drugiej kategorii

Pytanie z serii egzystencjalnych.

Polecane posty

Czemu proces zrzucania wagi nazywamy "odchudzaniem"? Przecież to jest zupełnie coś odwrotnego, czyli odgrubianie.

Tak, co przekłada się na zrzucenie wagi(ciężaru). Język potoczny nie odróżnia pojęć masy i ciężaru, przemądrzały gimnazjalisto.

Gość eeeeeeeee
z Ciebie to filozof 3 kategorii :D

Waga to tym bardziej nie ciężar ośle, poza tym jak napisał Myrevin nie ma takiego słowa:classic_cool:

ponieważ odchudzanie kojarzy się z odrzucaniem...a odrzucanie ma tutaj znaczenie -odrzucenie znienawidzonej powłoki cielesnej którą jest tłuszcz.

A czym innym jak nie ciężarem jest waga Pedro? Może podzielisz się swoimi przemyślaniami?

Waga to przyrząd do wyznaczania masy ciała ważonego Ciężar to siła. Siła z jaką - w przypadku naszej planety - Ziemia przyciąga dane ciało. Przemądrzały gimnazjalisto:classic_cool:

Pedro: ty chyba żartujesz. Waga to przyrząd do pomiaru ciężaru ciała, ale sam ciężar również określamy mianem wagi. Jakbyś mi nie wierzył na słowo, to sprawdź: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=waga

Gość eeeeeeeee
topik dnia :D:D:D:D::O:O:O:O

pójdźmy głębiej: a od kiedy to ciężar wyznaczamy w kilogramach? albo masę w niutonach? dla mnie waga, masa, ciężar to trzy zupełnie różne pojęcia

Waga wyznacza CIĘŻAR ciała, ale jest wyskalowana tak, aby odczytać masę przedmiotu, rozumiesz? A waga to ciężar. Nie spotkałeś się nigdy z konstrukcją typu: "Jaka jest waga tego przedmiotu?"

Pedro, ty deklu, czy naprawdę nie jesteś w stanie zrozumieć różnicy pomiędzy pojęciami naukowymi a potocznymi? A waga to zarówno przyrząd, jak i pojęcie ciężaru, masy (w mowie potocznej to to samo, w fizyce nie). Pedro, ciekawy jestem co robisz, jak słyszysz w telewizji: \"bokser o wadze ciężkiej\". Płaczesz? Obrażasz się na rzeczywistość? Co robisz?

waga wyznacza masę poprzez ciężar, widzę że lubisz utrudniać sobie życie :) A waga to ciężar. Nie spotkałeś się nigdy z konstrukcją typu: "Jaka jest waga tego przedmiotu?" ta konstrukcja (którą to w tym wypadku można na dwojako rozumieć) są wynikiem niewiedzy pytającego. jeśli chodzi o masę oczywiście w sensie naukowym. "bokser o wadze ciężkiej" kolejne pojęcie o innym znaczeniu, brawo za rozszerzanie tematu:) ja to grzecznie ośle a ten mnie od dekla😭 :classic_cool: