Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczyc sie matmy do cholery

dla mnie znajomość ortografii to zero, nic potrzebnego !

Polecane posty

Teraz potrzebni sa inżynierowie, ale za lat 20 zabraknie humanistów i co wówczas?? Nie przesadzajmy, gros tych wszystkich niby humanistów po studiach nie wart jest funta kłaków. Miejmy szacunek do siebie wzajemnie. Przyznaję - skończylam klasę matematyczną w LO, ale jestem raczej humanistką, bo studiowalam prawo - tymczasem pracuję w finansach i bankowości od paru lat i wszystko mi się nad wyraz przydaje. Uważam, że pomysł obowiązkawej matematyki i języka ojczystego na maturze jest bardzo dobry, żeby nie produkować masowo ćwierćinteligentów.

bez zartow.....znajomosc poprawnej pisowni to mozliwosc komunikacji w necie!

Gość marititka
znajomość ortografii rzeczywiście nie jest potrzebna by przeżyć, podobnie jak wiedza o logarytmach, ale zdaje się, że to dzięki humanistom rozwijamy się duchowo. książka, film, teatr może Tobie nie są potrzebne, ale dla mnie są jak powietrze - niby takie nic a niezbędne.

Gość marititka
i jeszcze pewien drobiazg. czy Wam się wydaje, że nauki dzielimy jedynie na ścisłe i humanistyczne?

Gość marititka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nauka#Systematyka_nauk Systematyka nauk Podział tradycyjny Systematyka tradycyjna dzieli nauki na nauki formalne: * nauki ścisłe, czyli matematykę, logikę, nauki strukturalne; nauki realne * nauki przyrodnicze, czyli nauki zajmujące się światem postrzeganym przez człowieka: fizyka, chemia, biologia, nauki o Ziemi, astronomia, medycyna teoretyczna, geografia...; * nauki inżynieryjne - tu podstawowa różnica między nauką i inżynierią polega na tym że ta druga zajmuje się tym jak budować i tym co już zbudowane. * nauki humanistyczne, zajmujące się człowiekiem i jego wytworami kulturowo-duchowymi: historia, antropologia kulturowa, filozofia, lingwistyka...; * nauki społeczno-ekonomiczne, zajmujące się społeczeństwem, jego organizacją, zmianami: antropologia, historia, geografia, politologia, stosunki międzynarodowe, ekonomia, socjologia, pedagogika, psychologia). Dziedziny nauki w Polsce Formalno-prawny podział na dziedziny naukowe w Polsce zawarty jest w uchwale Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów z dnia 24 października 2005 roku w sprawie określenia dziedzin nauki i dziedzin sztuki oraz dyscyplin naukowych i artystycznych (Monitor Polski z dnia 12 grudnia 2005 roku). Najwibitniejsi polscy naukowcy - członkowie rzeczywiści Polskiej Akademii Nauki należą w jej ramach do Wydziałów i Komitetów PAN. Tym samym także strukturę PAN można uznać za odzwierciedlenie podziału dziedzin nauki w Polsce: * nauki społeczne w skład wydziału wchodzą komitety nauk: demograficznych; ekonomicznych; etnologicznych; filozoficznych; historycznych; o kulturze; o kulturze antycznej; o literaturze; o pracy i polityce społecznej; organizacji i zarządzania; orientalistycznych; o sztuce; pedagogicznych; politycznych; pra- i protohistorycznych; prawnych; psychologicznych; teologicznych; słowianoznawstwa; socjologii; statystyki i ekonometrii oraz Badania Polonii; Historii Nauki i Techniki; Językoznawstwa. * nauki biologiczne to komitety: antropologii; biochemii i biofizyki; biologii ewolucyjnej i teoretycznej; botaniki; cytobiologii; ekologii; mikrobiologii; neurobiologii; ochrony przyrody; parazytologii; zoologii. * nauki matematyczne, fizyczne i chemiczne czyli komitety: astronomii; chemii; chemii analitycznej; fizyki; krystalografii; matematyki. * nauki techniczne, w skład wydziału wchodzą komitety naukowe: akustyki; architektury i urbanistyki; automatyki i robotyki; biocybernetyki i inżynierii biomedycznej; budowy maszyn; elektroniki i telekomunikacji; elektrotechniki; informatyki; inżynierii chemicznej i procesowej; inżynierii lądowej i wodnej; mechaniki; metalurgii; metrologii i aparatury naukowej; nauki o materiałach; termodynamiki i spalania; transportu. * nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych - czyli komitety: agrofizyki; biologii rozrodu zwierząt; ekonomiki rolnictwa; fizjologii, genetyki i hodowli roślin; gleboznawstwa i chemii rolnej; melioracji i inżynierii środowiska rolniczego; nauk leśnych; nauk o żywności; nauk ogrodniczych; nauk weterynaryjnych; nauk zootechnicznych; ochrony roślin; techniki rolniczej; technologii drewna; uprawy roślin; zagospodarowania ziem górskich. * nauk medycznych - komitety: epidemiologii i zdrowia publicznego; fizyki medycznej, radiobiologii i diagnostyki obrazowej; genetyki człowieka i patologii molekularnej; immunologii i etiologii zakażeń człowieka; nauk fizjologicznych; nauk neurologicznych; nauki o żywieniu człowieka; patofizjologii klinicznej; rehabilitacji, kultury fizycznej i integracji społecznej; rozwoju człowieka; terapii i nauk o leku. * nauk o Ziemi i nauk górniczych - na wydział składają się komitety: geodezji; górnictwa; badań czwartorzędu; badań morza; geofizyki; gospodarki surowcami mineralnymi; gospodarki wodnej; inżynierii środowiska; nauk geograficznych; nauk geologicznych; nauk mineralogicznych.

