Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie znam się na prawie

PRAWO-PROSZE O POMOC!-rozwód, wyrok, uuzasadnienie...

Polecane posty

Witam. Mam pytania dotyczące prawa... Dostałam rozwód, wziełam wine na siebie. od czasu wyroku musi upłynąc 3 tyg. na uprawmocnienie. W tym czasie druga strona złozyła wniosek o uzasadnienie... Automatycznie wydłuza sie czas na otrzymanie wszytskich dokumentów. Prosze o pomoc, jakie mogą byc nastepne kroki męza?Co po tym uzasadnieniu? Czy jesli wyrok zapadł, co prawda nieprawomocny, to moze sie jeszcze wszytsko zmienic?

nie jestem pewna ale Twoj mąż chce pewnie znać dokładnie powody tego rozwodu, chodzi o te fakty które Ty podałaś.To może się zmienić w zależnośi od styuacji, bo jeśli kłamałaś, że to z Twojej winy, a ąd wykryje jakieś rozbieżności w zeznaniach, to może ulec zmianie.Wyrok jeszcze się nie uprawomocnił. Trudno powiedzieć, jaki będzie jego następny krok, bo za mało podałaś szczegółow.Pozdrawiam.

potem mąż może np. złożyć wniosek o przyznanie mu alimentów skoro ustalono twoją winę

uzasadnienie do wyroku nie zmienia wyroku może być natomiast przyczyną do jego podważenia zanim się uprawomocni

Podam wiecej szczegółów... Jestesmy dojrzałymi ludzmi. Mamy dorosłe dzieci. Nie zyjemy ze sobą od około 5 lat. Wziełam wine na siebie bo chciałam uzyskac jak najszybciej rozwód. Mimo ,ze przy podziale majątku to ja bede miała z tego powodu straty , nie on. Mogłabym się kłócic o orzeczenie winy, bo niekoniecznie sad orzekł by o mojej, ale tak jak pisalam zalezy mi na czasie. Jestem w nowym związku.Jestem bardzo szczesliwa i ... w ciązy... Tak jak pisałam z męzem nie zyłam od wielu lat, ale dopóki byłam sama nie zalezło mi na rozwodzie. Po wyroku, załtwilismy wszytskie dokumenty potrzebne do ślubu , wszytsko było ustaone , załatwione, nawet zaproszeni goscie:(;( a dzisiaj sie dowiedziałam o takim biegu sprawy. Jestem załamana:( Pn najprawdopodobniej dowiedział sie o slubie i robi mi na złosc. Ale jak to długo moze potrwac... ? Czy wysąpienie o uzasadnienie wydłuza czas oczekiwania na uprawomocnienie rozwodu? Jestem załamana...

Gość ijuz
a czy wiesz ,ze jak jest rozpad z twojej winy to moze o alimenty cie posadzic jak bedzie mial ciezka sytuacje materialna

no to po to trzeba pisac uzasadnienie?