Gość uajdhe
Ja jestem typową humanistką - piszę wiersze, biorę udział w różnych konkursach ortoggraficznych od najmłodszych lat i teraz pisze maturę - oczywiście przyszłość wiążę z dziedzinami mi bliskimi takimi jak np. kulturoznawstwo itp. Nieobca mi jest kombinatoryka, algebra czy też logika, bardzo lubię te działy matematyki, ale nie jestem jakaś wybitnie zdolna w przedmiotach ścisłych, z chemii np. mam marną trójczynę. Mój chłopak natomiast jest dobry z matematyki, fizyki, chemii itp., za to błąd ortograficzny potrafi zrobić nawet w słowie "kółko". No i tak się wzajemnie uzupełniamy , co on nie wie to wiem ja, i odwrotnie ;).

Gość Co Ty wygadujesz
Dla mnie znajomość ortografii to podstawa. Czasem jak jakiś głąb na forum coś napisze z bykami to w ząb nie mogę pojąć co autor miał na myśli. Tak jest niestety coraz częściej:(

Biję sie w piersi, nauk przyrodniczych nie lubilam, ale szanuję i podziwiam biologów wszelkiej maści. Przyznaję jednak, że umiejętność sprawnego posługiwania się piórem ma się nijak do zasad ortografii, niemniej jednak język i zasady pisowni to żywa historia, która pasjonuje wielu i nie miłałabym sumienia ich tej radości pozbawiać. Pamietajmy jednak, że każdy rodzaj wiedzy jest przekazywany przez człowieka i żadna psująca się maszyna go nie zastąpi. Abnegacja to też rodzaj niewiedzy, żeby o czymś dyskutować warto to znać dogłębnie lub przynajmniej na poziomie przyzwoitym, wiec autorko topiku poznaj to o czym chcesz pisac, a później zabieraj się za dyskusję.

Gość Akademia Rolnicza
mi ortografia na nic się przydała za to matma owszem.... Zauważyłem, że tylko humaniści plują jadem w strone innych.... Jakoś nie widzę tych gromów ze strony matematyków w strone ludzi, którzy dali się zrobić w bambuko np przez banki na pożyczkach bo ludzie nie umieją sobie niczego obliczyć !

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeee tam
przypuszczam, że Ci którzy nie potrafią niczego obliczyć to ani zapaleni matematycy, ani humaniści a po prostu bezmyślni ludzie.

Gość no cóż...
Co to w ogóle za argumenty? Potrzebne??? .. niepotrzebne??? ... Hmm... pytanie w stylu myć się, czy nie??? Przecież przeżyć jakoś idzie ... Najwyżej budzi obrzydzenie , czy niesmak ... powyższe stwierdzenie z podobnego gatunku ... Pewnie, że żyć idzie... Ale nieznajomość ortografii budzi niesmak ... Bo jak ktoś nie potrafi pisać poprawnie - to właściwie analfabeta ...

Gość no cóż...
varicella - śmiem wątpić w to, że ortografia nie ma nic wspólnego z posługiwaniem się piórem ... Myślę, że ma stosunkowo dużo... Ludzie piszący - dużo czytają .. Bo czytanie rozwija umysł (pod warunkiem, że się go posiada :P) Aby pisać, trzeba mieć rozwiniętą wyobraźnię ... itd.. Podsumowując: ludzie czytający mimowolnie opanowują ortografię ...

Wątpić rzecz ludzka. Mnóstwo teraz dyslektyków i dysortografików, a nie każdy ma pamięć wzrokową i spotkawszy 100 razy wyraz napisany w książce pisząc go popełni 3 błędy ortograficzne i nie będzie miał o tym pojęcia. Niektórym wybitnym w swej dziedzinie ludziom wiele należy wybaczyć, miałam w szkole kolegę o wybitnym umyśle, oczytanego, a błędy robił fatalne. Dzisaj jest wspólwaścicielem kancelarii prawniczej - on dyktuje, a inni piszą.

Gość no cóż...
Wszystko ok! Tylko, że właśnie wcale nie ma tak wielu tych dyslektyków (częściej spotyka to facetów)... Większa część - to symulanci ... Zawsze łatwiej załatwić zaświadczenie, niż nauczyć się.... :O niektóre badania mówią nawet o 90% fałszywych diagnoz ... :O Albo i więcej ..

Gość ergot
50% ludzi ma smykalke do matematyki, pozostale 80% nie ma. Takie jest zycie.

Gość no cóż...
U nas genetycznie przechodzi inteligencja matematyczno-logiczna ... nigdy matmy nie musiałam się uczyć ... logiki także ... Ale odkryłam też świat literatury ... to i ortografii przy okazji nie musiałam się uczyć...

--> ergot { 50% ludzi ma smykalke do matematyki, pozostale 80% nie ma. Takie jest zycie. } Zdecydowanie należysz do tych 80 % . :o :P

Gość ergot
merevin - jestem Toba rozczarowany. W mlodosci ktos Ci usunal chirurgicznie poczucie humoru? Bolalo?